logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spadek ciśnienia w kolektorach słonecznych Watt VIP 304 - co robić?

Bzyczek9876 20 Wrz 2018 19:06 1719 5
REKLAMA
  • #1 17451122
    Bzyczek9876
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Dobry Wieczór,
    Posiadam w/w kolektory od 6 lat. W tym roku pojawił się problem z ciśnieniem. Mianowicie jak jest pogoda i świeci słońce to ciśnieniem mam w okolicy 2 bar. Po południu i wieczorem ciśnienie spada praktycznie do zera. Była firma serwisowa, która wymieniła mi glikol i przez 4-5 miesięcy było ok. Teraz problem powrócił. Nie zauważyłem żadnych wycinków na trojnikach. W czym może być problem. Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 17451255
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    Co to za marka tych Kolektorów ?

Np. kolektory słoneczne HEWALEX napelniane były do ciśnienia 2.5bar-a.
    U mnie glikol był wymieniany rok temu przy wymianie czujnika(termistora 10Kom) i po uzupełnieniu instancji glikolem zgodnie ze wskazówkami serwisanta (technika) z HEWALEX do cisneinia 2.5bar. Uzupełnia sie kolektory słoneczne przy zachmurzeniu lub przykryciu do 2.5bara. Teraz jak ostatnio patrzyłem to cienienie glikolu na manometrze się obnizyło do ~2.2bar i pewnie jest gdzieś wyciek. Przy pracy Pompy kolektora w słoneczne dni (w instancji 65C ~75C ) tj. od maja do sierpnia w instancji było na manometrze cienienie ~3bar -3.3bar-a i to jest norma. Po zachodzie słońca (noc ) lub zachmurzeniu, gdy pompa nie chodzi w instancji powinno być ciśnienie 2.5Bar tak ma HEWALEX -kolektory słoneczne.
  • REKLAMA
  • #3 17451350
    Sstalone
    Poziom 31  
    Ocena: 396
    Bzyczek9876 napisał:
    Dobry Wieczór,
    Posiadam w/w kolektory od 6 lat. W tym roku pojawił się problem z ciśnieniem. Mianowicie jak jest pogoda i świeci słońce to ciśnieniem mam w okolicy 2 bar. Po południu i wieczorem ciśnienie spada praktycznie do zera. Była firma serwisowa, która wymieniła mi glikol i przez 4-5 miesięcy było ok. Teraz problem powrócił. Nie zauważyłem żadnych wycinków na trojnikach. W czym może być problem. Z góry dziękuję za pomoc.

A nie jest to problem z naczyniem przeponowym... Trzeba je sprawdzić czy jest w nim gaz...
  • REKLAMA
  • #4 17451361
    Bzyczek9876
    Poziom 2  
    Kolektory słoneczne firmy watt VIP 304. Rozumie wahania o których mówisz. Natomiast ciśnienie spada praktycznie do zera w dniu zachmurzone i w nocy.

Ciśnienie w naczynku jest cały czas w normie.
  • REKLAMA
  • #5 17451373
    Sstalone
    Poziom 31  
    Ocena: 396
    Bzyczek9876 napisał:
    Kolektory słoneczne firmy watt VIP 304
    Ciśnienie w naczynka jest cały czas w normie.

Jakie ciśnienie masz w naczynku solarnym, a jakie w instalacji solarnej, piszesz że jak się instalacja nagrzeje to 2, a jak ostygnie to 0.
  • #6 17451508
    Bzyczek9876
    Poziom 2  
    Jak sprawdzam ciśnienie w naczynku od spodu (od dołu) to jest 2,5 bara. Natomiast na manometrze pokazuje mi 0,5 bara
REKLAMA