logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyczyścić klejącą się klawiaturę laptopa po zalaniu piwem?

345 28 Sie 2005 23:22 100836 22
REKLAMA
  • #1 1772747
    345
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Panowie, jak w temacie. Pracowałem sobie przy laptopie,popijając piwo. No i troche mi sie go wylało na klawiaturę. Sprzęt działa, ale klawiatura się klei. Tzn. klawisze nie odbijają jak trzeba i trzeszczą. Jest możę jakiś sposób, preparat który pozwoli usunąć ten problem ??
  • REKLAMA
  • #2 1772999
    TABSIOR
    Poziom 24  
    Ocena: 55
    Tylko rozebrac i umyc w cieplej wodzie gorna obudowe i klawisze, tylko najpierw przerysuj ich układ! Żadnego preparatu nie znam a ta metode stosowalem juz 2 razy.
  • #3 1773042
    valarian
    Poziom 22  
    Ocena: 112
    Najlepiej uzyj wody destylowanej... Wtedy mikroelementy ze zwyklej wody nie beda sie osadzac na stykach.. A wiadomo, ze niektore z nich przewodza prad...
  • #4 1773148
    gregorio27
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Po pierwsze nie musisz przerysowywać klawiszy:D w 90% masz matrycę z gumy silikonowej.
    Po drugie do oczyszcznia klawiatury ( nie tylko laptopy ale również piloty Tv i inny tego typu sprzęt ) stosuję:
    Do mycia gumy, foli letnia ( nie gorąca!!!) woda z dodatkiem Ludwika i niewielką ilością spirytusu.
    Do mycia płytki spirytus.
    Po umyciu osuszyć bibułą ( nie przecierać! często uszkadza się warstwa przewodząca ) i pozostawić w temp. pokojowej do całkowitego wyschnięcia.
    W międzyczasie spokojnie można wypić piwko, nie nad klawiaturą:D
  • REKLAMA
  • #5 1773528
    TABSIOR
    Poziom 24  
    Ocena: 55
    gregorio27 napisał:
    Po pierwsze nie musisz przerysowywać klawiszy:D w 90% masz matrycę z gumy silikonowej.

Ja zawsze wyjmuję klawisze.
  • #6 1773630
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 234
    A ja zawsze wymontowuje całą klawiaturke i do wiaderka z ciepłą wodą + ludwik i tak się moczy całą nocke.
    Od czsasu do czasu zalecane jest poruszanie i zabełtanie wody celem lepszego wypłukania.
    Na drugi dzien wyjmuję i stawiam na sztorc na ręczniku aż woda wycieknie i klawiatura wyschnie. Zwykle trwa to nastepny dzień.

I tak po dwóch dniach klawiatura jest jak nowa :)

Jezeli któres klawisze nie działają to rozbieram i maluję lakierem przewodzącym zeżarte ( przez piwo, wino, pepsi, kawę czy kto tam co wylał :) ) ścieżki.

I to by było na tyle :)
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • #7 1809269
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 1809445
    PitD

Najpierw kąpiel jak wyżej opisałem.
    Jeżeli nie pomoże to bedziemy coś radzić.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
  • #9 2938515
    Acer Mozi
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Wszyscy doradzają żeby zalaną klawiature rozkręcić i umyć ale nie widze instrukcji jak to zrobić. Jak rozkręcić klawiaturę laptopa?::?:
  • #10 2938764
    PitD

Po co rozbierać ?
    Klawiatury i tak są z reguły nie rozbieralne.
    Tak jak pisałem poprzednio trzeba całą wykąpać i tyle.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
  • #11 2938934
    Acer Mozi
    Poziom 2  
    Ok. Wszystko fajnie, tylko ja pytam o klawiature w laptopie, ciężko będzie wymyć klawiature bez zamoczenia całego laptopa. To jak można ją wykręcić i umyć :?:
  • #12 2938946
    jacknn

Poziom 21  
    Ocena: 38
    klawiaturę z laptopa nalezy namoczyć w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń na kilka godzin, potem nalezy dokładnie wysuszyć i problem z głowy, nie trzeba nic rozbierać.
    Metodę stosowałem dziesiątki razy i nie tylko do klawiatur ale i płyt głównych i innych elementów laptopa
    Konto firmowe:
    CENTRUM SERWISOWE
    ul. Wyszyńskiego 36A, Zielonka, 05-220 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.centrumserwisowe.net.pl
  • #13 2939059
    Acer Mozi
    Poziom 2  
    :?: wiem,że męcze temat ale chyba nie rozumiem:?: klawiatura połączona jest z laptopem, przecież nie mogę zamoczyć laptopa w wodzie i to na kilka godzin... wydaje mi się,że najpierw musze oddzielić klawiature od kompa ale nie wiem jak:?:
  • REKLAMA
  • #14 2939087
    PitD

Trzeba rozebrać laptopa.
    Każdy model jest inny. Nikt ci nie poda uniwersalnej metody.
    Po prostu weź śrubokręt i do dzieła.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
  • #15 2939123
    Acer Mozi
    Poziom 2  
    :D no i wszystko jasne. Potrzebowałam tylko informacji czy brać się za rozkręcanie kompa bo czasem wystarczy wyciągnąć same klawisze ale tu się raczej tak nie da. Dzięki za info :D
  • #16 2949746
    masakra_a
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    I mnie rowniez sie to przytrafilo! Wlasnie teraz! A myslalem ze nigdy do tego nie dopuszcze i prosze. Zastanawiam sie tylko czy czekac ax browar wyschnie i sprawdxic cxy bedxie dxialac cxy odraxu roxbierac i do wiadra? ps. klawisx obok x po lewo nie dxiala :)=
    =
  • #17 2949783
    remzibi
    Poziom 24  
    Ocena: 887
    Od razu do wiadra - nie czakaj ani sekundy .
    I wszystkie baterie i zasilania z laptopa powyjmuj - bo ci scalaki bez nozek same odpadna po dwoch godzinach .
  • #18 2966568
    yaho_18
    Poziom 2  
    ja nie zalałem niczym klawiatury w swoim laptopie ale nia dziła mi pare klawiszy jak p,f,l,j, i klawisze funkcyjne takie jak F10,11 przez co moze byc to spowodowane???

czy wystarczy wyjecie i umyce klawiatury czy musze kupowac nowa???
  • #19 2968741
    yaho_18
    Poziom 2  
    i co nikt mi nie odpowie co mam zrobic........
  • #20 2969409
    charm_spider
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    bo nikt nie jest wróżką i nie powie, czy umycie zadziała, trzeba samemu wyczyścić klawiaturę, i sprawdzić, czy poskutkowało...
    na początek proponuję przedmuchać czymś bardzo dokładnie, jaj jest jakiś "sypki" syf to powinno pomóc, a czy zadziała...? trzeba sprawdzić
  • #21 3815208
    bartek_ht
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Ja wylałem kawę siadła spacja w laptopie nie chce go sam rozbierać moge z tym poczekać pare dni i oddać do naprawy? ctrlc +ctrlv zamiast spacji teraz mam:/
  • REKLAMA
  • #22 4605046
    Rest
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Witam, na moja klawiature w Dell Inspiron E1405 wylala sie pepsi. Klawisze sie kleily a 5 wcale nie dzialalo. Dostosowalem sie do Waszych rad, wyjalem od gory klawiature i wstawilem ja do cieplej wody z Ludwikiem na noc. Rano splokalem woda i wstawilem na godzine do czystej wody. Po wyciagnieciu zostawilem na 10 godzin do wyschniecia. Podlaczylem i niestety w ogole nie dziala. Czym to moglo byc spowodowane. Czy musze juz kupowac nowa klawiature? A moze jeszcze dobrze nie wyschla i jak ja zostawie na noc to wyschnie? Sorry za bledy pisze myzka:cry:
  • #23 4605697
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    Moim zdaniem albo klawiatura między foliami nie wyschła albo żle podłączyłeś albo pepsi zrobiła swoje...

Jak nie wyschła to może być nieciekawie skoro ją podłączyłeś

Podsumowanie tematu

✨ Po zalaniu klawiatury laptopa piwem lub innym płynem problemem jest klejenie się klawiszy i ich nieprawidłowe działanie. Zaleca się odłączenie klawiatury od laptopa poprzez rozkręcenie obudowy, gdyż klawiatura jest zwykle połączona taśmą i nie można jej myć razem z laptopem. Następnie klawiaturę można rozebrać na górną obudowę i klawisze, które warto rozłożyć zgodnie z ich układem. Do czyszczenia stosuje się kąpiel w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń (np. Ludwik) oraz niewielką ilością spirytusu, przy czym woda powinna być destylowana, aby uniknąć osadzania się mikroelementów na stykach. Po myciu klawiaturę należy dokładnie osuszyć, najlepiej pozostawić do wyschnięcia w temperaturze pokojowej, nie przecierając bibułą, aby nie uszkodzić warstwy przewodzącej. W przypadku uszkodzenia ścieżek przewodzących można je naprawić lakierem przewodzącym. Jeśli klawiatura jest nierozbieralna (np. z nitowaną konstrukcją i przekładką foliową), zaleca się kąpiel i suszenie, a jeśli to nie pomoże, konieczna może być wymiana klawiatury. W dyskusji pojawił się przykład modelu Dell Inspiron E1405, gdzie po zalaniu pepsi i kąpieli klawiatura przestała działać, co może świadczyć o uszkodzeniu mechanicznym lub niedostatecznym wyschnięciu. Wskazane jest szybkie odłączenie zasilania i baterii po zalaniu, aby zapobiec uszkodzeniom scalaków. W przypadku problemów z klawiszami bez zalania, możliwe jest, że konieczne jest czyszczenie lub wymiana klawiatury.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA