logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo Lanos 1999 1.6 16V - Nie pali na jednym z cylindrów.

hacker17 05 Sie 2018 19:41 1239 7
REKLAMA
  • #1 17368296
    hacker17
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Witam wszystkich serdecznie,
    Jakiś czas temu (w styczniu) kupiłem drugie auto w domu. Wszystko wydawało się być wpożądku, aż od jakiegoś czasu dziwnie zaczą pracować, moc spadła, dźwięk silnika się zmienił. Auto ma instalację LPG ale objawy są takie same jak na benzynie.
    A więc chcąc sprawdzić czy pali na każdym z cylindrów odłączałem po kolej przewody wysokiego napięcia z świec i sprawdzałem czy jest jakaś zmiana w pracy silnika. Zacząłem od pierwszego cylindra od rozrządu i okazało się że na ostatnim cylindrze po wyjęciu przewodu nie było żadnej różnicy.
    Następnie odpiołem przewody z cewki zapłonowej i zmieżyłem rezystancję obu cewek były takie same co dobrze świadczy o cewce.
    W między czasie podmieniłem też przewód wysokiego napięcia z innego cylindra ale to nie pomogło nic.

Tak więc podejrzewam że sygnał elektryczny nie dochodzi do cewki zapłonowej jest tam taka złączka 4pinowa. Podłączył bym tam oscyloskop pod tą załczkę ale nie mam bladego pojęcia jakiego rzędu mogą być napięcia doprowadzone do cewki. Nie chcę zepsuć oscyloskopu oczywiście.

Proszę o pomoc w temacie lub jak macie swoje pomysły na temat mojej awari chętnie posłucham.😃 Dodatkowo chciałbym usłyszeć zdanie badziej doświadczonych kolegów w temacie prądów i napięć panujących w układzie zapłonowym. 😃
  • REKLAMA
  • #2 17368303
    paszczakq
    Poziom 27  
    Ocena: 204
    Oscyloskop spalisz na bank .

Najprościej , weź drugą świecę zapłonową , załóż fajkę i przyłóż gwintem do silnika . Ktoś musi odpalić na chwilę silnik i patrzysz czy przeskakuje iskra . Jak nie masz innej świecy to wykręć tą z cylindra . Napięcie około 25.000 V . Dalszy temat to czy na tym cylindrze jest kompresja ( czytaj dalej wypalony zawór albo gniazdo ) . Czyli pomiar ciśnienia .
  • REKLAMA
  • #3 17372762
    hacker17
    Poziom 17  
    Sprawdziłem jak mówiłeś okazało się że świeca nie dawała iskry.
    Lecz muszę przyznać że od dołu obrotów mam wrażenie jakby coś było nie tak z silnikiem. Spróbuje odczytać kod diagnostyczny "przez zworke" bo na benzynie świeci się check engine a na LPG jest wszystko ok.
  • REKLAMA
  • #4 17372857
    paszczakq
    Poziom 27  
    Kavle WN sa w miare nowe czy w wieku pojazdu ? Odpal zimnego w nocy i popsikaj zraszaczem po kablach jak zacznie sie dusic i przeskakiwac iskry z kabli to jest ro jakis trop .
  • REKLAMA
  • #5 17373145
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Przeskakująca iskra na wyjętej świecy nie daje gwarancji że jest ok - sam tak miałem i dopiero podmiana cewki pomogła. Za to ładnie iskrzyło na plastikach po popsikaniu mgiełką wodną i kopało (kable też były skończone) a silnik chodził na dwa cylindry. No ale jak w ogóle nie masz iskry to sytuacja jasna. Co do check - rozregulowane LPG rozjechało dawki benzyny prawdopodobnie. Może być też do weryfikacji instalacja paliwowa (pytanie czy poprzedni właściciel wymieniał filtr benzyny i jeździł z większą ilością niż rezerwa). Co to za instalacja LPG? Dobrze byłoby kompresję sprawdzić.
  • #6 17373385
    paszczakq
    Poziom 27  
    No ale swieca była martwa Co do pozostałych problemów to możliwe iż wtryski benzynowe leją i na niskich obtotach brakuje mu mapy na korekcję . Albo ciśnienie jest za wysokie ale po tylu latach to mało prawdopodobne .
  • #7 17374687
    hacker17
    Poziom 17  
    Błędy odczytane:
    - 35 Regulator biegu jałowego (IACV) Oboty silnika przy zamkniętej przepustnicy różnią się od założonych obrotów biegu jałowego o 170 obr/min ;
    - 45 Czujnik tlenu Bogata mieszanka, napięcie powyżej 865 mV

Tak z mojej skromnej dedukcji coś jest nie tak z układem zapłonowym, tak zresztą jak sugerujecie (przewody, cewka WN, świece).
    A czy mógłby być to problem z tym że łapie lewe powietrze ?
  • #8 17378879
    paszczakq
    Poziom 27  
    Nie sądzę by była lewizna skoro zgłasza za bogatą mieszankę .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Daewoo Lanos 1999 1.6 16V, który nie pali na jednym z cylindrów. Po odłączeniu przewodów wysokiego napięcia stwierdzono brak zmiany w pracy silnika na ostatnim cylindrze, co sugeruje problem z zapłonem. Sprawdzono cewki zapłonowe, które wykazały równą rezystancję, a także podmieniono przewody, co nie przyniosło efektu. Użytkownik zauważył, że świeca na tym cylindrze nie dawała iskry. Odczytano kody błędów, które wskazują na problemy z regulatorem biegu jałowego oraz czujnikiem tlenu, co może sugerować problemy z układem zapłonowym, w tym przewodami, cewką i świecami. Pojawiła się również sugestia, że może występować problem z "lewym powietrzem", ale niektórzy użytkownicy wątpią w tę możliwość, biorąc pod uwagę zgłoszoną bogatą mieszankę.
REKLAMA