logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować układ elektropneumatyczny z siłownikiem w FluidSim?

guzex34 13 Wrz 2018 18:04 3063 10
REKLAMA
  • #1 17440244
    guzex34
    Poziom 7  
    Witam, mam problem z zadaniem, które brzmi następująco. Zaprojektuj w symulatorze układ elektro pneumatyczny z 1 siłownikiem 2str. działania. Zasada działania: Tłoczysko siłownika A1 wysuwa się po wciśniciu przycisku S1 (NO), po całkowitym wysunięciu tłoczyska następuje zatrzymanie na 5sek. następnie tłoczysko wraca do początkowej pozycji. Praca ciągła.
    Będę mega wdzięczny jeżeli ktoś mógłby mi pomóc
    Moderowany przez trymer01:

Brak rozwiązania własnego.
    Zasady działu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2310745.html
    Regulamin, pkt 3.1.15. Publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum.

• REKLAMA
  • #3 17441371
    guzex34
    Poziom 7  

W tym, że to ma być praca ciągła. Po tych 5sek ma sie schować i znowu wysunąć na 5sek I przycisk Ma być monostabilny. To musi być zastosowane
  • REKLAMA
  • #4 17441392
    Wojciech.
    Poziom 37  
    Ocena: 467
    guzex34 napisał:
    W tym, że to ma być praca ciągła.

Okey 5 sekund później.

guzex34 napisał:
    I przycisk Ma być monostabilny.

A jaki jest?
  • REKLAMA
  • #5 17441428
    guzex34
    Poziom 7  
    Tyle, że musi być użyty ten Czujnik zbliżeniowy, a ja nie wiem jak on działa
  • REKLAMA
  • #7 17441514
    guzex34
    Poziom 7  
    No ale nie jest użyty tylko inaczej zrobiona całość. Musi to byc z zastosowaniem tego czujnika co na zdjęciu
  • #9 17441585
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1006
    Czujniki do siłowników:
    Link
  • #10 17441813
    guzex34
    Poziom 7  
    zademonstowany układ przez pana również nie działa tak jak trzeba. Jest tak jak u mnie
  • #11 17441870
    Wojciech.
    Poziom 37  
    Ocena: 467
    guzex34 napisał:
    zademonstowany układ przez pana również nie działa tak jak trzeba.

W którym momencie nie działa tak jak trzeba?
    guzex34 napisał:
    Tłoczysko siłownika A1 wysuwa się po wciśniciu przycisku S1 (NO), po całkowitym wysunięciu tłoczyska następuje zatrzymanie na 5sek. następnie tłoczysko wraca do początkowej pozycji. Praca ciągła.

Uruchamiana jest praca ciągła->[x] -> siłownik wysuwa się do położenia krańcowego-> następuje odmierzenie czasu, powrót siłownika->[x]
    Dokładnie to jest zrealizowane i zasymulowanie. Jeśli w dalszym ciągu nie o to chodziło to proszę o algorytm SFC albo grafcet żeby nie było nieporozumień.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z zaprojektowaniem układu elektropneumatycznego w symulatorze FluidSim, który ma działać w trybie ciągłym z siłownikiem dwustronnego działania. Po naciśnięciu przycisku S1 (NO) tłoczysko siłownika A1 wysuwa się, zatrzymuje na 5 sekund, a następnie wraca do pozycji początkowej. W dyskusji poruszono konieczność zastosowania czujnika zbliżeniowego oraz dwóch kontaktronów, aby układ mógł monitorować położenie siłownika. Użytkownicy dzielili się schematami oraz wskazówkami dotyczącymi podłączenia czujników i działania układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA