logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik do schodów: sekwencyjne włączanie dwóch obwodów LED 230V jednym przyciskiem

Protom92 11 Gru 2025 08:58 300 10
  • #1 21777582
    Protom92
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam problem z rozwiązaniem oświetlenia schodowego. Mianowicie mam dwa niezależne obwody, jeden jako oświetlenie przy stopniach, a drugi jako oświetlenie w suficie. Problem pojawił się przy rozwiązaniu włączania oświetlenia. Nie chcę zakładać włączników schodowych podwójnych. Nie chcę też, żeby paliło się to wszystko na raz. Moje pytanie: czy jest jakiś sterownik, który po kliknięciu włącznika chwilowego zapaliłby jeden obwód, przy następnym dołączyłby drugi obwód, a przy trzecim gasiłby wszystko? Widziałem takie sterowanie w lampach, ale nie wiem, jakby to rozwiązać z włącznikami schodowymi. Wszystkie lampy są LED-owe na 230 V. Moc wszystkich lampek w suficie to około 16 W, tak samo w stopniach około 16 W.
  • #2 21777590
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2101
    Protom92 napisał:
    ale nie wiem jak by to rozwiązać z włącznikami schodowymi.

Zamiast łączników schodowych, trzeba zastosować łączniki chwilowe.
    Ja bym to zrobił na dwóch sterownikach/przekaźnik chwilowy. Oddzielne sterowanie tymi dwoma obwodami poprzez podwójne łączniki chwilowe.
  • #3 21777621
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6664
    Protom92 napisał:
    Mam problem z rozwiązaniem oświetleniem schodowego.
    Oświetlenie schodowe można wygodnie zrobić na czujnikach ruchu oraz czujnikach zmierzchu (lub ew. zegarze astronomicznym).
    Chyba że klatka jest tzw. "ślepa", czyli jest pozbawiona światła dziennego lub z bardzo słabym jej doświetleniem przez całą dobę, wtedy wystarczą same czujniki ruchu.
  • #4 21777705
    Protom92
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Jeśli chodzi o czujniki, to odpadają. Mam w domu psa i obawiam się, że będzie to co chwilę świecić niepotrzebnie. Tak samo podwójny włącznik też odpada, podejrzewam, że każdy będzie włączał oba i będzie świecić wszystko. Najbardziej bym wolał pojedynczy włącznik chwilowy, tylko pytanie, czy to jest do zrobienia.
  • #6 21777727
    zbich70
    Poziom 43  
    Protom92 napisał:
    Jeśli chodzi o czujniki to odpadają. Mam w domu psa i obawiam się że będzie to co chwilę świecić niepotrzebnie.
    To faktycznie odpada, aczkolwiek są czujniki nie reagujące na psy, koty i inne nieduże zwierzęta. Nie mniej pozostaje instalacja na podwójnych schodowych lub bistabilnych.
    Protom92 napisał:
    podejrzewam że każdy będzie włączał oba i będzie świecić wszystko.
    A niby dlaczego mają się włączać obydwa jednocześnie?
    Robisz dwa obwody sterowane z łączników podwójnych, z których jedne sterują delikatnym podświetleniem, a ich drugie sekcje sterują mocniejszym oświetleniem sufitowym.
    Robiłem już takie układy na klatkach schodowych, w korytarzach, przedpokojach itp. kiedy jedną sekcją załącza się oświetlenie minimalne (aby było widać krawędzie stopni, ścian i innych przeszkód, tak aby się na nich nie "wywalić"), a drugą sekcją załącza się oświetlenie górne, gdy trzeba tam wykonać jakieś czynności wymagające znacznie lepszego oświetlenia.
  • #7 21777788
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 898
    zbich70 napisał:

Robiłem już takie układy na klatkach schodowych, w korytarzach, przedpokojach itp. kiedy jedną sekcją załącza się oświetlenie minimalne (aby było widać krawędzie stopni, ścian i innych przeszkód, tak aby się na nich nie "wywalić"), a drugą sekcją załącza się oświetlenie górne, gdy trzeba tam wykonać jakieś czynności wymagające znacznie lepszego oświetlenia.

Coś takiego planowałem w korytarzy - LED świcące lekko, żeby było widać coś, a jak potrzeba to LED na 100% rozjaśnione.
  • #8 21778194
    zbich70
    Poziom 43  
    sq3evp napisał:
    żeby było widać coś
    Zauważyłem też pewną zależność jaką jest wiek użytkowników.
    To czy "widać coś", czyli minimalna poświata, wystarcza z reguły osobom młodym, ale w późniejszym wieku pojawia się tzw. kurza ślepota, czyli niedowidzenie przy słabym oświetleniu.
    Trzeba pamiętać o seniorach (a każdy z nas nim będzie, o ile dożyje), którym takie minimalne oświetlenie może być niewystarczające, bo mając 20 - 40 lat widzieliśmy doskonale nawet przy zachmurzonym Księżycu w nowiu, ale już kilka dekad później może to się zmienić radykalnie, aż po absolutną ciemność.
  • #10 21793132
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1232
    Protom92 napisał:
    czy jest jakiś sterownik, który po kliknięciu włącznika chwilowego zapaliłby jeden obwód, przy następnym dołączyłby drugi obwód, a przy trzecim gasiłby wszystko?
    Jak widzisz, nie ma prostego rozwiązania.
    Nieprecyzyjnie opisujesz swoją instalację. Dwa niezależne obwody... To trochę skąpy opis. Gdybyś napisał, że przewody od w/w obwodów zbiegają się gdzieś w jednym miejscu i do tego dostępne jest zasilanie, to byłoby łatwiej coś doradzić.

Sposób sekwencyjnego sterowania o jakim piszesz można łatwo zrealizować konstruując niewielki układ, który dałby się zmieścić w puszce pod przycisk.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy sterowania oświetleniem schodowym z dwoma niezależnymi obwodami LED 230 V – oświetleniem przy stopniach i sufitowym, o łącznej mocy około 16 W każdy. Autor poszukuje rozwiązania umożliwiającego sekwencyjne włączanie tych obwodów jednym przyciskiem chwilowym: pierwsze naciśnięcie zapala jeden obwód, drugie dołącza drugi, a trzecie wyłącza oba. Propozycje obejmują zastosowanie łączników chwilowych oraz sterowników lub przekaźników bistabilnych, które mogą realizować taką logikę sterowania. Alternatywnie sugerowano czujniki ruchu i zmierzchu, jednak ze względu na obecność psa i obawy o niepotrzebne załączanie światła, ta opcja została odrzucona. Wskazano, że układ sekwencyjny można zrealizować za pomocą niewielkiego modułu mieszczącego się w puszce pod przyciskiem. Jako przykład podano przekaźnik bistabilny Bis419 (funkcja C) dostępny na stronie fif.com.pl. Podkreślono także znaczenie dostosowania oświetlenia do potrzeb różnych użytkowników, zwłaszcza seniorów, dla których minimalne światło może być niewystarczające.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA