logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra F 1.4 benzyna 1998 - Czy silniki krokowe ciągle się psują?

tensor125 06 Sie 2018 21:20 1395 8
REKLAMA
  • #1 17370199
    tensor125
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Witam, mam problem z moją Astra F 1.4 60km 1998 rok, benzyna bez instalacji LPG

Jadąc w trasie silnik zaczął się trochę dusić i co jakiś czas zapalal się check engine. Zjechałem z trasy na parking i po krótkich ogledzinach doszedłem do wniosku, że padł silnik krokowy, bo po odpieciu wtyczki silnik chodził tak samo.
    Wymieniłem krokowca i problem zniknął. Dzisiaj wracając od dziewczyny, w trasie znów ten sam problem się powtórzył. Czy to możliwe, że ciągle padają mi silniki krokowe?
  • REKLAMA
  • #3 17370244
    tensor125
    Poziom 8  
    robokop napisał:
    Nie, nie możliwe. Czemu wszyscy pchają łapy do silnika zaworu IACV od razu?

No, a co to innego może być? Sonda lambda i świece nie, bo w domu wymieniłem i bez poprawy
  • REKLAMA
  • #4 17370252
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6349
    Silniczek krokowy reguluje tylko obroty biegu jałowego - żeby były akurat w zakresie 850obr/min. Nie ma nic do szarpania, spadków mocy czy tego że kury przestały się nieść.
    tensor125 napisał:
    Sonda lambda i świece nie, bo w domu wymieniłem i bez poprawy
    To wymień jeszcze koło zapasowe - też nie będzie poprawy, a parę groszy zejdzie z portfela. Nie wiadomo nic - żadnej diagnostyki, czy ginie iskra, coś się dzieje z ciśnieniem paliwa cz regulacją dawki.
  • #5 17370321
    tensor125
    Poziom 8  
    robokop napisał:
    Silniczek krokowy reguluje tylko obroty biegu jałowego - żeby były akurat w zakresie 850obr/min. Nie ma nic do szarpania, spadków mocy czy tego że kury przestały się nieść.
    tensor125 napisał:
    Sonda lambda i świece nie, bo w domu wymieniłem i bez poprawy
    To wymień jeszcze koło zapasowe - też nie będzie poprawy, a parę groszy zejdzie z portfela. Nie wiadomo nic - żadnej diagnostyki, czy ginie iskra, coś się dzieje z ciśnieniem paliwa cz regulacją dawki.

Napisałem Ci, że po wymianie krokowca problem zniknął na ok 400 km
  • REKLAMA
  • #6 17370364
    robokop
    tensor125 napisał:
    Zbieg okoliczności.
  • REKLAMA
  • #7 17370401
    tensor125
    Poziom 8  
    robokop napisał:
    tensor125 napisał:
    Zbieg okoliczności.

Pompa paliwa była wymieniana rok temu na nową, filtr paliwa wymieniony miesiąc temu, wszystkie czujniki w silniku były już wymienione, wraz z MAP Sensorem. Nie wiem co to może być, pozostaje monowtrysk, ale nie wiem jak go sprawdzic
  • #8 17370562
    robokop
    Uboga mieszanka ma z reguły jedną przyczynę - niewystarczający wydatek pompy paliwa.
  • #9 17370604
    motyl7104
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Sprawdz szczelność kolektora dolotu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z silnikiem w Oplu Astra F 1.4 z 1998 roku, który dusi się podczas jazdy, a kontrolka check engine się zapala. Po wymianie silnika krokowego problem ustąpił na około 400 km, jednak objawy powróciły. Uczestnicy dyskusji sugerują, że silnik krokowy nie jest główną przyczyną problemów, wskazując na możliwość ubogiej mieszanki paliwowej spowodowanej niewystarczającym wydatkiem pompy paliwa, a także konieczność sprawdzenia szczelności kolektora dolotowego. Użytkownik wymienił już wiele komponentów, w tym pompę paliwa i czujniki, co sugeruje, że problem może leżeć w monowtrysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA