logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate Barracuda 1TB - rosnące błędy SMART C5, C6, 05; czy wyrzucić dysk?

Florian11 11 Sie 2018 01:11 504 3
REKLAMA
  • #1 17377949
    Florian11
    Poziom 5  
    Ocena: 6
    Tydzień temu zauważyłem spowolnioną pracę systemu operacyjnego. W trakcie spowolnień paliła się kontrolka dysku twardego na obudowie komputera. Od razu zajrzałem do systemu smart i odkryłem błędy C5, C6 w liczbie chyba 150 w przeliczeniu na wartości dziesiętne. Następnego dnia, po użyciu narzędzia chkdsk pojawiły się błędy w atrybucie 05 w liczbie 10 w przeliczeniu na wartości dziesiętne. Bezzwłocznie zainwestowałem w nowy dysk.

Pracując dalej z falernym dyskiem twardym, okazało się, że liczniki błędów C5, C6 stale rosną. Dziś już wynoszą 1080. Licznik 05 podniósł się do wartości 64. Z tego co mi wiadomo, te dane świadczą o tym, że dysk umiera. System jeszcze bardziej się przycina. Niektóre pliki nie dają się odczytać skopiować.

Mam zamiar wyrzucić ów dysk do śmietnika, nie przeprowadzając żadnych remapów czy zerowań - myślę, że to nic nie da. Czy nie będę żałować? A może da się coś jeszcze zrobić z tym dyskiem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17377951
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Dysk jest uszkodzony.
  • REKLAMA
  • #3 17378151
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Florian11 napisał:
    Mam zamiar wyrzucić ów dysk do śmietnika, nie przeprowadzając żadnych remapów czy zerowań - myślę, że to nic nie da. Czy nie będę żałować? A może da się coś jeszcze zrobić z tym dyskiem?

Nic. Przycisk do papieru lub projekt DIY.
  • #4 17379678
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Florian11 napisał:
    Czy nie będę żałować?

Nie. Lecz nie wrzucaj do śmietnika a zutylizuj w odpowiednim punkcie.
    Florian11 napisał:
    A może da się coś jeszcze zrobić z tym dyskiem?

Przy takiej ilości uszkodzonych sektorów, niestety nie.
    Seagate Barracuda 1TB - rosnące błędy SMART C5, C6, 05; czy wyrzucić dysk?
REKLAMA