Przecież powyżej napisałem, że może ulec ponownej krystalizacji.
Nie rozumiem, o co chodzi z nieznajomością problemu? Staramy koledze jakoś pomóc, to co napisałeś powyżej mogę jak najbardziej potwierdzić.
Jednakże Man dał wytyczne ze schematami - algorytmami do postępowania ze wskazanymi przez komputer błędami.
Jest wyraźnie pokazane postępowanie co masz zrobić.
Otwieram swoją wydrukowaną książkę, nr błędu, idę jak dziecko po linii, sprawdzenie np. wtryskiwacza, jeżeli zapchany, zmiana na nowy lub zmiana przewodu.
Jeżeli aktywne wyżej opisane dwa błędy printscreen sprawdzenie nr pompy - zgadza się końcówka - wymieniamy plus przewód.
Tu dajemy podpowiedzi, przecież autor tematu nie kupi sobie woreczka z napisem man, żeby sprawdzić jak napompuje go powietrzem pompa.
Nie kupi sobie buteleczki z kwasówki i przyklei na kabinie z tylu - można zrobić podłączenie z przewodu przezroczystego, odłączyć powietrze i podać ciepłą wodę pod ciśnieniem od 6 do 12 bar i odpalić zakładkę w man cats. Robię to na co dzień w serwisie, ale daję rady jak ma podejść chłop, aby uratować kilka tys. zł w domowych warunkach. Nie wiem, czy Man podejmie tą akcję na gwarancji dla klienta, który nie serwisuje auta w serwisie. Dla mnie to obojętne, idę do magazynu i biorę pompę, wymieniam i klient jedzie i nie wraca - akurat miałem spokojny okres w pracy i pozwoliłem otworzyć sobie pompy, wyczyścić te 3 membrany w środku i ożyły. Oczywiście były to jeszcze nie zalecane do wymiany przez Mana pompy, które leżały już w pojemniku do zwrotu do centrali - ale poszła na to miejsce inna, więc nie było problemu z ilością dwa. Było to przed ich akcją wymian, która weszła w życie, przynajmniej u nas, jak dobrze pamiętam około roku, piszę około, ponieważ dokładnie nie pamiętam.
System jest prosty i prawie bezobsługowy - zbiornik z pływakiem, który też się zawiesza i trzeba go rozruszać lub wymienić - także błąd i ograniczenia.
Przewód powrotny płukanie lub wymiana.
Pompa i mały filterek na wejściu.
Przewód metalowy lub wtrysk.
Nie ma filtrów do wymiany na obsłudze - porządna diagnoza 1,5 godziny. Piszę o dostarczeniu płynu adblue do pompy i podaniu do wtrysku - monitorowanie czujników plus zapchany dpf tu jest nie poruszany.
P.S. nie znajomością problemu? Jeżeli myślałeś kolego, że to do Ciebie - absolutnie nie.
Jeżeli do mnie, to uczę się mozolnie, ale codziennie.