logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Peugeot 306 2.0 HDi - elektronika padła - brak reakcji na cokolwiek

speedwayckm 06 Sie 2018 18:09 2364 14
REKLAMA
  • #1 17369787
    speedwayckm
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Cześć,

kilka dni temu jadąc swym autkiem spotkała mnie nie do końca przyjemna sytuacja. W momencie gdy pasażer zamykał szybę (elektryki) zgasł mi silnik. Automatycznie odpaliłem auto, przejechałem może ze 100 metrów, wyłączyłem silnik (Pojawiła się kontrolka STOP). Wówczas spod mojego licznika zaczął wydobywać się dym. Po zdemontowaniu licznika okazało się że spalił się element poniżej:
    Peugeot 306 2.0 HDi - elektronika padła - brak reakcji na cokolwiek
    Po zdemontowaniu licznika auto nie reaguje na żadne z czynności - awaryjne, centralny zamek. Absolutnie nic.
    Napięcie na akumulatorze 12.8
    Bezpieczniki sprawdzone. Żaden nie jest uszkodzony. W komorze silnika - 12,8V. W kabinie 16 bezpieczników na napięciu 10.85V (pytanie dlaczego takie). pozostałe 10 - 12,8V. Jeżeli będzie to konieczne mam rozpisane - mogę przedstawić jakie są napięcia dla poszczególnych bezpieczników.

Po zdemontowaniu części osprzętu znalazłem jeden przypalony(?) przewód (zdjęcie poniżej)
    Prowadzi on do:
    Tutaj pierwsza prośba - co to może być za przewód i gdzie powinienem szukać drugiego końca tego przewodu (otulina jest przytopiona - nie mogę znaleźć końcówki) - co on zasila
    Wiem że najpewniej nie obejdzie się bez elektromechanika, natomiast chcę uniknąć sytuacji w której przepłacę za naprawę.
    Nie mam zielonego pojęcia co może być powodem tej sytuacji, auto stoi unieruchomione - zakładając klemę na + nie słychać charakterystycznego "iskrzenia". Jako że nie mam pojęcia co może być powodem tej smutnej sytuacji proszę o jakieś tropy.

Z góry pięknie dziękuję
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17369807
    maluch807
    Poziom 1  
    Wyglada że to przewód masowy,musisz dobrze popatrzeć a znajdziesz drugi koniec.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17369820
    xray81
    Poziom 22  
    Ocena: 73
    Czyżby ten przewód szedł do rozrusznika? Na tym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=H1oLY80s-Zg wygląda jakby wyciągał go z tego miejsca.
    Jakbyś mógł zrobić jeszcze zdjęcie od przodu i nie tak blisko, aby mieć rzut na całą komorę silnika.
  • Pomocny post
    #4 17369841
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 996
    Pokaż akumulator, głównie klemy. Takie "cienkie" przewody zazwyczaj łączą klemy z silnikiem, karoserią (masy) i zasilanie rozrusznika (plus).
  • Pomocny post
    #5 17369952
    pepe150
    Poziom 36  
    Ocena: 944
    Punkt masy na podłużnicy, a może iść do klemy - na akumulatorze.
    Jak chcesz mogę zaraz pójść do swojego 306 2.0 HDi i zobaczyć przewody :)
  • REKLAMA
  • #6 17370129
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1141
    Słyszałem, że auta francuskie nie korodują. Mam obecnie też "Francuza" i strach mnie obleciał, jak zobaczyłem ogniska korozji w Twoim aucie, czyżby i w moim tak miało być (8-letni).
    Czy Twoje auto było naprawiane np. po dzwonie lub jest "popowodziowe".
    Korozja miejsc styku "masy" z nadwoziem musi być dogłębnie oczyszczona i zabezpieczona. Z braku właściwej "masy" będzie ona "pobierana" poprzez różne odbiorniki i może doprowadzić do pożaru auta.
  • Pomocny post
    #7 17370175
    pepe150
    Poziom 36  
    Staszek49 napisał:
    Słyszałem, że auta francuskie nie korodują. Mam obecnie też "Francuza" i strach mnie obleciał, jak zobaczyłem ogniska korozji w Twoim aucie, czyżby i w moim tak miało być (8-letni).

Chcesz zobaczyć moje? Jest nalot korozji ale, nie tak, żeby się zaraz urwało. Wszak moje auto ma 16/17 lat - czego się spodziewać?
    Wieczne nic nie będzie . Najbardziej u mnie rzuca się błotnik - 3 lata temu wymieniany na zamiennik.
    Z zewnątrz brak innych ognisk. Popatrz na Passaty B5, Golfy 4 to o czym rozmawiamy.

2.0 HDI w 306 było oferowane od 1999 roku - więc najstarsze egzemplarze z 2.0 HDI maja 19 lat, najmłodsze 16/17 lat.
    Brak osłony pod silnikiem, i zaniedbania przez właścicieli robią efekt w każdym aucie nie ważne od rocznika i modelu/producenta.
  • #8 17371430
    speedwayckm
    Poziom 10  
    Drobny update - dzisiaj ponownie podłączyłem aku i o dziwo auto kręciło. Rozrusznik pięknie kręcił, niemniej jednak wygląda na to że pompa nie podaje paliwa (jest to całkiem prawdopodobne biorąc pod uwagę fakt że gdy nastąpiło zwarcie (przy zamykaniu szyb) zgasł silnik - zupełnie tak jakby zostało odcięte paliwo). Poprzednio takie odcięcie autko miało z niesprawą pompą WC. Dodam że nadal nie mam napięcia m.in. na światłach awaryjnych .

xray81 napisał:
    Czyżby ten przewód szedł do rozrusznika? Na tym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=H1oLY80s-Zg wygląda jakby wyciągał go z tego miejsca.
    Jakbyś mógł zrobić jeszcze zdjęcie od przodu i nie tak blisko, aby mieć rzut na całą komorę silnika.

Zdjęcie poniżej – nie znalazłem żadnego przewodu który byłby luźny.

g107r napisał:
    Pokaż akumulator, głównie klemy. Takie "cienkie" przewody zazwyczaj łączą klemy z silnikiem, karoserią (masy) i zasilanie rozrusznika (plus).

pepe150 napisał:
    Punkt masy na podłużnicy, a może iść do klemy - na akumulatorze.
    Jak chcesz mogę zaraz pójść do swojego 306 2.0 HDi i zobaczyć przewody :)

Zdjęcia klem poniżej :)
    +
    (3 przewody)
    -
    (1 przewód)
    @pepe150 – byłbym Ci bardzo wdzięczny za spojrzenie po maskę Twojego HDika :)

pepe150 napisał:
    Staszek49 napisał:

Chcesz zobaczyć moje? Jest nalot korozji ale, nie tak, żeby się zaraz urwało. Wszak moje auto ma 16/17 lat - czego się spodziewać?
    Wieczne nic nie będzie . Najbardziej u mnie rzuca się błotnik - 3 lata temu wymieniany na zamiennik.
    Z zewnątrz brak innych ognisk. Popatrz na Passaty B5, Golfy 4 to o czym rozmawiamy.

2.0 HDI w 306 było oferowane od 1999 roku - więc najstarsze egzemplarze z 2.0 HDI maja 19 lat, najmłodsze 16/17 lat.
    Brak osłony pod silnikiem, i zaniedbania przez właścicieli robią efekt w każdym aucie nie ważne od rocznika i modelu/producenta.

Auto ma 18 lat, jak pepe wspomniał brak osłon – auto mam 2 lata, nie jest garażowane. To mój drugi „francuz” – pierwszy mój wóz – Citroen Saxo. Powiedzmy sobie szczerze 306 przy saxo, to auto którego korozja nie „chyta”. Więc nie ma co mierzyć wszystkich aut jedną miarą, wszystko zależy od sposobu użytkowania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 17371466
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 996
    Nic ciekawego nie widać, oprócz tych "włochów".
    To oczko oderwane od przewodu, czy ktoś podłożył przewód pomiędzy blachy klemy/oczka i skręcił ? Takie sterczące druciki nie są na pewno w oryginale.
    Dobrze widzę ?
  • #10 17371491
    speedwayckm
    Poziom 10  
    g107r napisał:
    Nic ciekawego nie widać, oprócz tych "włochów".
    To oczko oderwane od przewodu, czy ktoś podłożył przewód pomiędzy blachy klemy/oczka i skręcił ? Takie sterczące druciki nie są na pewno w oryginale.
    Dobrze widzę ?

Sprawdziłem to już wcześniej, natomiast jest to przewód wrzucony jak to powiedziałeś "pomiędzy blachy klemy/oczka" - i tak został on skręcony. :D
  • Pomocny post
    #11 17373928
    pepe150
    Poziom 36  
    Przewód który się tobie oberwał, to główna masa na budę (karoserię).
    Ona jest zakuta w "oczko" co się skręca na skrzynię.
    Sprawdzałem dzisiaj u siebie.

Brak elektryki w środku - wszystko wyjaśnia :)
    Poduszki silnika raczej są izolatorem (guma).
  • #12 17376377
    speedwayckm
    Poziom 10  
    Dzieki za pomoc!
    Mógłbyś podesłać zdj na ktorym widać, gdzie konkretnie na skrzyni Powinna ta masa dochodzic?
    O dziwo kabel o którym rozmawiamy - ma napiecie ok. 10 v...
  • #14 17376498
    pepe150
    Poziom 36  
    speedwayckm napisał:

O dziwo kabel o którym rozmawiamy - ma napiecie ok. 10 v...

Kolega pokazał na zdjęciu.
    A że ma ok. 10 V to znaczy że obwód zamyka przez inne układy i elementy.
    Masa lamp, zegarów, całego wyposażenia wewnątrz auta ma masę (-) na karoserii. A jej brak jest,
  • #15 17418582
    speedwayckm
    Poziom 10  
    Wielkie dzięki, mieliście rację - urwany kabel masowy idący na podłużnicę. Zaoczkowanie go i dokręcenie do skrzyni rozwiązało problem!

Jeszcze raz wielkie dzięki!!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z Peugeot 306 2.0 HDi, który zgasł podczas zamykania szyby elektrycznej. Po zdemontowaniu licznika zauważono dym i uszkodzenie elementu. Auto przestało reagować na wszelkie polecenia, a napięcia na bezpiecznikach były nieprawidłowe. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie przewodów masowych oraz stanu akumulatora. Po dalszych badaniach okazało się, że uszkodzony był przewód masowy, co prowadziło do braku elektryczności w pojeździe. Po naprawie przewodu problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA