logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dwa obwody: LED z regulacja i LED bez regulacji - 1 przycisk zwierny

TomaszB_Pila 30 Lip 2018 09:25 879 9
  • #1 17357073
    TomaszB_Pila
    Poziom 10  
    Witam
    Mam zastosowany sterownik LED 12V DC do puszki podtynkowej FW-LED2P firmy F&F Link
    Sterowany jest przyciskiem zwiernym, służy do włączania, wyłączania i regulacji natężenia oświetlenia LED.

Dodatkowo chciałbym podłączyć dodatkowe oświetlenie LED (ramkę naokoło lustra) , które zapalałoby się i gasiło wraz z głównym oświetleniem, ale ono nie miałoby regulacji natężenia, świeciłoby ze stałym natężeniem niezależnie od natężenie oświetlenia głównego.
    Jak osiągnąć taki efekt, co zastosować. Dodatkowo przydałaby się możliwość regulacji natężenia tego dodatkowego, może być za pomocą regulowanego rezystora lub inne rozwiązania – natężenie oświetlenia byłoby ustawione raz na początku i potem już nie zmieniane.

Ze względu na istniejące okablowanie jedyne miejsce gdzie się można podłączyć to wyjście ze sterownika zaznaczone na schemacie na czerwono

Pozdrawiam
    Tomasz
  • #2 17363297
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 365
    Jest dostęp do puszki i modułu FW-LED2?
    Najprościej to wykorzystać drugi/wolny tor sterowania wymieniwszy włącznik/łącznik na dwu-torowy.
  • #3 17364031
    TomaszB_Pila
    Poziom 10  
    Boję się zaproponowanego rozwiązania, bo prędzej czy później układy się rozsynchronizują i naciśniecie przycisku spowoduje włączenie jednego obwodu a wyłączenie drugiego - oprócz impulsów włączania wyłączania ma być też regulacja jasności przez przytrzymanie przycisku. Wydaje mi się, że jedynym wyjściem jest wziąć sygnał z wyjścia R1.

Dostęp jest, w tej chwili jest remont i można wszystko pozmieniać
  • #4 17364074
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 850
    TomaszB_Pila napisał:
    Boję się zaproponowanego rozwiązania, bo prędzej czy później układy się rozsynchronizują i naciśniecie przycisku spowoduje włączenie jednego obwodu a wyłączenie drugiego
    Przecież będziesz miał 2 przyciski
  • #5 17364221
    TomaszB_Pila
    Poziom 10  
    Musi być 1 przycisk
  • #6 17364260
    kj1
    Specjalista elektryk
    TomaszB_Pila napisał:
    Musi być 1 przycisk

Może źle napisałem. Jeden wyłącznik, ale dwuklawiszowy.
    W miejscu, które zaznaczyłeś napięcie będzie się zmieniać.
  • #7 17364276
    TomaszB_Pila
    Poziom 10  
    Musi być JEDEN przycisk / klawisz czy jak to nazwiemy.
    Z mojej powierzchownej wiedzy wynika, ze na wyjściu ze sterownika napięcie będzie stałe, natomiast wypełnienie będzie się zmieniać w zależności od ustawionej "mocy" świecenia.
    I takim napięciem o zmiennym wypełnieniu muszę wysterować innym obwodem, mogę założyć dodatkowy przekaźnik, sterownik elektroniczny, cokolwiek co będzie miało styk zwierny który zamknie obwód gdy na wyjściu R1 pojawi się jakikolwiek sygnał
  • #8 17364318
    kj1
    Specjalista elektryk
    Potrzebujesz aparatu o nazwie przekaźnik czasowy
    np. taki:Link

Czas T ustawiasz taki, żeby łapał kolejny impuls przy najbardziej ściemnionej lampce (ale nie za długi, bo lampka będzie się świeciła po zgaszeniu)
  • #9 17364445
    TomaszB_Pila
    Poziom 10  
    Wiem co to przekaźnik czasowy, ale nie rozumiem jak on ma działać w tym układzie.
  • #10 17364473
    kj1
    Specjalista elektryk
    Masz to rozrysowane na wykresie czasowym działania przekaźnika (fragment zaznaczony czerwonym kółkiem)

Wiersz "S" to styk wyzwalający (jak na schemacie obok). Podłączasz go w miejsce, które zaznaczyłeś. Przychodzi impuls, który powoduje zwarcie styków przekaźnika na czas T. Jeżeli kolejny impuls przyjdzie przed upływem czasu T, to przekaźnik pozostaje załączony. Styki przekaźnika wykorzystujesz do załączenia dodatkowej lampki.

Dodano po 9 [minuty]:

Czas T Zależy od częstotliwości PWM. Myślę, że wystarczy 0,1 s.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje rozwiązania do podłączenia dodatkowego oświetlenia LED, które ma działać w synchronizacji z głównym oświetleniem LED, ale bez regulacji natężenia. Głównym urządzeniem jest sterownik LED 12V DC FW-LED2P firmy F&F, który obsługuje regulację jasności za pomocą przycisku zwiernego. Uczestnicy dyskusji sugerują różne podejścia, w tym wykorzystanie dwu-torowego włącznika, jednak użytkownik wymaga jednego przycisku. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie przekaźnika czasowego, który mógłby załączać dodatkowe oświetlenie na podstawie impulsów z wyjścia R1 sterownika. Kluczowe jest ustawienie odpowiedniego czasu T, aby przekaźnik działał zgodnie z częstotliwością PWM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA