logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Passat 2006 1.9 TDI - Brak przepływu powietrza z nawiewów, climatronic

EraKet 17 Wrz 2018 20:08 1716 11
REKLAMA
  • #1 17445797
    EraKet
    Poziom 6  

Witam walczę z nawiewani w moim passacie od ponad roku :/ nikt nie był w stanie mi pomóc może wam się uda :)
    Passat 1.9 tdi 105km 2006r. climatronic

Jadąc po krótkim czasie ok 10 min czasami 30 min przestaje dopływać powietrze do środka samochodu latem zimne a zimą ciepłe.
    Wiatrak chodzi jak szalony a z wywietrzników ledwo co dmuch. Po wyłączeniu nawiewów i odczekanie dłuższej chwili wszystko działa dobrze i później wraca problem. Na kompie nie wyskakują żadne błędy, otwierany był dwa razy i sprawdzane były klapy i silniki, wymieniłem termostat nagrzewnice, 2x panel sterujący climatronikem( używany). Podjechałem z problemem do serwisu VW i byli zaskoczeni komputer im nic nie powiedział i stwierdzili że to musi być panel sterujący climatronikiem. Wszyscy ręce rozkładają a ja z rodziną marzniemy :/

Byłbym wdzięczny za pomoc :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17445866
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2457
    Masz tam dwa silniki od obiegu zamkniętego?
  • #4 17445868
    EraKet
    Poziom 6  
    Wieje normalnie i po błędzie delikatnie dmucha ledwo ledwo na maksymalnej mocy :/

Dodano po 2 [minuty]:

Ireneo napisał:
    Masz tam dwa silniki od obiegu zamkniętego?

Tego niestety nie wiem :/

Dodano po 2 [minuty]:

szymitsu21 napisał:
    Z żadnej kratki nie leci powietrze? Skoro wiatrak pracuje to albo coś się zatyka albo klapy zmieniają swoje położenie.

Niema innej możliwości.

Dwóch fachowców stwierdziło że wszystkie klapy są ok
  • #5 17445880
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 17445910
    EraKet
    Poziom 6  
    eurotips napisał:
    EraKet napisał:
    ...
    Jadąc po krótkim czasie ok 10 min czasami 30 min przestaje dopływać powietrze do środka samochodu latem zimne a zimą ciepłe....

Nono ciekawe, a skąd się wzięło ciepłe powietrze w zimie po 5 minutach jazdy ?
    a latem to ci zimne leciało zaraz jak wsiadałeś do rozgrzanego na słońcu ?
    a co panel był winny jak wentylator kręcił a nie dmuchało ?

Sprecyzuję trochę zimą zaraz po rozgrzaniu samochodu jadę i zaczyna robić się chłodno w środku sprawdzam wywietrzniki i ledwo co dmucha podkręcam na maksa i to samo i analogicznie latem zimne powietrze z klimy nie dochodzi do środka.

Dodano po 39 [sekundy]:

T5 napisał:
    Podszybie czyste? Nic nie zaciąga na kratkę wlotową?
    Sprawdził ktoś?

Tak czyste
  • #8 17445921
    T5
    Admin grupy Samochody
    Ocena: 4161
    To zostaje sprawdzić drogę od kratki, poprzez filtr kabinowy, do silnika dmuchawy.
    Zrób mały test, jak przestanie dmuchać, uchyl tylne szyby na 2 cm, sprawdź co się będzie działo.
  • #9 17445925
    EraKet
    Poziom 6  
    T5 napisał:
    To zostaje sprawdzić drogę od kratki, poprzez filtr kabinowy, do silnika dmuchawy.
    Zrób mały test, jak przestanie dmuchać, uchyl tylne szyby na 2 cm, sprawdź co się będzie działo.

ok zobaczę co się stanie
  • REKLAMA
  • #10 17445937
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 17445955
    EraKet
    Poziom 6  
    eurotips napisał:
    Wyjmij filtr kabinowy i porównaj siłę nawiewu z i bez tego filtra.
    A potem zdejmij w ogóle tą klapkę co zamyka wnękę na ten filtr i ponownie sprawdź jak dmucha.
    Potem wyłącz AUTO i ręcznie na panelu kieruj przyciskami Szyba/Nawiewy/Nogi i sprawdź wszystkie 3 kanały czy jest tak samo.
    Ja nie wiem jakim samochodem jeździłeś wcześniej, bo w porównaniu np do Volvo i klima w Passacie B6 to jakiś żart, takie g.wno że głowa mała nawet jak 100% sprawna.

Dzięki sprawdzę
  • #12 17445971
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmaga się z problemem braku przepływu powietrza w VW Passat 1.9 TDI z 2006 roku, wyposażonym w system climatronic. Po około 10-30 minutach jazdy, mimo pracy wentylatora, powietrze przestaje docierać do wnętrza pojazdu. Wymieniono termostat, nagrzewnicę oraz dwa panele sterujące climatronikiem, jednak problem nadal występuje. Użytkownik otrzymał sugestie dotyczące sprawdzenia drogi powietrza od kratki wlotowej, filtra kabinowego oraz klapek obiegu powietrza. Wskazano również na możliwość uszkodzenia ząbków w serwie klapki, co może blokować dopływ świeżego powietrza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA