logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wysokie dźwięki z jednostki zewnętrznej klimatyzacji

binarytree 14 Sie 2018 10:30 7653 12
REKLAMA
  • #1 17383547
    binarytree
    Poziom 7  
    Cześć,

piszę z takim problemem. Jestem na świeżo po zamontowaniu klimatyzacji Haier AD18SS1ERA(N) + 1U18FS2ERA(S).
    Firma zamontowała, pokazała, że działa (i faktycznie działa, jednostka wewnętrzna chodzi cicho...) ale jest jeden problem.

Tam gdzie przez komin wchodzą przewody do klimatyzacji słychać bardzo wysokie dźwięki. Kojarzą się one z popsutym zasilaczem. Dźwięki te pojawiają się po ok 20 minutach pracy i potem słychac je nawet po 6h ciągłej pracy. Wyszedłem na dach i słychać, że dochodzą one z jednostki zewnętrznej. Firma, która mi to instalowała utrudnia działania reklamacyjne tłumacząc:
    1) że to normalne odgłosy pracy jednostki zewnętrznej, a pan serwisant słyszy tylko działanie pompy (przecież to są niskie odgłosy)
    2) po uzgodnieniu, że może jego słuch nie jest najlepszy i nawet zakładając wiarę w to, że ja to słyszę - wciąż jest utrzymywane, że praca jest normalna i zgodna z normami. Zalecono badanie decybelomierzem (producent podaje jaka jest głośność jedn. zewnętrznej) i wymusiłem kontakt z serwisem Haier.
    3) powiedziałem też, że z żadnego innego zewnętrznego klimatyzatora nigdy nie słyszałem podobnych odgłosów (często sklepy mają zawieszone to gdieś na ścianie budynku na wysokości 2-3metry, więc byłoby słychać, skoro do mnie do meiszkania przebija się ten odgłos z dachu (mieszkanie na ostatnim piętrze). Tu linia 'obrony' firmy, która to instalowała jest taka, że to odgłos działania inwertera i że być może te, które porównywałem nie były inwerterowe.

Gwarancja jest długa, a ja tam aktualnie nie mieszkam, tylko wykańczam mieszkanie, więc nie mam możliwości przeprowadzania dalszych testów (jednostka wewnętrzna szczelnie zafoliowana aktualnie). Ale gdy tylko to zrobię chciałbym wrócić do temat. I tu pytanie do mądrej elektrody:
    - jak mogę niepodważalnie udowodnić, że urzadzenie zewnętrzne klimatyzacji wydaje odgłosy wysokie nie mając dostepu do zaawansowanej aparatury pomiarowej?
    - a może faktycznie serwis ma racje i jednostka zewnętrzna 'piszczy' po jakimś czasie i się czepiam?
    - obawiam się, że oficjalny serwis Haier gdy go wezwę może próbować podobnej linii obrony - 'ja nic nie słyszę' lub 'to normalna praca zgodna z normami' i poniżej 65dB, które są u nas normą.
  • REKLAMA
  • #3 17384711
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 17386801
    binarytree
    Poziom 7  
    Dzięki za odpowiedź. Przez 'dźwięku wzorcowego" rozumiesz dźwięk poprawnie działającej jednostki?
  • #5 17386956
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 17386984
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3839
    Przecież jak wyskoczy z nagraniem z laptopa czy to do serwisu czy nawet w sądzie to efekt będzie taki jakby chciał rowerem Dakar przejechać. Trzeba wezwać niezależny serwis który zbada urządzenie i wypisze papier że taki dźwięk jest objawem nieprawidłowości w pracy klimy.
  • #7 17387005
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2782
    binarytree napisał:
    że to normalne odgłosy pracy jednostki zewnętrznej, a pan serwisant słyszy tylko działanie pompy (przecież to są niskie odgłosy)

Jakiej pompy???
    binarytree napisał:
    Tu linia 'obrony' firmy, która to instalowała jest taka, że to odgłos działania inwertera i że być może te, które porównywałem nie były inwerterowe.

W tym akurat coś jest. Tzw. invertery działają impulsowo i gdy coś jest nie tak jak należy elementy poddane zmiennemu polu magnetycznemu (od zmieniającego się z dużą stromością prądu) mogą wpadać w rezonans własny.
    Pewnie 90% ludzi tego nie słyszy, a ty należysz do ty pechowych 10 %...
    binarytree napisał:
    skoro do mnie do meiszkania przebija się ten odgłos z dachu (mieszkanie na ostatnim piętrze).

To już coś dziwnego i jedynym wytłumaczeniem jest, że te dźwięki niosą się po rurach, bo wysokie częstotliwości nie ulegają ugięciu.
    p.obelix napisał:
    Możesz nagrać dźwięk i dać na elektrode. Posłuchamy zobaczymy.

I to jest najbardziej rozsądne podejście. Bez nagrania można sobie gdybać.
  • REKLAMA
  • #8 17387007
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 17407625
    binarytree
    Poziom 7  
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Będę musiał je przetrawić jak tylko skończą się inne etapy remontu i będę miał czas na spokojne podejście do tematu. Aktualnie klimatyzacja jest zabezpieczona przed kurzem i nawet nie jestem w stanie jej odpalić, żeby nagrać i wrzucić odgłos.
  • REKLAMA
  • #10 18527550
    polipropylen
    Poziom 15  
    Ocena: 52
    Cześć, miałem do czynienia z serwisem z centrali Haiera, pracują tam rozsądni i wyrozumiali ludzie. Nie rozumiem dlaczego twoje podejście jest z góry roszczeniowe. Masz telefony na stronie Haier to dzwoń. Zaczynasz wszystko robić od dupy strony.
  • #11 18566636
    binarytree
    Poziom 7  
    polipropylen napisał:
    Nie rozumiem dlaczego twoje podejście jest z góry roszczeniowe. Masz telefony na stronie Haier to dzwoń. Zaczynasz wszystko robić od dupy strony.

Kontakt z firma od ktorej kupilem i ktora mi to montowala w celu reklamacji to roszczeniowosc? W ktorym miejscu ja zauwazyles? Czy jak komputer Ci nawala to od razu piszesz do microsoftu/intela?
  • #12 18567010
    polipropylen
    Poziom 15  
    Ocena: 52
    ...i do tego popadasz w skrajności.
    Proszę, wręcz błagam cię,
    zadzwoń do centrali Haier.
  • #13 18568309
    binarytree
    Poziom 7  
    Jednak przyjeto reklamacje - wymiana plyty glownej w jednostce zewnetrznej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wysokimi dźwiękami wydobywającymi się z jednostki zewnętrznej klimatyzacji Haier AD18SS1ERA(N) + 1U18FS2ERA(S). Dźwięki te pojawiają się po około 20 minutach pracy i są słyszalne nawet po 6 godzinach. Instalatorzy twierdzą, że to normalne odgłosy pracy, co prowadzi do konfliktu. Użytkownik otrzymuje porady dotyczące nagrania dźwięku oraz przeprowadzenia analizy akustycznej przy użyciu programu TrueRTA. Wskazano również na możliwość wezwania niezależnego serwisu do oceny usterki. Ostatecznie, reklamacja została przyjęta, a jednostka zewnętrzna wymagała wymiany płyty głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA