logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak samodzielnie oczyścić komputer stacjonarny i wymienić pastę?

gracjantorhan20 13 Sie 2018 16:24 1710 8
REKLAMA
  • #1 17382421
    gracjantorhan20
    Poziom 12  
    Ocena: 95
    Witam, jako że to forum jest dla mnie zawsze pomocne to postanowiłem założyć nowy temat (bardziej aktualny) bo wiem, że zawsze mogę liczyć na Waszą radę. Otóż zastanawiam się bardzo poważnie nad samodzielnym czyszczeniem komputera z kurzu oraz wymianie pasty termoprzewodzącej. Zawsze szedłem na łatwiznę laptop/komputer pod pachę i do serwisu. Teraz coraz częściej nachodzi mnie ochota, żeby zrobić to samemu. Sprawa tyczy się komputera stacjonarnego. Tak się zastanawiam czy do tego typu rzeczy może brać się laik? Jeżeli tak to mam kilka pytań:
    1. Jaką wybrać pastę termoprzewodzącą?
    2. Jakim alkoholem (co kupić), aby usunąć starą pastę z procesora?
    3. Czym/jak usunąć kurz wewnątrz komputera?
    4. Jakie sprężone powietrze kupić?
    5. Czy można użytkować przy tym pędzla malarskiego do usuwania kurzu z przewodów etc?
    6. Czy warto kupować jakieś rękawice, aby zapobiec ewentualnym uszkodzeniom komponentów komputera?
    7. Na jakim podłożu zabrać się do takiej roboty? Na stole?
    8. I to najważniejsze - poproszę o garść informacji z własnego doświadczenia na co zwracać uwagę i czego nie robić?

Proszę Was o odpowiedzi na moje pytania oraz o wszelkie rady ze swojej strony. Jeżeli trzeba by było podać jakieś informacje to wszystko co potrzebujecie podam :D
  • REKLAMA
  • #2 17382461
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #3 17382509
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8242
    gracjantorhan20 napisał:
    1. Jaką wybrać pastę termoprzewodzącą?

Past na rynku jest sporo, ja korzystam często z Arctic MX-2 - jest dość gęsta, więc nadaje się do większości chłodzeń. Nie jest za droga i ogólnie działa zupełnie przyzwoicie.

gracjantorhan20 napisał:
    2. Jakim alkoholem (co kupić), aby usunąć starą pastę z procesora?

Szczerze mówiąc to i bez alkoholu sobie poradzisz. Stara pasta bez problemu powinna się poddać ręcznikowi papierowemu, jeśli nie jest gęsta - to zejdzie bez problemu, jak już jest skamieniała to się rozkruszy. Tak czy inaczej - alkohol nie jest niezbędny.

gracjantorhan20 napisał:

sprężonym powietrzem, uważając, żeby nie uszkodzić wentylatorów - warto zablokować możliwość obrotu przed pryśnięciem. Doczyścić można sztywniejszym pędzelkiem. Teoretycznie powinno uważać się na ładunek ESD przy czyszczeniu sprzętu, więc nie wszędzie powinno się tym pędzlem bezkarnie jeździć.

gracjantorhan20 napisał:
    4. Jakie sprężone powietrze kupić?

Najtańsze.

gracjantorhan20 napisał:
    5. Czy można użytkować przy tym pędzla malarskiego do usuwania kurzu z przewodów etc?

Można.

gracjantorhan20 napisał:
    6. Czy warto kupować jakieś rękawice, aby zapobiec ewentualnym uszkodzeniom komponentów komputera?

Zdaje się, że więcej można uszkodzić, nie mając pełnego czucia w palcach. Od biedy powinno się mieć bransoletkę uziemiającą, aczkolwiek nigdy nie używam i jeszcze nie udało mi się ukatrupić ładunkiem ESD żadnego sprżetu.

gracjantorhan20 napisał:
    7. Na jakim podłożu zabrać się do takiej roboty? Na stole?

Stół, biurko, zadbaj o dostateczną ilość miejsca i rozsądne oświetlenie.

gracjantorhan20 napisał:
    8. I to najważniejsze - poproszę o garść informacji z własnego doświadczenia na co zwracać uwagę i czego nie robić?

Temat rzeka. Wszystko zależy od sprzętu, za który się Kolega zabierze.
  • REKLAMA
  • #4 17382825
    gracjantorhan20
    Poziom 12  
    Ok, dziękuję wszystkim za dotychczasowe odpowiedzi. Ja zapomniałem jeszcze o jednej najważniejszej sprawie. Otóż jak tę pastę na procesorze nałożyć? Jest jakaś sprawdzona technika?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17382857
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8242
    Każdy lubi inną technikę. Ja rozprowadzam palcem na procesorze (na IHS lub rdzeniu) jak najcieńszą warstwę. Inni robią małego kleksa na środku, jeszcze inni krzyżyk, kreskę, dwie kreski, kółko... Są w sieci debaty nad wyższością sposobu X nad sposobem Y. Różnice zwykle mieszczą się w granicy błędu pomiarowego, więc w zasadzie przy braku ekstremalnego OC nie mają one większego znaczenia, o ile którykolwiek ze sposobów jest zrobiony prawidłowo.
  • REKLAMA
  • #6 17382859
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #7 17382896
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1682
    gracjantorhan20 napisał:
    Komputer w samochód, do najbliższego kompresora i wydmuchujesz.
    Przytrzymaj tylko wentylatory, żeby się nie ukręciły.
    Kilka minut i po sprawie.
    Powietrzem w sprayu to sobie można nadmuchać...
    M
  • Pomocny post
    #8 17383544
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 881
    Jak już podawano pasta to arctic-mx2 a nawet AAB TG2 nie jest zły.

Co do czyszczenia z kurzu to usta i chuchnać najlepiej na świeżym powietrzu a reszte to pędzelkiem o naturalnym miekkim włosiu - taki płaski pędzelek 4CM szerokości czy w ten deseń.
    Oczywiśćie jak kurzu pełno to i do zasilacza w środku trzeba się dostać jeśli mowa o desktopie.

Stara pasta powinna sama odejść, akohol dobry gdy chce się wyczyścic na błysk jak się daje ciekły metal a tak nie ma większego sensu. No chyba że operujemy na odkrytych rdzeniach to może się przydać ale poza rdzeniem jak pasta zostanie to tylko psuje efekt estetyczny więc nie ma co na początku czyścic ponad norme.
  • #9 19505514
    gracjantorhan20
    Poziom 12  
    Dzięki waszym poradom przełamałem się i regularnie czyszczę komputer wszystko działa.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat samodzielnego czyszczenia komputera stacjonarnego oraz wymiany pasty termoprzewodzącej. Użytkownicy polecają pasty takie jak Arctic Ceramique 2 oraz Arctic MX-2, które charakteryzują się dobrym przewodnictwem cieplnym. Do usunięcia starej pasty zaleca się użycie alkoholu izopropylowego, chociaż nie jest to konieczne, gdyż stara pasta może być usunięta ręcznikiem papierowym. Do czyszczenia wnętrza komputera sugerowane jest użycie sprężonego powietrza oraz pędzelków, przy zachowaniu ostrożności, aby nie uszkodzić komponentów. Użytkownicy podkreślają znaczenie stosowania rękawic oraz opasek antystatycznych w celu ochrony przed ładunkami elektrostatycznymi. W kwestii aplikacji pasty, różne techniki są stosowane, w tym rozsmarowywanie palcem lub użycie plastikowej karty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA