logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

motobi rocky - co jest nie tak ... akumulator czy cos z nieładowaniem go

Fikusia87 07 Sie 2018 14:25 924 6
REKLAMA
  • #1 17371257
    Fikusia87
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    A wiec tak odrazu pisze ze jestem kobieta. Za zbedne złosliwe komentarze dziekuje.

Mam problem ze skuterem motobi rocky (mam go 9 lat ) teraz zaczyna sie problem taki :

nie wiem gdzie lezy wina gdyz tak akumulator został wymieniony na nowy pojezdziłam nim tydzien odpalał było ok (swiatła kierunki nie przygasały) problem pojawił sie po tygodniu ze skuter przestał palic swiatła sie minimalnie paliły trzeba było go odpalaz z kopa badz nie odpalał wcale, obecnie akumulator nowy został oddany do serwisu aby sprawdzili czy to jego wina. Wiec włozyłam stary 3 letni zaczął jezdzic odpalac pojechałam dzis ok 30 km i zaczeły sie problemy przestał odpalac z przyciku tylko buczy i po wielu trudach odpalił z kopa. Grzebiac w necie znalazłam ze moze to byc regulator napiecia , ale jak go sprawdzic czy oby napewno tak jest. I dzie on jest w którym miejscu. Mechaników przeszłam kilku i metodami prób i błedów wymieniłam juz nowy gaznik i rolki napinacza , moduł (taki długi z dwoma kablami nie znam nazyw jest pod obudowa przy kierownicy). prosze o jakiegos fachowca aby mna pokierował jak mam sprawdzic czy moj skuter ładuje akumulator. Bo cały czas wydaje pieniadze na paproków co wiaze sie z kosztami.

Dodano po 37 [minuty]:

mierzyłam miernikiem akumulator wyłaczony ma 11,54 zas przy właczonym skuterze jest 11,50-1164 po właczeniu swiateł jest 9,48-8,60...
  • REKLAMA
  • #2 17371370
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2520
    Fikusia87 napisał:
    przy właczonym skuterze jest 11,50-1164 po właczeniu swiateł jest 9,48-8,60...

To zbyt mało, napięcie należy zmierzyć po na wyższych obrotach silnika ale ze względu, że to skuter to należy to zrobić na stópce centralnej tak aby tylne koło było w powietrzu gdyż będzie się obracać z zachowaniem bezpieczeństwa tak aby w trakcie pomiaru i regulacji obrotów manetką gazu tylne koło nie dotknęło podłoża gdyż wówczas skuter odjedzie bez kierowcy. Przyda się 2 osoba do pomocy.

Skuter jeśli nie chce palić to należy zacząć od regulacji zaworów gdyż jak dobrze zobaczyłem jest 4T czyli chodzi na czystą benzynę bez oleju.
  • REKLAMA
  • #3 17371465
    Fikusia87
    Poziom 10  
    Teraz wypielam regulator napięcia i scisnelam styki przy kostce teraz kostka wina się i zatrzaskuje nie lata. Przy pomiarze kolejny raz na odpalonym skuterze przy dodaniu dużo gazu jest ładowanie od 11.46 do 13. A zawory były regulowane jakieś 4 miesiace temu bo właśnie jak się rozgrzać i wyłączył go to nie palil więc zawory ustawili ale czy dobrze nie wiem
  • #4 17371574
    E8600
    Poziom 41  
    Jeśli dochodzi do 13 więc ładowanie jest OK. Świca i filtr powietrza były wymienione? Być może rozrusznik - konkretnie szczotki kończą żywota jeśli nie zawsze chce kręcić lub winny przekaźnik rozrusznika.
  • REKLAMA
  • #5 17371805
    Fikusia87
    Poziom 10  
    A gdzie jest ten przekaźnik rozrusznika? Na zimnym silniku jest ze odpali z przycisku ale zdaza się że tylko z przycisku slychac jak by tykanie. Wtedy odpala z kopa. A jeszcze jak sprawdzić rozrusznik czy jest dobry? Trzeba go wyciągnąć i sprawdzić czy przy odpaleniu zaskakuje? Świeca była wymieniona ale fakt z 1.5 roku temu filt był wymieniany pół roku temu
  • #6 17371863
    E8600
    Poziom 41  
    Należy zaczekać na sprawny akumulator gdyż on może powodować takie objawy. Przekaźnik rozrusznika wygląda tak.
    motobi rocky - co jest nie tak ... akumulator czy cos z nieładowaniem go
  • REKLAMA
  • #7 17372094
    Fikusia87
    Poziom 10  
    Kurcze nie kojarzę w którym to może być miejscu. No wlasnie jak bedzie akumulator to chyba zacznę wymieniać po kolei wszystko bo od 9 lat nie było nic więcej robione niż to co pisałam wcześniej

Dodano po 14 [godziny] 16 [minuty]:

Znalazłam przekaźnik jestem w trakcie wymiany. Wyjelam go i zaraz do sklepu po nowy.

Dodano po 1 [godziny]:

Niestety to nie przekaźnik. Objawy jakie były takie są. Dzwoniłam do gościa i powiedział że może coś być z cylinderkami i rozszczelnieniem. Ehhh

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkowniczka skuteru Motobi Rocky zgłasza problemy z uruchamianiem pojazdu, mimo wymiany akumulatora na nowy. Po tygodniu użytkowania skuter przestał odpalać, a światła świeciły słabo. Wymieniono akumulator, gaźnik, rolki napinacza oraz moduł, jednak problemy nadal występują. Użytkowniczka podejrzewa regulator napięcia oraz przekaźnik rozrusznika jako potencjalne źródła problemów. Po pomiarach napięcia okazało się, że ładowanie jest w normie, ale rozrusznik może być uszkodzony. Użytkowniczka planuje dalsze wymiany komponentów, ponieważ skuter nie był serwisowany od 9 lat.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA