logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel ASTRA H/3 - Programowanie CIM - Open&Start

mail4skwarka 24 Sie 2018 17:57 4221 8
REKLAMA
  • #1 17402232
    mail4skwarka
    Poziom 19  
    Ocena: 138
    Witam

Mam ciężki orzech do zgryzienia, CIMy z kluczykami normalnymi ogarniam a trafił się CIM Open&Start.

Zamówiłem CIMa - wylogowałem go ale nie wiem jakim cudem bo chciał zapłonu a zapłonu nie można po prostu włączyć. Przerwałem wylogowywanie a potem jak chciałem zrobić to ponownie to pojawił się komunikat ze jest wylogowany.

Do CIMa mogę wejść w programowanie ale na etapie blokady rozruchu grzecznie się pyta co było wymienione , potwierdzam że CIM a on później szuka modułu silnika i go nie znajduje bo należy włączyć zapłon.

To na przekaźniku 15 zrobiłem zworkę i poszedł dalej ale tym razem pokazał się komunikat warunki nie spełnione i tyle.

W jaki sposób się programuje takie ustrojstwo?

Czy jest metoda na oszukanie zapłonu podczas programowania, albo może odbywa się to inaczej?

Dziękuję z góry za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 17402594
    MikeC
    Poziom 32  
    Ocena: 972
    Zapłon włącza się trzymając ok 10 sek przycisk start bez naciśniętego pedału sprzęgła ...
  • REKLAMA
  • #3 17402784
    mail4skwarka
    Poziom 19  
    Dziękuję za podpowiedź.
    Wydaję mi się że tak próbowałem, ale w Tech2 widziałem cały czas aktywny (wciśnięty) pedał sprzęgła. Po wypięciu wtyczki od czujnika sprzęgła nic się nie zmieniło. Po zrobieniu zworki na wtyczce było dalej że wciśnięte.
    Może dlatego nie udało się go zaprogramować.
    Najprawdopodobniej moduł CIM pójdzie na sklonowanie że starego CIM.
    Jak klonowanie się nie uda to będę walczył dalej.
  • #4 17971072
    PstryPtak
    Poziom 13  
    Ocena: 47
    I jak sobie z tym programowaniem poradziłeś?
    Mam dokładnie to samo. Chcę zaprogramować CIM z Open&Start a w trakcie procedury chce komunikacji z ECU i bez włączenia zapłonu nie idzie.
    Jak to procedura wygląda jak jest Open&Start i nie można włączyć zapłonu?
  • #5 17972152
    mail4skwarka
    Poziom 19  
    Podłącz stary CIM w momencie kiedy chce włączenia zapłonu.
  • REKLAMA
  • #6 17972207
    PstryPtak
    Poziom 13  
    To jest oryginalny CIM z niego.
    Posypał się prawdopodobnie po odłączeniu akumulatora. Teraz brak zapłonu. Chcę go ponownie zaprogramować ale staje na momencie gdy chce się połączyć z ECU, bo nie ma włączonego zapłonu.
  • #7 17972210
    mail4skwarka
    Poziom 19  
    Chyba nie jestem w stanie Ci pomóc.
  • REKLAMA
  • #8 17972215
    PstryPtak
    Poziom 13  
    Wgram mu eeprom z innego CIM i spróbuję ponownie zaprogramować... Może tylko eeprom się częściowo wykasował. Jeżeli poleciała część ROM to szukam drugiego CIM.
  • #9 21910553
    OptimalBjtRoute
    Poziom 1  
    Witaj udało ci się poradzić z tym cim? Udało się właczyc zapłon?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy programowania modułu CIM w Oplu Astra H z systemem Open&Start, gdy podczas procedury wymagane jest włączenie zapłonu, a w tym wariancie nie da się go uruchomić standardowo. Opisano problem z wylogowaniem i ponownym programowaniem CIM-a, komunikatami o braku spełnionych warunków oraz brakiem komunikacji z ECU na etapie blokady rozruchu. Pojawiła się sugestia włączenia zapłonu przez przytrzymanie przycisku Start około 10 sekund bez wciśniętego sprzęgła, jednak w Tech2 nadal widoczny był aktywny czujnik sprzęgła. Rozważano obejście przez zworkę na przekaźniku 15, klonowanie starego CIM-a oraz wgranie EEPROM-u z innego modułu, jeśli uszkodzeniu uległa tylko część pamięci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA