logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór małych kolumn stereo do 400zł - STX F110 czy coś innego?

nici 22 Wrz 2018 14:41 6087 11
REKLAMA
  • #1 17454188
    nici
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 979
    Witam Panów z działu audio.

Naszła mnie potrzeba zakupu dwóch kolumn do słuchania muzyki w stereo.
    Chcę to na razie podłączyć pod sekcję ZONE2 amplitunera Onkyo TX sr604.

Jako źródło dźwięku będzie używany Laptop oraz Iphone SE.

Kwota jaką chciałbym max wydać to 400zł. Mile widziane nowe.Kolor Czarny lub biały.

Zainteresowały mnie STX F110 , warto to kupić ??
  • REKLAMA
  • #2 17454714
    telecaster1951
    Ocena: 818
    nici napisał:

Zainteresowały mnie STX F110 , warto to kupić ??
    Niestety nie. Gra to kiepsko. Bardzo kiepsko. Tradycyjnie dla serii F. Powyżej 1kHz mamy spadek i poszarpaną charakterystykę, a potem podbicie od 10kHz wzwyż. Innymi słowy, środka prawie tu nie ma.
    nici napisał:

Kwota jaką chciałbym max wydać to 400zł. Mile widziane nowe.Kolor Czarny lub biały.
    Z nowych nie mam pomysłu.
  • REKLAMA
  • #3 17454724
    nici
    @telecaster1951 A jakaś propozycja ewentualnie do 500 ? Ja audiofiliem nie jestem, a i ten ampli to też szał nie jest jakiś. Nie ma co przesadzać.
  • REKLAMA
  • #4 17454778
    telecaster1951
    nici napisał:
    Ja audiofiliem nie jestem
    Tu nie o to chodzi. Szkoda po prostu Twoich pieniędzy na bubel. Posłuchasz u kogoś czegoś lepszego i będziesz się męczył.
    Najtańsze nowe podstawki jakie warto kupić to Heco Victa Prime 202.
  • #5 17454909
    nici
    telecaster1951 napisał:
    A będzie z tych 12CM jakiś bas czy nie bardzo?

Co do STX , skąd w takim razie te pozytywne opinie?
  • Pomocny post
    #6 17455060
    telecaster1951
    nici napisał:

A będzie z tych 12CM jakiś bas czy nie bardzo?
    A w jakim to ma być pomieszczeniu i gdzie ma stać?
    nici napisał:

Co do STX , skąd w takim razie te pozytywne opinie?
    Od ludzi, którzy nie słuchali nic innego. No może, Altusy kiedyś. W stosunku do Altusów to wszystko jest lepsze. Seria F zawsze była fatalna. Wystarczy popatrzeć na jej rodowód. Powstała w czasach, kiedy STX robił za producenta podróbek Tonsilu. Wszystkie głośniki miały pasować do kolumn Tonsilu (głównie wymiarami). To było podstawowe założenie. Parametry grały rolę drugorzędną. Kolumny zostały poskładane na kolanie, bez dobrego projektu itd.
    Po latach, jak STX się rozwinął, zaczęli robić świetne kolumny, doszli do wniosku że trochę wstyd mieć w ofercie kolumny podstawkowe, podające pasmo od 23Hz i moc 600W. Zrobili pomiary, trochę poprawili zwrotnice i je ucywilizowali. Jednak nadal seria F nie jest czymś, nad czym warto się zastanawiać.
  • Pomocny post
    #7 17456585
    k52
    Poziom 32  
    Ocena: 179
    Skoro szukasz alternatywy dla STX 110 to sugeruje większe Victa 302( wiem 200zł ponad budżet), lub za 500zł Magnata supreme 202- zaskakująco przyjemne brzmienie, jak na tanie monitory na 6".
    Zgodzę się z telecaster1951 Stx 110 za 400zł ...głowy nie urywa i to w żadnej dziedzinie, trochę szkoda kasy, naprawdę , bo dokładając 100-150 zł a to nie tak dużo, otwierają Ci się szersze i co ważne o wiele lepsze perspektywy.
    Jak musisz mieć 15-16cm to z drugiej ręki jakieś Mission M72, QUADRAL DAUPHIN są do 400zł , dokładając 150-200zł zdarzają się świeże Magnat quantum 673, Monitor Audio mr2, br 2,czy DALI CONCEPT 2 , a wtedy te F-110 to przy nich totalne piszczałki z cienkiej tekturki.
  • #8 17554215
    horacyeg
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Nie przesadzaj ie z tym stx że taki słaby. Miałem sporo sprzętu od trilogy Prince przez avance omegi dany, kończąc na gamuth phi 5. Dwa miesiące temu trafiły mi się za sto parę złotych stx f110n pół roczne... Więc je przytulił em. Według mnie jak za cenę nowych kolumn czyli 399pln grają bardzo dobrze. Może nie jest to hi-end ale jak za takie pieniądze to i jakość wykonania jak i sam dźwięk jest przynajmniej zadawalajacy. Można po narzekać na nie zbyt nisko schodzący bas... No ale to przecież mały monitor. Co do mocy napędzam to wzmacniaczem 100w rms 8ohm. I dają radę. Tak że za te pieniądze biorąc pod uwagę że nowy sprzęt jak najbardziej polecam.
  • #9 17554471
    telecaster1951
    horacyeg napisał:
    Co do mocy napędzam to wzmacniaczem 100w rms 8ohm
    horacyeg napisał:
    Można po narzekać na nie zbyt nisko schodzący bas... No ale to przecież mały monitor. C
    I już wiem że nie masz pojęcia o elektroakustyce.
    Tu nie chodzi o bas. Chodzi o mocno wysuniętą górę i schowaną średnicę. Tam od 2 do 8kHz jest spadek o 6db w stosunku do okolic. To jest silnie słyszalne! Głośniki nie są poprawnie sfazowane.
    Za 500zł możesz mieć Heco Victa Prime 202. Zupełnie inna jakość brzmienia. Tu nie chodzi o kompromisy! O kompromisach można mówić szukając nowego auta i kupując Dacie Logan II. Plastiki nie są jak w BMW, silnik nie ma 200 koni, nie ma cyfrowych zegarów, ale jeździ, mało pali, nie psuje się i kosztuje grosze. Tutaj mamy produkt niedopracowany. Zrobiony na kolanie, bez absolutnie żadnych pomiarów i projektów (jak Logan 1 generacji).
  • REKLAMA
  • #10 17554513
    horacyeg
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Kompromis przy wyborze auta... Na dacie bym nawet nie spojrzał. I czemu akurat porównujesz z bmw? Słaba marka... To może inaczej jakie są lepsze nowe kolumny do 400pln?
  • #11 17554826
    telecaster1951
    No widzisz a ja kupiłem nową Dacię, bo trzeba umieć znaleźć kompromis pomiędzy ceną a jakością. Dacia jeździ, mało pali, nie psuje się jest zbudowana z normalnych materiałów. Gdyby był to samochód w którym nie ma kluczowych elementów wyposażenia, nie spełnia żadnych norm bezpieczeństwa itp. to bym szukał auta używanego. To właśnie tak jak mamy tutaj. Za 400zł nie kupi się nowych kolumn o poprawnym brzmieniu. Posiadają one wyraźną wadę, której nie da się poprawić. Albo dokładamy stówkę/dwie i kupujemy Heco czy Tonsila (taka właśnie Dacia wśród producentów audio), albo decydujemy się na sprzęt z drugiej ręki, godząc się na wszystkie wady z tym związane.
  • #12 18679372
    nici
    telecaster1951 napisał:
    I tak zrobiłem, z tym że nie nowe a prawie nowe. Po tym czasie postanowiłem opisać wrażenia.
    Początkowo było nawet nawet. Nie liczyłem na fajerwerki , w końcu zasilałem to pierwotnie z amplitunera KD, które przez Was są bardzo krytykowane za znikomą przydatność do stereo.
    Czas mijał, czasu brakowało i mniej muzyki a więcej po prostu oglądania TV.
    Z czasem postanowiłem użyć do HECO wzmacniacza chińskiego klasy D z aliexpress. Było jakby inaczej, lepiej może ? Fakt faktem miło się tego słuchało. Znowu miesiące mijały aż do momentu kiedy kolumny stanęły na biurku.
    Basu nie wiele, raczej dudnienie. Zwaliłem oczywiście winę na wzmacniacz KD. I słusznie. Portal z ogłoszeniami i kupiłem wzmacniacz STEREO z prawdziwego zdarzenia ( moim zdaniem ). Denon PMA-860.
    Efekt ? Tragedia w efekcie końcowym. Basu przybyło, ale dudni a nie gra. Puszki wpadają w jakby rezonans, dźwięk męczy.Wcześniej na onkyo było płasko, stąd nie było to tak wyczuwalne.

horacyeg napisał:
    Nie przesadzaj ie z tym stx że taki słaby.
    Właśnie ten zwrot sobie przypomniałem i kolejny raz postanowiłem poszukać kolumn. W podobnym pięćsetzłotowym budżecie. Oferty przestudiowane i ponownie stanąłem na stronie STX na modelu F-110n.

Wydaje mi się, że większa puszka, większy przetwornik jest w stanie wygenerować mi tego basu choć trochę więcej.
    Trudno mi uwierzyć, że są one aż takie złe. Może oceniają je osoby które dysponują sprzętem cztero czy pięcio cyfrowym. Wtedy to tak może wyglądać.

Co na to powiecie Panowie ? Podyskutujemy ponownie ? ps. zamówienia jeszcze nie złożyłem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje małych kolumn stereo do 400 zł, rozważając model STX F110. Odpowiedzi wskazują na niską jakość dźwięku tego modelu, z problemami w zakresie średnich tonów i spadkiem charakterystyki powyżej 1 kHz. Użytkownicy sugerują alternatywy, takie jak Heco Victa Prime 202, Magnat Supreme 202 oraz używane modele, jak Mission M72 i DALI Concept 2, które oferują lepszą jakość dźwięku. Wskazano również na znaczenie odpowiedniego wzmacniacza dla uzyskania lepszego brzmienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA