Jakie tanie narzędzia i materiały są potrzebne, żeby wyczyścić laptop i wymienić w nim pastę termoprzewodzącą po raz pierwszy?
Do takiej pracy wystarczą porządne śrubokręty, najlepiej PH0, kostka do gitary albo stara plastikowa karta do podważania obudowy, ręcznik papierowy, mały pędzelek i dobra pasta, np. Arctic MX-2 [#20628286][#20630751][#20630914] Alkohol do czyszczenia to IPA, czyli izopropanol, ale według odpowiedzi nie jest on konieczny; pastę i kurz da się też usunąć ręcznikiem papierowym i pędzelkiem [#20628223][#20628286] Do komputera nie używaj odkurzacza ani nie próbuj zdejmować metalowej osłony wentylatora; wentylator wykręć, odkurz go delikatnie z kurzu, a radiator czyść po zdjęciu z procesora tylko jeśli faktycznie wymieniasz pastę [#20630635][#20630671][#20630751] Pastę nakładaj bardzo cienko na rdzeń procesora, po czym skręć wszystko z powrotem w kolejności śrub zgodnej z instrukcją serwisową [#20630635] Jeśli masz mało doświadczenia, trzeba też liczyć się z tym, że niektóre laptopy HP są niewygodne w rozbieraniu, więc warto wcześniej sprawdzić instrukcję serwisową i model urządzenia [#20628286][#20628894]
Witam. Wiem, że może temat już był, ja napotkałem sie na jakiś z 2013 roku jak chciałem wyszukać, a wiadomo sprzęt od tej pory sie trochę zmienił i pasty slyszalem, że też sie np. już silikonowej nie stosuje. Więc do rzeczy. Mam w planach wyczyścić laptop i wymienić w nim pastę. Jakiś tani, a zarazem sprawdzający się zestaw możecie polecić? Będę to robił 1 raz z poradnikiem na youtube. Wiem, że potrzebne też będzie sprężone powietrze w sprayu oraz jakiś alkohol do czyszczenia to również poproszę o nazwy Jakiś niedrogich którymi można to zrobić. Pozdrawiam oraz życzę miłego dnia.
pare miesięcy temu czyściłem i zmieniałem pastę na CPU i GPU po 10 latach od zakupu laptopa za pomocą następujących przedmiotów:
- śrubokręt;
- pasta kupiona w serwisie komputerowym na patyczku do uszu;
- aceton (czy co to tam było do zmywania paznokci);
- rolka papieru toaletowego (do czyszczenia rąk);
- stara szmata (do czyszczenia procesora)
- odkurzacz
Mam w planach wyczyścić laptop i wymienić w nim pastę
Masz jakieś doświadczenia w tej kwestii? Niektóre laptopy (nie wskazujesz jaki to) nie są zbyt przyjazne w serwisowaniu. Można więc sobie narobić kłopotów. Wymiana pasty jest wyceniana (zależnie od sprzętu i serwisu) zwykle w okolicach od 50-200zł. Jesli wszystkie materiały i narzędzia musisz sobie kupić, to całość może wyjść drożej od zlecenia tej usługi. Najpierw popytaj więc i skalkuluj, co opłaca się bardziej. Dolicz ewentualne ryzyko, jeśli nie masz doświadczenia.
stachu9361 napisał:
...oraz jakiś alkohol do czyszczenia
Ten środek to IPA, czyli alkohol izopropylowy. Większość środków czyszczących opartych jest właśnie o tę substancję z różnymi dodatkami.
Co do past, sprawdź te popularne:
- Arctic MX-4
- Noctua NT-H1
- Thermal Grizzly Kryonaut
- Cooler Master MasterGel Maker
- Gelid Solutions GC-Extreme
Opis znajdziesz w sieci. Być może nie są akurat te najtańsze, ale na paście nie warto nadmiernie oszczędzać. Poza tym czasem bardziej opłaca się kupić nieco większą porcję, która wystarczy na więcej aplikacji. Bierz pod uwagę, że pasty
wymagają okresowej wymiany.
Tanie laptopy HP się nieciekawie rozbiera. Swoją drogą na foto, które wrzuciłeś nie ma modelu. Jeśli dobrze pamiętam to jest całkiem z prawej strony tego paska z informacjami na spodzie. Ale co model może być inaczej
Zestaw, który ja bym do tego wybrał to:
- śrubokręt PH0
- kostka do gitary (lub stara plastikowa karta, na przykład płatnicza)
- ręcznik papierowy
- przyzwoita pasta (sugerowana wcześniej arctic MX-2 jest bardzo dobra do tego zastosowania).
Kostka/karta przyda się do otwierania laptopa. W ten sposób nie pokaleczy się plastików.
Ręcznikiem papierowym wytrzesz pastę z chłodzenia i z rdzenia procesora. Izopropanol według mnie nie jest do tego niezbędny. Ręcznikiem papierowym da się bez większego problemu wyczyścić do czystego chłodzenie. Swoją drogą izopropanol kiepsko sobie radzi ze skamieniałą pastą.
Nie jestem pewien, czy w tym laptopie nie ma śrub pod gumą antypoślizgową na spodzie obudowy, trzeba to sprawdzić zanim zacznie się szarpać z obudową.
Jak to ten:
https://www.youtube.com/watch?v=l7ZTyTOiSbs to masz banalnie bo nie musisz z tego co widzę nawet płyty wyciągać z laptopa żeby wymienić pastę (= nie musisz rozbierać wszystkiego, klawiatury, odpinać złączy itp, tylko odwracasz laptopa odkręcasz śrubki zdejmujesz pokrywę i masz dostęp do zarówno cpu jak i gpu)
Muszę sprawdzić temperatury i sprawdzić, czy jest sens i potrzeba wymiany tej pasty. Nie mam doświadczenia, więc w razie potrzeby zlecę to komuś za 100 zł, np. Jeśli z temperaturami będzie wszystko w porządku, to tylko go wyczyszczę w środku i może dolożę RAM, bo 4 GB to trochę mało. Sam system trochę potrafi wziąć, tylko muszę sprawdzić, czy jest wolne gniazdo, by dodać, czy muszę wymienić i kupić nową pamięć. Przesyłam model i parametry komputera. Możecie powiedzieć, czy ten laptop jest trudny czy prosty do wymiany tej pasty, czyszczenia i wymiany RAM. Robię to pierwszy raz, mam mniejsze doświadczenie w laptopach. Zawsze w PC coś tam amatorsko grzebałem, ale też nie zbyt często i dużo, jakieś podstawy tylko.
Aż tak źle nie jest.
Instrukcja serwisowa jest tutaj: http://h10032.www1.hp.com/ctg/Manual/c04653881.pdf Rozkręca się śruby według instrukcji, część może być pod gumami, trochę cierpliwości i wyczucia wymaga zdjęcie dolnej pokrywy z zatrzasków, ale z tym raczej sobie poradzisz. Są filmiki na YT.
Po zdjęciu pokrywy dalej jest łatwo.
Jak już to rozłożysz to wymiana pasty nie jest jakoś szczególnie trudna i przy zachowaniu minimum ostrożności poradzisz sobie i z tym.
Dodano po 5 [minuty]:
Laptop oficjalnie obsługuje 8 GB RAM, więc najlepiej za pomocą oprogramowania CPU-z przeczytać, jaka pamięć jest obecnie zamontowana (powinien być jeden moduł 4 GB) i kupić taką samą lub zbliżoną (płyta powinna mieć dwa sloty na RAM).
W CPU-z istotne są zakładki menory oraz SPD (przy czym w SPD trzeba wybrać slot, w którym jest pamięć - wypełnią się pola z informacjami).
Kurde, miałem ładną wiadomość napisaną, ale mi aktualizacja z Gmaila się włączyła i wszystko mi się usunęło... Wysyłam zdjęcia z programów o sprzęcie. Zaraz sprawdzę temperatury podzespołów programem HWMonitor i podeślę też foty. Jeszcze nie czyściłem w środku laptopa, jutro się do tego zabiorę. Jakbyście mi powiedzieli, czy wystarczy patyczek higieniczny lub jakąś ściereczka, by kurz zebrać i te kłęby, jak będą, czy jakiś alkohol? Jeszcze też może obejdzie się narazie bez wymiany pasty, zobaczę po temperaturach. Teraz chyba ważniejsza jest pamięć, bo praktycznie połowę zżera sam system. Pokazywało mi, że komputer ma 7 lat, nie wiem, czy ktoś kiedyś tu robił wymianę pasty i go czyścił. Więc pewnie niedługo będzie trzeba to zrobić, chyba że jakby się coś działo to dopiero, albo jak się zaobserwuje, że się grzeje jakieś wysokie temperatury, to wtedy, jak myślicie? Czy lepiej zrobić od razu profilaktycznie i mieć spokój? Na brak czasu nie narzekam, jakbym sam robił, to finansowo też bym lepiej wyszedł i jakieś doświadczenie nabrał, choć wiadomo, lekki strach jest i ryzyko uwalenia kompa.
Masz pojedynczą pamięć Samsunga o oznaczeniu M471B5173EB0-YK0. Według specyfikacji płyta powinna mieć dwa sloty - jeśli tak jest, to możesz dokupić drugą identyczną.
Głównie widzę tutaj używane pamięci. Warto takie kupić, czy lepiej nowe? Widzę, że na niektóre z tych używanych dają gwarancję od 3 do 12 miesięcy, a może gdzieś nawet dłużej, bo tylko kilka sprawdzałem. Czy warto kupić taką za kilka dyszek z gwarancją na rok? Co myślicie? Wysyłam teraz temperatury podzespołów przed czyszczeniem. W tle działa jeszcze skanowanie FRST do innego tematu, by móc pozbyć się jednego okna wyskakującego przy starcie systemu, którego myślałem, że się pozbyłem. Niestety, nagle po 2-3 godzinach od użytkowania wyskoczyło, gdy poziom baterii spadł i nie był używany przez chwilę, a przeszedł chyba w stan uśpienia czy coś takiego i musiałem się zalogować na nowo.
Przy tej cenie nie ma się co za wiele zastanawiać. Pamięci to towar, który rzadko się psuje.
Temperatury są niskie, ale też nie obciążasz procesora w taki sposób, aby ten pomiar miał jakikolwiek sens. Pomiar temperatury robi się po obciążeniu procesora do 100% i po utrzymaniu go dłuższy czas w takim stanie.
To może najpierw wyczyścę go w środku i zrobię ten pomiar temperatury. Zwróciłem właśnie uwagę, że ja mam DDR3, czyli myślałem, że napięcie to 1,5V, a tutaj po tej nazwie są głównie DDR3L, a jak pisze DDR3, to i tak są z napięciem 1,3V, czyli chyba takie mam. Sprawdzę w programie napięcie jak mi pokaże RAMu i będę wiedział, muszę szukać DDR3, by nie było żadnych problemów, prawda? Może znajdę, chociaż słyszałem, że można coś poustawiać i będzie działać i nic się nie będzie gryzło między sobą i będzie działać. Słyszałem też o Dual Channel, to muszą być 2 takie same pamięci i one współpracują, parują się ze sobą, tak? Jeśli będą inne, to nie będą tak dobrze działać? Mam sporo wątpliwości i małą wiedzę na ten temat. Czyli zamawiać pamięć i nie patrzeć, czy jest gwarancja, czy nie, brać najtańszą za 27 zł Samsunga + 10 zł przesyłka, czy lepiej za 35 zł rok gwarancji + 9 zł przesyłka najtańszą? Niby 7 zł za roczną gwarancję i jakąś pewność, że jest ok, to nie dużo, a piszą, że sprawdzają programem każdą pamięć Memtest podczas maksymalnego obciążenia RAM i wykrywają błędy, sprawdzają stabilność, to chyba ta nie? Od 45 zł mam darmowe przesyłki Smart, ale jeśli nie ma różnicy i sensu, to po co przepłacać? Patrzyłem na OLX i Allegro, czy gdzieś w mojej okolicy nie ma, żebym mógł podjechać autem i odebrać osobiście. Ale najbliższa za 30 zł, 25 km w jedną stronę przez Wrocław, to nie opłaca się, lepiej zapłacić za przesyłkę niż paliwo tracić, myślę. Nie mam doświadczenia, może jak mówisz, że rzadko się psują, to nie ma co patrzeć na tę gwarancję. Edytowałem post, by nie pisać kolejnego. Najpierw muszę znaleźć DDR3, tak myślę, bo tamte to DDR3L, większości są, i już zgłupiałem, więc najpierw sprawdzenie napięcia. Doradzisz coś? I proszę, jakbyś mógł mi powiedzieć, jak ten pomiar temperatury zrobić, jak go obciążyć, tak jak mówisz, i wtedy wyjdzie, czy potrzebna jest wymiana pasty, czy nie, tak?
Dodano po 7 [godziny] 37 [minuty]:
Podobno mam coś takiego znajomy mi podeslal czyli z tej aukcji np to będzie pasować wszystko?
https://allegro.pl/oferta/ram-sodimm-4gb-ddr3-pc3l-12800s-11-13-b4-samsung-13870390832 czy DDR3L nie może być? Tylko samo DDR3? Bo takie mi pokazuje w programie bez litery L.
Jeszcze się dziś upewnię czy na pewno jest 2 gniazdo na ram. I napisał tak:
Ddr3l będą działać w gnieździe ddr3. Co do częstotliwości to szukaj z tą samą. Wyjściem ewentualnie jest kupienie pamięci i używanie tylko nowej (stary układ do wyjecia.). Ale trzeba sprawdzić czy magistrala obsłuży częstotliwość zakupionej pamieci.
A jak na podstawie zdjęć ocenić, czy trzeba wymieniać pastę?
Wyczyść chłodzenie z kurzu nie zdejmując go z procesora (można zdjąć sam wentylator, jeśli konstrukcja laptopa na to pozwala). Jeśli nie zdejmiesz radiatora z procesora, to możesz nie wymieniać pasty i po złożeniu sprzętu sprawdzić, jakie osiąga temperatury pod obciążeniem.
W najgorszym wypadku zmarnujesz drugi raz czas rozkręcając wszystko od nowa. Ja mając już to rozkręcone po prostu bym pastę wymienił, z lenistwa, żeby za chwilę nie musieć tego robić.
Ok robię to pierwszy raz załączam zdjęcie po zdjęciu obudowy jak i czym mam to wyczyścić i co mam kupić i będzie mi potrzebne do wymiany pasty? Tak żeby nie wydać dużo pieniędzy, a zrobić to. To od razu zamowię.
Ok przewinę w górę i zobaczę każdy pisał co innego ale przejrzę. Nie wiem czy dla babci i małego będzie to niezbędne? Nie wiem jaki dokładnie to ma być dysk i ile to kosztuje nie chce dużo pieniędzy inwestowac w to jak działa, jak zacznę wszystko wymieniać to zrobią się koszty nie opłacalne. Więc chciałem tylko takie najpotrzebniejsze rzeczy by mogli spokojnie i bezpiecznie sobie korzystać. Jakie porcje tego wszystkoego na 2 laptopy to swojego od razu zrobię jeszcze starszego również hp którego kupiłem 10 lat temu lub więcej za 100 od kumpla wgrałem linuxa bo Windowsa nie dało się używać a do środka nie zaglądałem. Czy nie warto na niego kasy wydawac i sobie głowy zawracać tylko ewentualnie przeczyścić? Zobaczcie taki model był XP wcześniej wgrany. Ogólnie to mam PC swojego w serwisie, ale głównie to z konsoli xss korzystam z kompów już rzadko ale czasem do czegoś się przydaje.
Dysk SSD jest jedną z takich rzeczy, bez której korzystanie z tego komputera będzie bardziej męczące, niż być powinno.
W instrukcji serwisowej, do której link dałem wcześniej, jest dokładnie narysowane, co wykręcić. Najpierw zdejmujesz wentylator, czyli:
Czyli odpinasz przewód wentylatora, wykręcasz dwie śrubki, wyjmujesz wentylator, czyścisz go delikatnie z kurzu unikając naciskania na jego obracającą się część.
Jeśli będziesz miał pastę, to możesz zdjąć radiator, wyczyścić go, wyczyścić rdzeń procesora (ja używam do tego ręcznika papierowego i niczego więcej). Radiator odkręcasz w kolejności 4-3-2-1 (są numery przy śrubach).
Pastę nakładasz tylko na rdzeń procesora, ja rozsmarowuję jak najcieńszą warstwę pasty równo po całym rdzeniu, czyli robię mała kropkę na rdzeniu (mniejszą od ziarna ryżu i równo rozprowadzam, jak mi zabraknie to ciut dodaję).
Potem trzeba nałożyć radiator, wkręcić śruby w kolejności 1-2-3-4, włożyć wentylator, wkręcić śruby wentylatora, podłaczyć kabelek. I tyle.
To jaki dysk ssd zeby nie byl drogi? Czym wentylator czyscic i ogolnie obudowe komputera? Odkurzaczem? Mam bezprzewodowy taki 2w1. Zdjąć tą metalową osłonę z wentylatora? Czyli tak zamawiam Ramy, pastę MX-2 jaka ilość na 2 laptopy? Ipa (aceton,alkohol izopropylowy) jest zbedny i da sie to zrobic bez tego samym tym recznikiem papierowym tak? Nie bedzie różnicy? Czyli nie musze go kupowac?
Jak nie chcesz kupować śmieci to kup Crucial MX500. Chińszczyzna to loteria jakościowa i wydajnościowa.
Do komputera nie zbliżaj się z odkurzaczem. Wyczyść pędzlem co się da, resztę wydmuchaj. Odkurzaczem możesz uszkodzić komponenty.
Dodano po 3 [minuty]:
stachu9361 napisał:
pastę MX-2 jaka ilość na 2 laptopy?
1g starczy na dwa latopy. Sprzedawana jest w opakowaniach 4g i 8g, jeśli 8g nie jest dużo droższe to można kupić - pasta ma zdaje się 7 lat gwarancji, można z niej korzystać przy późniejszych akcjach tego typu.
✨ W dyskusji poruszono temat czyszczenia laptopa oraz wymiany pasty termoprzewodzącej. Użytkownicy zalecają użycie odpowiednich narzędzi, takich jak śrubokręty (PH0), ręczniki papierowe, a także pasty termoprzewodzącej, np. Arctic MX-2 lub MX-4. Wskazano, że do czyszczenia można użyć alkoholu izopropylowego (IPA), aceton lub po prostu ręczników papierowych. Użytkownicy podkreślają, że niektóre modele laptopów, w tym HP, mogą być trudne do rozebrania, a wymiana pasty nie zawsze jest konieczna, jeśli temperatury są w normie. Wskazano również na możliwość zwiększenia pamięci RAM oraz wymiany dysku na SSD, co znacząco poprawi wydajność. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami oraz linkami do instrukcji serwisowych i filmów na YouTube, które mogą pomóc w procesie. Wygenerowane przez model językowy.