logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać partycję NTFS z RAW na dysku 1TB WD?

monterL 20 Wrz 2018 21:27 3240 13
REKLAMA
  • #1 17451505
    monterL
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Cześć.
    Dysk 1tb TB WD utracił partycje ntfs NTFS i jest wykrywany jako raw RAW.
    Próbowałem test diskiem i minitool partition wizard odzyskać ale nic nie dało.
    Dysk ma 70% sprawności wg. hd sentinel.
    Jeśli ktoś lubi takie wyzwania to proszę o podpowiedź co uległo uszkodzeniu i jak to naprawić?
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • dev1_lba0_101.bin (50.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17451621
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1067
    monterL napisał:
    Dysk ma 70% sprawności wg hd sentinel .

Jeśli jest uszkodzony to raczej pozostaje próba wykonania kopi posektorowej -
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1330304.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1330869.html
    monterL napisał:
    proszę o podpowiedź co uległo uszkodzeniu i jak to naprawić.

Proszę jeszcze zamieścić screen ze S.M.A.R.T.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17451630
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    monterL napisał:
    Jeśli ktoś lubi takie wyzwania to proszę o podpowiedź co uległo uszkodzeniu i jak to naprawić.

Uszkodzenie struktury logicznej na skutek uszkodzonej powierzchni lub problemy z odczytem z powodu awarii mechaniki dysku. Na początek jak wyżej kopia posektorowa i dopiero screen z DMDE z kopii dysku.
  • #4 17451801
    monterL
    Poziom 11  
    OK, to robię 1tb TB miejsca i zacznę zgrywać.
    Włączyć kopiowanie od ostatnich sektorów. Lub jak ustawić żeby to dało radę zgrać w parę godzin (lub na raty) bo dysk chodzi masakrycznie wolno?
  • #5 17456578
    mati211p
    To zależy gdzie są błędy i jakie to są błędy. Na początku partycji dla systemu plików NTFS zazwyczaj jest $MFT bez którego odzysk jest znacznie słabszy.
  • REKLAMA
  • #6 17512368
    monterL
    Poziom 11  
    cześć .
    Wkońcu zgrywanie dobiega końca (po 3 tygodniach) co dalej robić z obrazem?
    Czy jest możliwość odtworzenia na tym obrazie partycji czy pojedynczo plik po pliku trzeba odzyskiwać ?
  • #7 17513012
    mati211p
    Pokaż screen z DMDE z okna partycje po wczytaniu kopii dysku.
  • #8 17516310
    monterL
    Poziom 11  
    Trochę się pośpieszyłem z radością i znowu stanęło i idzie po sektorze 100gb przy odczycie od tylu chyba muszę jakoś inaczej ustawić np żeby po błędzie 10 sektorów pomijał bo znowu będzie szło miesiąc.

EDIT
    Kopia dysku była od początku robiona następnie przerwane kopiowanie i od tylu zgrywany do sektora na którym skończyło się poprzednie zgrywanie
    Obraz jest w 2 kawałkach jeden 137 a drugi 863gb.
    Druga część była ustawiona żeby po błędzie przeskakiwał jeden sektor i nie ponawiał próby odczytu.

Co dalej robić ?
  • #9 17521527
    mati211p
    By odzyskać coś sensownego z nazwami plików i katalogami obrazy teraz musisz połączyć w trzecim pliku lub na innym urządzeniu(o ile są skopiowane tak, że jeden się kończy a drugi zaczyna) i ten plik/urządzenie wczytać - oryginalne częściowe obrazy zachowaj do końca odzysku. W pierwszym są katalogi, nie ma plików, w drugim są pliki, nie ma skatalogowania. Odzyski z takich kopii będą dużo słabsze niż z jednego połączonego obrazu.
    Tak na szybko wydaje się jednak, że kopia obrazu od tyłu zawiera dodatkowe ok.100 MB obrazu od przodu lub odwrotnie (w każdym razie ok. 100MB wspólnych danych).
  • #10 17521614
    monterL
    Poziom 11  
    Dziękuje za szybką odpowiedź :)
    Jaki błąd popełniłem włączając drugi raz zgrywanie powinienem do zapisu wybrać plik który zgrałem za pierwszym razem?

Jak połączyć te 2 obrazy?

Ps.Drugi raz kopie robiłem od sektora na którym skończyło się z tym że ustawiłem od tyłu .Czyli skończyło na np 1000 a kolejną kopię zaczynałem od 1000 a nie od 1001 z tym że od tyłu dysku żeby sprawdzić czy od tyłu też tak wolno idzie.
  • #11 17521648
    mati211p
    Zauważ, że jak zsumujesz liczbę skopiowanych sektorów to wychodzi ok. 127 MB więcej niż pojemność całego dysku, stąd wniosek, że skopiowane jest więcej. Samo połączenie można wykonać i w CMD tworząc trzeci obraz lub dowolnym programem do łączenia plików, jednakże zauważ, że na to trzeba kolejnego 1TB miejsca. Sama procedura łączenia potrwa ok 2 godzin. Ważne natomiast jest, by znaleźć część wspólną plików i wykluczyć ją przed ich połączeniem. Utworzony połączony obraz musi zgadzać się wielkością co do sektora z oryginałem, tzn. każdy sektor musi zaczynać się w odpowiednim miejscu obrazu. Łatwo prawidłowość operacji będzie pozanać po wczytaniu połączonej kopii w DMDE. Jedna kopia ma wskaźniki EBxFx, druga xCxf. Przy poprawnym połączeniu uzyskasz EBCF. W przypadku niepoprawnego połączenia części kopii odzyskiwane pliki będą nieczytelne (tu odzyskiwane po katalogach - po sygnaturach będzie ok, ale nie będzie wszystkich plików, ich nazw i skatalogowania, ale tak można odzyskać dane już teraz bez łączenia kopii).
  • #12 17525579
    monterL
    Poziom 11  
    Podłączyłem dysk jeszcze raz bezpośrednio do płyty głównej zrobiłem chkdsk i dysk pojawił się w eksploratorze już jako ntfs a nie raw.
    Teraz zgrywam dane idzie wolno ale struktura katalogów jest odzyskana i już 100gb mam odzyskane.
    Jak dysk nie padnie w trakcie to może jeszcze raz spróbuje zrobić obraz i z niego odzyskiwać.
  • REKLAMA
  • #13 17526119
    kaleron

Ocena: 2322
    Jak masz strukturę katalogów, to znaczy, że masz MFT. Jak chcesz, to możesz spróbować na tej podstawie ustalić położenie przynajmniej najważniejszych danych i wtedy kopiować tylko te sektory, które zawierają ważne dla Ciebie pliki. Ale uprzedzam, że to kupa ręcznej roboty.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #14 17526404
    mati211p
    kaleron napisał:
    Jak masz strukturę katalogów, to znaczy, że masz MFT. Jak chcesz, to możesz spróbować na tej podstawie ustalić położenie przynajmniej najważniejszych danych i wtedy kopiować tylko te sektory, które zawierają ważne dla Ciebie pliki. Ale uprzedzam, że to kupa ręcznej roboty.

To fakt, trzeba każdy plik ręcznie przeliczać.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk 1TB WD został wykryty jako RAW, co sugeruje uszkodzenie struktury logicznej lub mechaniczne problemy z odczytem. Użytkownik próbował odzyskać dane za pomocą TestDisk i MiniTool Partition Wizard, jednak bezskutecznie. Rekomendowane działania obejmują wykonanie kopii posektorowej dysku oraz analizę S.M.A.R.T. W trakcie procesu odzyskiwania użytkownik napotkał trudności związane z wolnym odczytem i błędami sektorów. Po długim czasie udało się przywrócić dysk do formatu NTFS, co umożliwiło odzyskanie struktury katalogów i części danych. Użytkownik rozważa dalsze działania, takie jak łączenie obrazów dysku w celu pełniejszego odzyskania danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA