logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odpowietrznik automatyczny - czy nakrętka może być zakręcona

MaFiGat 15 Wrz 2018 23:35 35283 8
REKLAMA
  • #1 17442474
    MaFiGat
    Poziom 6  
    Ocena: 8
    Witam, mieszkam na najwyższym piętrze w bloku i w łazience mam odpowietrznik na rurze która jest w kształcie odwróconej litery "U" a na jej szczycie jest rurka do której przyczepiono odpowietrznik.

Po rurze zaczęła cieknąć woda, technicy przyszli, popatrzyli i powiedzieli, że mam zrobić dziurę i uderzyć lekko w tę "gruszkę" na górze młotkiem i poszli.

Ja z racji tego, że nie znam się na totalnie na hydraulice powiedziałem "ok" i wykonałem polecenie + dodatkowo dokręciłem koreczek który był na samym szczycie. Woda przestała kapać. Nie wiem czy z powodu puknięcia czy dokręcenia korka.

Moje pytanie do was to: Czy ten koreczek może być dokręcony? Czy jak? W poniedziałek dorwę się do techników ze spółdzielni ale chciałbym móc spokojnie usnąć więc piszę tu.

Załączam fotkę. Nie mogę zrobić lepszej bo poprzedni właściciel strzelił taką oto zabudowę. Druga fotka to taka jaka mi się wydaje że posiadam - to podobno nazywa się odpowietrznik automatyczny.

Odpowietrznik automatyczny - czy nakrętka może być zakręconaOdpowietrznik automatyczny - czy nakrętka może być zakręcona
  • REKLAMA
  • #2 17442491
    zadam64
    Poziom 39  
    Ocena: 738
    Witam.Kapala woda to dobrze bo w kladzie nie bylo juz powietrza ,czyli uklad ogrzewania odpowietrzony.Srubka ma byc dokrecona, a nazwa automatyczny odpowietrznik mowi, ze urzadzenie samoczynnie powinno sie oproznic z powietrza pod wplywem cisnienia wody okolo 1,5 bar i brak powietrza powinien zamknac uszczelnic ten zawor.
  • REKLAMA
  • #3 17442496
    MaFiGat
    Poziom 6  
    No dobra, to kilka pytań:
    1. Czemu ten zaworek był niedokręcony?
    2. Czy jak zaczną palić to czy ta plastikowa nakrętka wytrzyma ciśnienie. Jakby nie patrzeć to plastik?
    3. Czy ja muszę tę nakrętkę od czasu do czasu odkręcać? Czemu wgl ja jako mieszkaniec mam odpowiadać za odpowietrzanie całego pionu jakby nie mogli tego odpowietrznika dać piętro wyżej gdzie jest suszarnia :/
    4. W jaki sposób po tym jak zakręciłem ma się ten układ odpowietrzać skoro korek jest zakręcony?
  • REKLAMA
  • #4 17442510
    zadam64
    Poziom 39  
    Ocena: 738
    Bo takie czynnosci powinni serwisowac pracownicy spoldzielni mieszkaniowej przed sezonem grzewczym,a umieszczenie tego urzadzenia w pomieszeniu jest najwyzszym punktem w instalacji ogrzewania centralnego budynku.Wszelkie awarie tego typu trzeba i powinno sie zglaszac w administracji, a nie dokonywac prob naprawy we wlasnym zakresie.
  • Pomocny post
    #5 17442516
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1100
    1. bo w normalnych okolicznościach przyrody, kapturek jest odkręcony, aby powietrze miało możliwość ujścia.
    2. na zakręconym kapturku nie ma ciśnienia, chyba że wewnętrzny zaworek jest uszkodzony, ale to i tak za mało aby uszkodzić kapturek.
    3. kapturek powinien być podczas normalnego działania odkręcony. Jeśli wycieka woda, to odpowietrznik należy wymienić na sprawny, lub jak powiedzieli Twoi praktycy, można go trzepnąć, aby wewnętrzny zaworek się zamknął.
    4. go to 1.
  • #6 17442518
    MaFiGat
    Poziom 6  
    Zgadzam się. Mieszkam tu dokładnie rok i nie było nikogo nigdy u mnie w związku z tym. W poniedziałek idę z tym do działu technicznego spółdzielni. Wtedy też podzielę się z wami tym co wiem.
  • REKLAMA
  • #7 17442576
    WędkarzStoLica
    Poziom 31  
    Ocena: 300
    Jak Ci zależy na estetyce to przy okazji pogadaj o skasowaniu tego dziadostwa :)
    Póki jeszcze nie grzeją.
  • #8 17442639
    MaFiGat
    Poziom 6  
    Estetyka to nie problem bo tak jak napisałem to jest zabudowane kafelkami. Na dole i na górze są 2 kratki w zabudowie i to zdjęcie co widać jest zrobione poprzez wsadzenie ręki do górnej kratki.
  • #9 17452736
    MaFiGat
    Poziom 6  
    Temat do zamknięcia. Przyszli ludzie dziś ze spółdzielni wykręcili stary i wkręcili nowy. Bezproblemowo.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem dotyczący odpowietrznika automatycznego w instalacji grzewczej w bloku mieszkalnym. Użytkownik zauważył wyciek wody z odpowietrznika, co skłoniło go do podjęcia działań, takich jak dokręcenie korka oraz uderzenie w "gruszkę" odpowietrznika. Uczestnicy rozmowy wyjaśnili, że odpowietrznik powinien być normalnie odkręcony, aby umożliwić ujście powietrza, a dokręcenie korka może być konieczne w przypadku wycieku. Podkreślono, że serwisowanie odpowietrznika powinno być przeprowadzane przez pracowników spółdzielni, a nie przez mieszkańców. Ostatecznie, po interwencji techników, stary odpowietrznik został wymieniony na nowy, co rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA