logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

COMPAQ ARMADA E500 - Biały ekran, brak reakcji po przenoszeniu laptopa

interjac 27 Sie 2005 17:40 2391 7
  • #1 1769285
    interjac
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    popsulem armade e500 az mi lzy leca :((
    Podczas przenoszenia laptopa z biurka , przy wyjetej baterii i wlaczonym zasilaniu oraz uruchomionym systemie cos zaskrzeczalo pojawil sie bialy ekran i laptop zgasl.
    W tej chwili po wlaczeniu zasilacza po upływie 2 sekund zapalaja sie 3 (od prawej )diody i laptop nie reaguje na nic, co dziwne radiator na procesorze sie grzeje, wentylator nie staruje, na ekranie nic sie nie pokazuje,
    zasilacz sprawdzony, bateria sprawdzona.
    W glosniku caly czas jest jakis szum.
    Raz sie uruchomil pod wplywem wkladania wtyczki i wyjmowania, ale na poziomie windowsa sie po 1 minucie zawiesil i nadal to samo.
    Prosze o pomoc bo mnie zona zabije.(to jej sprzet)
    Specifikacja- Armada E500 P3-800,256ram.
  • #2 1769937
    Carmamir
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Pod wpływem wtyczki od zasilania ?
    Mi to wyglada na jakieś zwarcie lub spaloną płyte (może jakieś przepięcie akurat wtedy poszło), ew. zimny lut ?

Na początek spróbuj wygrzać płytę gł.
  • #3 1770030
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    No coz . Przenosiles lapa i obudowa zmienila swoj prostopadloscienny ksztalt i pewnie sie cos wypielo. Na poczatek majac nadzieje ze masz troche pojecia o kompach a szczegolnie o konstrukcji zaproponowalbym rozebranie calosci wg. instrukcji seriwsowej (dostepnej na elce) i sprawdzenie pod wzgledem konstrukcyjnym kazdego elementu (plyta glowna, RAMy, procek , zlacze do HDD itd.). Wszystko ladnie rozebrac posprawdzac i zlozyc tylko z jak to sie mowi glowa (nie na chybcika bo mozesz go calkiem dobic...) .
    Niestety taka jest obudowa w Armadzie ze zmienia swoja geometrie jak sie przenosi (sa to co prawda milimetry, ale znaczace). Jezeli po tym zabiegu nic sie nie poprawi (czyt. nie ruszy) to tak jak kolega zauwazyl moze byc gdzies zimny lut i tu stawiam na procek.
    Pozdrawiam
  • #4 1770525
    interjac
    Poziom 11  
    Dzieki za pierwsze odpowiedzi ale...
    Co to znaczy wygrzac plyte? bo za bardzo nie wiem
    Sprawdzalem wszystkie komponenty oprocz plyty glownej,
    z mojego punktu widzenia raczej cos sie musialo spalic, bo w trakcie przenoszenia nie zmienial sie "prostopadloscienny ksztalt " lecz wtyczka zasilacza (wiadomo jak sie one trzymaja) sie poluznila i nastapilo prawdopodobnie przepiecie, a ze nie bylo w srodku baterii to mam skutek.
    Wiec biore sie za razbiorke go na czynniki pierwsze.
  • #5 1771600
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    Wg. mnie to troche jest niemozliwe zeby podczas wyjmowania wtyczki zasilajacej bez zainstalowanej baterii cos moglo sie stac. W takiej sytuacji po prostu lap sie wylaczy bez zapisania ustawien w systemie (bez zamkniecia systemu) i tyle. Sam pracowalem na M700 bez baterii okolo miesiaca i kilka razy "udalo" mi sie spowodowac wypadniecie wtyczki.
    Ale jezeli twierdzisz ze cos sie spalilo w skutek przepiecia to sproboj laptopa odpalic na baterii - powinien ruszyc ( z tym ze nie jestem przekonany co do Twojej diagnozy gdyz obstawiam jakies mechaniczne uszkodzenie). Zycze powodzenia w rozbiorce i pozdrawiam
  • #6 1771616
    interjac
    Poziom 11  
    Mam juz rozebrany na czynniki pierwsze i nic zadnych widocznych wad, na baterii oczywiscie tez nie dziala,jak pisalem wyzej wszytskie komponenty sprawdzone wlaczajac baterie, po rozebraniu znalazlem plytke na ktorej jest 12 kondensatorow kilka tranzystorow i 2 cewki jakies, mysle ze oa jest odpowiedzialna za zasilanie gdyz bez niej laptop jest martwy calkowicie.
    Wiem ze ta plytka to VOLTAGE DC-DC CARD ARMADA E500
  • #7 1782311
    oki188
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    interjac napisał:
    Mam juz rozebrany na czynniki pierwsze i nic zadnych widocznych wad, na baterii oczywiscie tez nie dziala,jak pisalem wyzej wszytskie komponenty sprawdzone wlaczajac baterie, po rozebraniu znalazlem plytke na ktorej jest 12 kondensatorow kilka tranzystorow i 2 cewki jakies, mysle ze oa jest odpowiedzialna za zasilanie gdyz bez niej laptop jest martwy calkowicie.
    Wiem ze ta plytka to VOLTAGE DC-DC CARD ARMADA E500

to jest przetwornik napięcia i ładowarka do baterji w jednym pewnie coś tutaj sę mogło spalić sprawć uważnie wygląd tej płytki i elementów na niej najwyżej popraw deliktnie podejżane luty
  • #8 2166107
    remisu
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Przyczyną może być uszkodzony skokiem napięcia BIOS tzw. "3-power-lights symptoms". Flash 28F004 lutowany jest powierzchniowo od spodu płyty głównej. Zabawa raczej dla serwisu - wymaga programatora epromów..

Podsumowanie tematu

✨ Laptop COMPAQ Armada E500 podczas przenoszenia z wyjętą baterią i podłączonym zasilaczem uległ awarii objawiającej się białym ekranem i brakiem reakcji po włączeniu. Po incydencie laptop nie uruchamia się, wentylator nie działa, a radiator procesora się nagrzewa. Sprawdzono zasilacz i baterię, które są sprawne. Po rozebraniu urządzenia nie stwierdzono widocznych uszkodzeń mechanicznych, jednak znaleziono płytkę DC-DC (Voltage DC-DC Card) odpowiedzialną za zasilanie, na której znajdują się kondensatory, tranzystory i cewki, co może wskazywać na uszkodzenie tej części. Możliwe przyczyny to zwarcie, zimny lut, uszkodzenie płyty głównej lub przepięcie, które mogło uszkodzić BIOS (układ 28F004). Zalecane jest dokładne sprawdzenie lutów, ewentualne wygrzanie płyty głównej oraz rozważenie serwisowego programowania pamięci BIOS. Problem wymaga zaawansowanej diagnostyki i naprawy, prawdopodobnie w serwisie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA