logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

uszkodzony zasilacz indukcyjny SKS-350-48 w dospel optimal 400

martiner 26 Sie 2018 00:23 3501 13
REKLAMA
  • #1 17404814
    martiner
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam,
    w nawiązaniu do posta
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2902312.html

w tym samym zasilaczu nastepuje rozlacznie zasilania z nominalnego 46v na 22v co powoduje zatrzymanie rekuperacji. (dzialo sie to po 5 min pracy)
    kondensatory nie wygladaja na spuchnięte
    jest to drugi zasilacz w moim dospelu optimal, pierwszy wymieniony 2 lata temu (na gwarancji), nominalnie pracuje na 50 z 350 W

chcialbym zapyta,c czy wentylator chłodzący zasilacza powinien pracowac stale tak jak w zasilaczu PC?
    ktory element moze odpowiadac za zabezpieczenie zasilacza, tzn go wylacza?

w moim przypadku nawet w momecie spadku napiecia zasilanie wentylatora
    sie nie pojawia
    dzis zrzuculem obudowe zasilacza i chwilowo pracuje z sukcesemm wylacznie pasywnie, chyba do czasu spalenia sie zasilacza
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17406720
    Aluboy
    Poziom 15  
    Ocena: 131
    Wentylator pracuje tylko jak zasilacz się nagrzeje. Na samym środku zasilacza obok trafa jest termistor, który włącza wentylator. Wymień kondensator 47u/50V filtrujący napięcie zasilania TL494. To ten obok gniazda wentylatora. Sprawdz napięcie zasilania TL494. Wentylator działa, czy zardzewiał i się nie kręci? Najlepiej wymiń go na komputerowy o odpowiedniej średnicy.
    Jedyny element zabezpieczający to chyba termik na transformatorze.
  • REKLAMA
  • #3 17421134
    martiner
    Poziom 11  
    Dzięki, za podpowiedź. Wymienie te elementy. W jakiej odległości od zabezpieczanego elementu powinien być ustawiony termik? Jak sprawdzić działanie termika?
  • Pomocny post
    #4 17422414
    Aluboy
    Poziom 15  
    Odległość nie gra większej roli bo jest wewnątrz obudowy. Zmierz jego rezystancję, a potem go podgrzej np. palcami lub lekko zapalniczką albo suszarką do włosów. Powinna się zmieniać rezystancja.
  • REKLAMA
  • #5 17511993
    martiner
    Poziom 11  
    Dzis zasilacz dokończył żywota. Wymiana wentylatora spowodowała powrót do problemu spadku napięcia, o dziwo bezproblemowo pracował 2 m-ce chłodzony pasywnie bez obudowy z wentylatorem.
    Zdążyłem jeszcze zauważyć, że wentylator 12v otrzymywał w praktyce napięcie 5V. Są tylko 2 piny wtyczki wiec nie miał chyba regulacji obrotów. Przy takim chłodzeniu jego żywotność nie mogła być długa. Byc moze ten sam powód spowodował ugotowanie również pierwotnego zasilacza rekuperatora. Taka mała teoria spiskowa :)
  • #6 17512933
    Aluboy
    Poziom 15  
    Wadą tych zasilaczy jest właśnie chłodzenie. Problem polega na tym, że przez większość czasu wentylatory centrali kręcą się z 10-40% mocy, co za tym idzie zasilacz nie jest obciążony i daje rady chłodzenie pasywne. Niestety w tym czasie wentylatorek rdzewieje bo łapie wilgoć, a zardzewiały przeciąża sekcję zasilania wentylatorka. Od tego momentu to już tylko kwestia czasu, aż cały zasilacz się przegrzeje.
    Osobiście naprawiałem już 2 te zasilacze i oba miały dokładnie takie same uszkodzenia.
  • #7 18197503
    abramakabrak
    Poziom 2  
    Witajcie , pozwolicie że odgrzeje temat ale mianowicie chodzi mi o to że znalazłem zasilacz s-350-48 za 150 zł firmy eldar. No i czy to będzie pasować zamiast tego sks-350-48 niby wygląda tak samo i też jest impulsowy. W dospelu wołają teraz 450 zl
  • #8 18197973
    Aluboy
    Poziom 15  
    Witaj,Znając życie to może być ten sam zasilacz tylko inne naklejki. Jak sobie zamówisz o skośnookich odpowiednią ilość to też możesz sobie swoje naklejki zamówić na nich :D
  • #9 18197995
    abramakabrak
    Poziom 2  
    dodam że na aliexpress 60 zł plus 110 przesyłka więc wole zamówic w PL
  • #10 18202434
    martiner
    Poziom 11  
    tak jak pisze ~Aluboy wszystko chinszczyzna, zajrzyj przy okazji wymiany kolejnych filtrow do zasilacza,
    U mnie zacierały sie kiepskie wentylatory. daleko im nawet do marnych wentylatow PC,
    Dzis polecam je wymieniać co 2 lata

Z perspektywy czasu przy wyborze tego taniego reku żałuję tylko wyboru wersji z by-pasem, obniza sprawnosc w najbardziej potrzebnym momencie (zimowym) , Bez GW|C nie ma najmniejszego sensu
  • #11 18202521
    abramakabrak
    Poziom 2  
    Wymieniłem. Działa. A zasilacz wygląda jak ten poprzedni z małym wyjątkiem. Ma złącza płasko a nie pionowo. No cóż jeśli ma się palić raz na pięć lat to tragedii nie ma. Aha ale teraz widzę że w tym nowym wentylator chodzi cały czas
  • REKLAMA
  • #12 18202543
    Aluboy
    Poziom 15  
    Kręci się na max obrotach czy na "pół gwizdka"? Być może poprawili to i kręci się cały czas na minimalnych obrotach, a jak sie zagrzeje obroty rosną do max.
  • #13 18202545
    abramakabrak
    Poziom 2  
    Wiesz co nie sprawdzałem dokładnie tego ale słychać że pracuje. Przy nawet wyłączonym ręku znaczy tak z przyciska bez sterowania. Może w końcu ktoś to zauważył , ale myślę że chodzi temat się wyprostował a wielu jest posiadaczy w/w ręku jak nie e optimal400 to i optimal600 bo to pewnie to samo ma w środku. Znajomego uprzedziłem żeby zajrzał do swojej 600 bo pewnie zrobi mu akuku niebawem bo ma już 6 lat i używa na 30%
  • #14 18202566
    Aluboy
    Poziom 15  
    Niech sobie sprawdzi (znajomy) czy wentylatorek się kręci, najlepiej jak by zdjął obudowę zasilacza i ręcznie nim pokręcił (założę się że już zardzewiał ;)). Wymiana wentylka to koszt około 20 -25 zł (zakładając komputerowy). Co do Optimal 600 to różnica między 400 jest taka, że ma wyższe obroty wentylatorów, innych różnic nie znalazłem. Sam ma 600 ale jak na razie czeka na montaż :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z zasilaczem indukcyjnym SKS-350-48 w systemie rekuperacji Dospel Optimal 400, który po 5 minutach pracy obniża napięcie z nominalnych 46V do 22V, co powoduje zatrzymanie rekuperacji. Wskazano, że wentylator zasilacza powinien działać tylko przy wysokiej temperaturze, a jego działanie kontroluje termistor. Użytkownik wymienił wentylator, ale problem z napięciem powrócił. Inni uczestnicy dyskusji sugerują wymianę kondensatora filtrującego oraz termika, a także zwracają uwagę na problemy z wentylatorami, które mogą rdzewieć i prowadzić do przegrzewania zasilacza. Pojawiły się również pytania o możliwość zamiany zasilacza na model Eldar S-350-48, który wygląda podobnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA