logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] FAAC D600 - po zamknięciu bramy, cofa ją o kilka cm - niedomknięcie

arekbil71 04 Wrz 2018 08:19 3702 3
REKLAMA
  • #1 17421745
    arekbil71
    Poziom 10  
    Witam,

posiadam napęd FAAC D600 i mam problem z niedomykaniem bramy segmentowej. Brama po całkowitym zamknięciu się, cofa się o kilka cm powodując tym, że jej górna część jest niedomknięta i widać kilku mm szczelinę. Podczas programowania sterownika (wybieram ręczny tryb nauki z logiką "E" (półautomatyczny)) brama dokładnie się zamyka. Natomiast po wyjściu z trybu programowania, brama zachowuje się tak jak to opisałem powyżej.

W instrukcji jest napisane, że można cofnąć sanki i w ten sposób zmniejszyć naprężenia w systemie zwalniającym poprzez naciśnięcie na pilocie przycisku otwierania wciągu 5 sekund po poprawnym zaprogramowaniu ale ja z tego nie korzystam. Wszystkie przełączniki programowania DS1 są ustawione w pozycji OFF.

Ma ktoś z Szanownych forumowiczów pomysł dlaczego tak się dzieje?

Pozdrawiam,
    Arek
  • REKLAMA
  • #2 17421999
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 945
    Czy brama cofa się bo silnik robi rewers, czy też pasek/łańcuch się odpręża i samoistnie cofa bramę? Czy poziom podłoża nie był zmieniany? Przy programowaniu ręcznym masz możliwość dokładnego zatrzymania bramy na styku z podłożem nie czekając aż brama dociśnie. Próbowałeś? Programowałeś spowolnienia?
    Czy sama brama (automat wysprzęglony) nie ma tendencji do unoszenia się z pozycji zamkniętej? Czy górne rolki bramy są odpowiednio ustawione do pracy z automatem?
  • REKLAMA
  • #3 17422099
    arekbil71
    Poziom 10  
    Czy poziom podłoża nie był zmieniany?
    Poziom podłogi się nie zmienił ale zostały dołożone po bokach gumowe zakończenia tej długiej uszczelki. Bez tego brama dobrze domykała drzwi garażowe.

Przy programowaniu ręcznym masz możliwość dokładnego zatrzymania bramy na styku z podłożem nie czekając aż brama dociśnie. Próbowałeś? Programowałeś spowolnienia?
    Podczas ręcznego programowania wszystko wygląda cacy, brama dobrze zamyka. Niestety po wyjściu z programowania pojawia się opisywany problem.

Czy sama brama (automat wysprzęglony) nie ma tendencji do unoszenia się z pozycji zamkniętej? Czy górne rolki bramy są odpowiednio ustawione do pracy z automatem?
    Tego nie sprawdzałem ale tak jak pisałem wcześniej, bez tych gumowych zakończeń uszczelki brama dobrze domykała garaż.
  • #4 17425589
    arekbil71
    Poziom 10  
    Temat zamykam, po pierwsze okazało się, że konstrukcja bramy jest za nisko osadzona i dlatego do końca nie domykają się drzwi. A po drugie po wybraniu innego trybu programowania - brama po zamknięciu nie cofa się o te kilka cm.
REKLAMA