logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nieudane nagrywanie obrazu na DVD-RW - płyta pozostaje pusta

Wojtexddddd 07 Sie 2018 11:04 999 10
REKLAMA
  • #1 17370906
    Wojtexddddd
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Problem polega na tym, że nagrywam jak to zwykle obraz dysku na płytę, proces przebiega dobrze nie ma błędów, ale po włożeniu z powrotem do napędu płyta jest pusta i żadnym sposobem nie wiem, co dalej robic. Dodam jeszcze, że obraz jest dobry. Próbowałem z drugą taką samą płytą ale bez skutku. Dziekuję za pomoc!
    Nieudane nagrywanie obrazu na DVD-RW - płyta pozostaje pustaNieudane nagrywanie obrazu na DVD-RW - płyta pozostaje pustaNieudane nagrywanie obrazu na DVD-RW - płyta pozostaje pusta
  • REKLAMA
  • #2 17370930
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    To spróbuj z inną płytą, jeżeli efekt będzie ten sam to nagrywarka jest uszkodzona.
    Jak się zachowuje po włożeniu oryginalnie tłoczonej albo innej nagranej już płyty?
  • REKLAMA
  • #3 17370932
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2771
    Takie objawy to najczęściej zabrudzona optyka lub utrata emisji lasera. Widać na płycie nagraną ścieżkę?
  • REKLAMA
  • #5 17370937
    zetdeel
    Poziom 39  
    Ocena: 877
    To jest płyta "plusowa" (DVD+RW). Zobacz, co będzie z płytæ "minusową" (DVD-RW). Być może Twój napęd ma problemy z czytaniem płyt "plusowych".
    Poza tym:
    - płytę już nagraną sprawdzić na innym kompie z próbą skopiowania nagranych plików na dysk,
    - używać płyt dobrej jakości, a nie najtańszego "badziewia"; nagrywać na najniższej prędkości, jaką dopuszcza dana płyta.
  • #6 17371696
    Wojtexddddd
    Poziom 6  
    Raz już nagrywałem obraz na taką samą płytę i wszystko poszło był to windows 10 ale spróbuję jeszcze na innym kompie . Co do programów testowałem Daemon tools lote, ultra iso oraz nagrywanie z Windowsa. Wszystkie inne działa po włożeniu do napędu ale czasem się zacina .
  • #7 17371720
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Jeżeli się zacina to albo brudna optyka albo padający laser. Jeżeli nie posiadasz gwarancji to możesz napęd rozebrać i wyczyścić alkoholem izopropylowym, jeżeli to laptop to w sumie nic nie trzeba rozbierać.
  • REKLAMA
  • #8 17371763
    Wojtexddddd
    Poziom 6  
    To stary laptop ale nagrywałem już nim dużo płyt więc niewiem co jest nie tak zawsze jak kończyłem wypalać obraz to wkładałem jeszcze raz żeby się upewnić ,ale tym razem płyta była pusta a było 0 błędów
  • #11 17372721
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2771
    Wojtexddddd napisał:
    To stary laptop ale nagrywałem już nim dużo płyt więc niewiem co jest nie tak

Podstaw inny napęd na próbę, bo ten prawdopodobnie już się po prostu kończy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nagrywaniem obrazu na płytę DVD-RW, gdzie po zakończeniu procesu płyta pozostaje pusta. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak uszkodzenie nagrywarki, zabrudzenie optyki lub problemy z laserem. Rekomendacje obejmują testowanie innych płyt, sprawdzenie działania na innym komputerze, użycie programów do nagrywania, takich jak Ashampoo Burning Studio, oraz nagrywanie na najniższej prędkości. Użytkownik potwierdza, że obraz ISO ma rozmiar 1 GB i zawiera standardowe pliki instalacyjne Windowsa. Wskazano również na możliwość wymiany napędu, jeśli problemy będą się powtarzać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA