logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki domofon wybrać do domu 3 rodzinnego, by użyć istniejące unifony? - Szczecin

gutozaur 07 Sie 2018 09:14 1374 20
  • #1 17370750
    gutozaur
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Witam. Szukam domofonu (oraz instalatora chyba, że nie jest to zbyt skomplikowane to może podłącze samemu) do domu 3 rodzinnego. W tej chwili na parterze mieszkam ja i nie mam domofonu bo się remontuje. Piętro wyżej sąsiad ma domofon z słuchawką i kolejne piętro wyżej ta sama sytuacja. Każdy domofon jest osobny na ścianie zewnętrznej budynku. Chciałbym to wszystko zrobić na jednym domofonie i jeżeli się da to pozostawić unifony u sąsiadów takie jakie są. Teraz jak to czytam to chyba tego nie ogarnę :). Czy ktoś pomoże dobrać odpowiedni sprzęt? Przy założeniu że u sąsiadów zostaną ich słuchawki, a do mnie potrzebna jest jedna i domofon z przyciskami do trzech mieszkań to co wybrać? Jeżeli znacie kogoś godnego polecenia ze Szczecina to chętnie się skontaktuję.
  • #2 17370827
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1149
    Najpierw dowiedz się jakich firm i ilu przewodowe są słuchawki u sąsiadów, najlepiej wklej zdjęcia słuchawek sąsiadów.

I zdjęcia centralek [zasilaczy] i urządzeń przy furtce.
  • #3 17370832
    technikabasenowa
    Poziom 33  
    Ocena: 444
    Proszę zadzwonić do firmy Dunifex :D
  • #4 17371059
    gutozaur
    Poziom 7  
    krzysiozak napisał:
    Najpierw dowiedz się jakich firm i ilu przewodowe są słuchawki u sąsiadów, najlepiej wklej zdjęcia słuchawek sąsiadów.

I zdjęcia centralek [zasilaczy] i urządzeń przy furtce.

Ok jak wrócę do domu to zrobię zdjęcia i wrzucę dzisiaj.
  • #5 17374236
    gutozaur
    Poziom 7  
    Dodaje zdjęcia
    Załączniki:
    • Jaki domofon wybrać do domu 3 rodzinnego, by użyć istniejące unifony? - Szczecin IMG_20180807_162610257.jpg (3.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki domofon wybrać do domu 3 rodzinnego, by użyć istniejące unifony? - Szczecin IMG_20180808_211001664.jpg (3.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki domofon wybrać do domu 3 rodzinnego, by użyć istniejące unifony? - Szczecin IMG-20180808-WA0003.jpg (56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 17375359
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2933
    Obawiam się, że nie da rady wykorzystać tych unifonów, bo każdy z nich zapewne posiada całą elektronikę lub ma gdzieś ją osobno i z taką tylko współpracuje. Przykładowo widać, że do unifonu Urmet dochodzą dwa białe kable. Do Commaxa natomiast dochodzi jeden i tu być może zasilacz (centralka jest poza unifonem). Gdyby były podane konkretne modele, bo same nazwy producenta niewiele mówią. Unifony bywają zarówno dwużyłowe, czterożyłowe i sześciożyłowe. Niestety nie są wtedy ze sobą kompatybilne.
  • #7 17375927
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2078
    Nie da rady pożenić te dwa domofony i dołożyć jeszcze trzeci wspólny. Najlepiej założyć zupełnie nowy system wykorzystując okablowanie np. do mieszkań, ale wtedy trzeba będzie założyć kasetę 3 nr i najlepiej nową centralkę i 3 nowe unifony. Jak się bardzo uprzesz, to można zostawić unifon Urmet i centralkę od niego - niezalecane.

Pozdrawiam
  • #8 17376296
    gutozaur
    Poziom 7  
    Dzięki za odpowiedź @zybex i @Ircys . Mogę to wszystko zmienić na nowe, bo i tak commax od kilku lat trzeszczy i słabo słychać rozmówcę. Commax jest chyba na 230V, bo kiedyś chciałem zmienić słuchawkę, kupiłem w ciemno coś popularnego na 12V i przy dotknięciu przewodu mnie popieściło. Także jestem za tym, żeby zmienić wszystko na ten sam zestaw. Domofon z 3 przyciskami i 3 takie same unifony. Powiedzcie proszę czy możecie coś polecić niezawodnego i ile muszę mniej więcej przewidzieć, za taki zestaw razem z montażem.
  • #9 17376313
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    Przede wszystkim zinwentaryzuj okablowanie. Ile żył skąd dokąd, jakie możliwości " powiązania" poszczególnych instalacji i ewentualnego uzupełnienia okablowania . Warto też zastanowić się nad potrzebami, czy nie chcecie np otwierać drzwi kodem/ brelokami. Na tej podstawie dopiero będzie można dobrać sprzęt i mówić o wycenie.
  • #10 17376379
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    suworow napisał:
    Przede wszystkim zinwentaryzuj okablowanie.

To wymaga otwarcia unifonów u obu sąsiadów i prześledzenia dalszego przebiegu instalacji. Tu już można napotkać pewien opór.
    suworow napisał:
    Warto też zastanowić się nad potrzebami, czy nie chcecie np otwierać drzwi kodem/ brelokami. Na tej podstawie dopiero będzie można dobrać sprzęt i mówić o wycenie.

Podejrzewam, że sąsiedzi nie będą tacy chętni do zmiany swoich domofonów. Przecież im działa i zapewne są zadowoleni. Mogliby się ewentualnie zgodzić na wspólną kasetę, ale jak już wiadomo, nie jest to możliwe z uwagi na różne systemy.
    Jednak mógłby autor tematu najpierw ich zapytać o wielkość kwoty jaką mogą ewentualnie (gdy się zgodzą) przeznaczyć na tą inwestycję. Dopiero wtedy znaleźć coś w tej cenie.
  • #11 17376481
    gutozaur
    Poziom 7  
    @suworow i @zybex . Jeżeli chodzi o okablowanie to nie ma problemu zrobię całe od nowa, bo to będzie najszybsze i najprostsze. Jeżeli chodzi o dostęp do pozostałych unifonów to wszystkie mieszkania to moja rodzina więc żadnego problemu z dostępem i robotami nie będzie. Faktycznie domofon na kod, chciałbym mieć ponieważ, często ktoś zapomina kluczy , a tak chociaż na klatce będzie stał a nie marznął :). Czy to już są wszystkie potrzebne informacje?
  • #12 17376546
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Urmet ma sympatyczne panele 3 przyciskowe z RFID-em (otwieranie drzwi przez brelok zbliżeniowy):
    https://tinyurl.com/ybul94vy
    Do tego potrzebujesz jakąś ramkę natynkową lub podtynkową (masz je w linku powyżej),
    centralkę np. 18A2: https://tinyurl.com/y7mvo74c
    i 3 unifony np. 1150: https://tinyurl.com/y8gpqznn

Możesz też wybrać jakikolwiek sprzęt z kasetą cyfrową (klawiatura) np. ACO, Elfon itp.

Pozdrawiam
  • #13 17376560
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Sam nie mam praktyki w instalowaniu nowych systemów a jedynie naprawiam lub pomagam tu na forum. Najlepiej niech wypowiedzą się ci, którzy się tym zajmują na co dzień. W wyszukiwarce trafiłem na taki niedrogi zestaw. Genway.
  • #14 17376713
    Ircys
    Specjalista Domofony
    zybex napisał:
    W wyszukiwarce trafiłem na taki niedrogi zestaw dla maksymalnie 4 mieszkań. Genway

Oj, coś kolega chyba nie lubi pytającego, że aż taką chińszczyznę mu proponuje :)

Pozdrawiam
  • #15 17376729
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1149
    Ircys napisał:
    zybex napisał:
    W wyszukiwarce trafiłem na taki niedrogi zestaw dla maksymalnie 4 mieszkań. Genway

Oj, coś kolega chyba nie lubi pytającego, że aż taką chińszczyznę mu proponuje :)

Pozdrawiam

Przecież teraz to wszystko jest Chińskie, a to co nie jest Chińskie zostało wyprodukowane w Chinach a w Polsce zmieniono opakowanie i napisy.
    Nawet na stacji Kosmicznej.
  • #16 17376735
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Podawany przeze mnie przykład Urmeta (MiWi), ACO, Elfon, Mifon, Fimpro itp. nie są chińczykami, więc o czy Ty mówisz!?

Pozdrawiam
  • #17 17376751
    gutozaur
    Poziom 7  
    Ircys napisał:
    Możesz też wybrać jakikolwiek sprzęt z kasetą cyfrową (klawiatura) np. ACO, Elfon itp.

Kaseta cyfrowa to domofony na kod? Breloki odpadają, bo Ci którzy nie biorą kluczy na pewno nie wezmą też breloka bo zapewne będą mieli go przypiętego do kluczy więc domofon na kod tylko wchodzi w grę. Czyli szukać czegoś z tych dwóch firm ACO i Elfon bo itp. nic mi nie mówi? Unifony koniecznie na słuchawce, żeby w całym domu nie było słychać Jechowych
  • #18 17376806
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Najpierw chciałem zaproponować domofon ACO, ale wstawiłem najtańszy jaki znalazłem, czyli firmy Genway. Skoro ma być polski, to przykładowo jest taki zestaw Cyfrala. Link
  • #19 17376815
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Przykład samodzielnie skonfigurowanego zestawu ACO:
    kaseta https://tinyurl.com/yd8f9s9p
    do niej możemy (nie musimy) dokupić moduł opisowy, gdzie wpiszemy np. mieszkanie góra - wybierz 1, mieszkanie.... itd. https://tinyurl.com/y9thaksq
    Jeżeli mamy moduł opisowy to potrzebujemy ramkę montażową: https://tinyurl.com/y7pvdsbo
    Potrzebujemy jeszcze zasilacz: https://tinyurl.com/y85pgk9o
    Unifon x 3: https://tinyurl.com/j6e72s7

Spokojnie można też skonfigurować zestaw Urmet z szyfratorem wbudowanym lub autonomicznym np. Roger

Pozdrawiam
  • #20 17376851
    gutozaur
    Poziom 7  
    @zybex @Ircys Oba są ok. Cenowo myślałem, ze taniej, ale to na pół życia więc nie ma co skąpić zwłaszcza, że będzie zrzutka. Pytanie, który lepszy (pewniejszy lub który ma funkcje z których się korzysta)? I ile może kosztować montaż mniej więcej żebym wiedział ile przygotować?
  • #21 17380213
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    zybex napisał:
    suworow napisał:
    Przede wszystkim zinwentaryzuj okablowanie.

To wymaga otwarcia unifonów u obu sąsiadów i prześledzenia dalszego przebiegu instalacji. Tu już można napotkać pewien opór.
    suworow napisał:
    Warto też zastanowić się nad potrzebami, czy nie chcecie np otwierać drzwi kodem/ brelokami. Na tej podstawie dopiero będzie można dobrać sprzęt i mówić o wycenie.

Podejrzewam, że sąsiedzi nie będą tacy chętni do zmiany swoich domofonów. Przecież im działa i zapewne są zadowoleni. Mogliby się ewentualnie zgodzić na wspólną kasetę, ale jak już wiadomo, nie jest to możliwe z uwagi na różne systemy.
    Jednak mógłby autor tematu najpierw ich zapytać o wielkość kwoty jaką mogą ewentualnie (gdy się zgodzą) przeznaczyć na tą inwestycję. Dopiero wtedy znaleźć coś w tej cenie.

Może trzymajmy się wersji że każdy odpowiada za siebie :)

gutozaur napisał:
    I ile może kosztować montaż mniej więcej żebym wiedział ile przygotować?

Trudno powiedzieć ile pracy wymaga wykonanie okablowania lub uporządkowanie obecnego.
    Sama instalacja na poprawnie wykonanym okablowaniu nie powinna zająć więcej niż 3- 4 godz. Z doświadczenia wiem, żę zawsze cos po drodze wyjdzie ( a to trzeba podregulowac zaczep czy samodomykacz, a to klameczka się obluzowała itp) No właśnie a jak działa część mechaniczna ( drzwi) ?
    Jakieś pytania dotyczące modernizacji/ wymiany okablowania?
    gutozaur napisał:
    Breloki odpadają, bo Ci którzy nie biorą kluczy na pewno nie wezmą też breloka bo zapewne będą mieli go przypiętego do kluczy więc domofon na kod tylko wchodzi w grę.

To nie jest tak do końca. Breloki czy karty to opcja dość wygodna, a dla starszych osób wręcz zbawienna. Kod trzeba wbić w odpowiednim tempie kluczem na mrozie nie zawsze łatwo jest trafić do dziurki.....

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór domofonu do domu 3-rodzinnego w Szczecinie, z zamiarem wykorzystania istniejących unifonów sąsiadów. Użytkownik poszukiwał rozwiązania, które pozwoliłoby na zainstalowanie jednego domofonu z przyciskami do trzech mieszkań, jednocześnie zachowując unifony sąsiadów. Uczestnicy forum zasugerowali, aby najpierw zidentyfikować typy unifonów i ich okablowanie. Wskazano, że istniejące unifony mogą być niekompatybilne z nowym systemem, co skłoniło użytkownika do rozważenia wymiany całego systemu. Proponowane marki to Urmet, ACO, Elfon oraz Cyfrala, z zaleceniem zakupu zestawu z kasetą cyfrową i unifonami. Użytkownik wyraził chęć do zainstalowania nowego systemu, w tym domofonu z kodem dostępu, co zwiększyłoby wygodę użytkowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA