logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wspomaganie kierownicy - auto dziecka na akumulator

endi1940 07 Sie 2018 14:56 3045 2
  • #1 17371305
    endi1940
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam,
    Chciałbym dołożyć wspomaganie kierownicy do autka seryjnie produkowanego bez wspomagania, dwulatkowi ułatwi to jazdę. Zakupiłem uniwersalny silnik z przekładnią do takich celów. Problem mam z rozwiązaniem sterowania tą przekładnią. Od kierownicy wychodzi pręt jedyne połączenie "niesztywne" znajduje się przy połączeniu tego pręta z "drążkiem skrętnym". Kierownica jest połączona z układem kierowniczym prętem w kształcie litery "L".

Myślałem żeby przepiłować ten pręt i w dolnej jego części zamontować przekładnie i mikro włączniki/krańcówki, a górna część połączyć z dołem z małym luzem aby przy ruchu kierownicą przełączał krańcówki i skręcał kołami w przypadku braku napięcia?

Czy jest jakiś prostszy sposób? Nie chciałbym tu wstawiać potencjometrów.
    Jak sterowanie jest zbudowane w tego typu zabawkach?

Wspomaganie kierownicy - auto dziecka na akumulatorWspomaganie kierownicy - auto dziecka na akumulator
  • #2 17371927
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1419
    A ta przekładnia nie służy do przejęcia kontroli nad pojazdem za pomocą radia?
  • #3 17372208
    endi1940
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Podstawową funkcją jest wspomaganie kierowania, oczywiście w autach wyposażonych w zdalne sterowanie można za pomocą takiej przekładni skręcać kołami.

W poniższym temacie przedawniono awarię układu bez zdalnego sterowania.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3043889.html

REKLAMA