logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Problem z odpaleniem - Odpala dopiero po kilkukrotnym przekręceniu

furia112 03 Sie 2018 15:21 4350 8
REKLAMA
  • #1 17364734
    furia112
    Poziom 6  
    Witam, mam autko kia sportage 1 z rocznika 95. Problem polega na tym, że ilekroć daję do mechaników to żaden nie może rozwiązać problemu.
    Przekręcam kluczykiem i wszystko pięknie cacy działa, rozrusznik chodzi cacy, żadnych problemów, ale odpalić autko mogę jedynie po minimum 3 przekręceniach kluczykiem. Rozrusznik musi minimum 3 razy być poruszany przez 5 sek i dopiero auto zaskakuje. Czasem nawet więcej rqzy muszę przekręcić kluczykiem :c
    Pomóżcie
  • REKLAMA
  • #2 17364755
    frankrom
    Poziom 19  
    Ocena: 151
    Pewnie chętnie ktoś pomoże, ale chociaż podaj co to za silnik, bo to najważniejsza informacja w tym temacie.
  • REKLAMA
  • #3 17366272
    furia112
    Poziom 6  
    2.0 benzyna/gaz
    70.00 kW
  • REKLAMA
  • #4 17366350
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 983
    Instalacja lpg, /parownik, brudny zawór gazu/ kończy żywot, gaz zalewa silnik przed odpaleniem na benzynie, a te długie kręcenie pomaga przewietrzyć silnik z nadmiaru paliwa - benzyny z gazem.
    I to pierwsze, czy jak skończy się gaz, nie zatankujesz gazu, lub zakręcisz gaz na zbiorniku - skutecznie wyeliminujesz dostęp gazu do silnika - będzie normalnie odpalał ?

Słabe ciśnienie paliwa, pompa paliwa, regulator ciśnienia, filtry.
    Brak iskry, albo i jest, ale słaba.
    Układ antykradzieżowy, immobiliser, alarm blokuje odpalenie silnika.
    Kilkukrotne włączanie i wyłączanie zapłonu, to może być i kostka stacyjki. Za którymś razem działa jak potrzeba, w podobnym koreańczyku działanie stacyjki ma wpływ na odblokowanie immo. Bez tego pompa paliwa i wtryskiwacze nie pracują, a bez paliwa nie odpala...
    U tych mechaników była przeprowadzona jakaś diagnostyka, chociażby odczyt błędów ?
  • #5 17368803
    furia112
    Poziom 6  
    Nie, nie ma to znaczenia czy odpalam na gazie czy benie, czy mam mało beny/gazu czy jak zbiorniki są pełne. Chociaż pewnego razu byłem zdziwiony bo na gazie mi odpalił za pierwszym razem.
    Poza tym instalacja lpg jest nowa. Problem tkwi w benie coś ;/
  • #6 17369162
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6460
    Mimo wszystko zacząłbym od zakręcenia gazu na butli i pojeżdżeniu tylko na benzynie przez 2-3 dni.
  • REKLAMA
  • #7 17448270
    furia112
    Poziom 6  
    Parametry auta:
    Kia sportage I
    Rok produkcji 1995
    2.0, 4WD, 8V, 70kw
    Benzyna/gaz
    Przyczyna nieznana
    Odpala auto dopiero po kilkukrotnym przekręceniu kluczyka.
    Gaz zakręcony. Dodaje gazu silnik nie utrzymuje mocy, dodaję gazu auto gaśnie. Jestem w trakcie wymiany wtryskiwaczy.
    Gdy odkręcę gaz po osiągnieciu temp na paliwie przełączam na gaz i silnik lepiej pracuje. Nie telepie autem i jak dodaję gazu jest moc.
    Czy na coś jeszcze powinienem zwrócić uwagę?
    Filtry w miarę nowe, ale po wymianie wtryskiwaczy znowu wymienię.
    Instalacja gazowa nowa.
    Pompka paliwowa nowa
  • #9 17791043
    furia112
    Poziom 6  
    Wymiana wtryskiwaczy załatwiła problem. Chyba za mały przepływ był i dlatego był problem z odpaleniem. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odpaleniem Kia Sportage I z 1995 roku, który wymaga kilkukrotnego przekręcenia kluczyka, aby silnik zaskoczył. Po wymianie wtryskiwaczy problem został rozwiązany, co sugeruje, że wcześniejszy problem mógł być spowodowany zbyt małym przepływem paliwa. W dyskusji poruszono również kwestie związane z instalacją LPG, ciśnieniem paliwa, a także potencjalnymi problemami z układem zapłonowym i stacyjką. Użytkownik zauważył, że po zakręceniu gazu i jeździe na benzynie silnik lepiej pracuje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA