logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SKODA Fabia 6Y 1.4TDI - Niedoładowanie aku, Czy napięcia są w porzadku

Fabiarz20 22 Wrz 2018 22:59 1860 6
REKLAMA
  • #1 17455036
    Fabiarz20
    Poziom 2  
    Witajcie,
    W mojej Fabi wymieniłem miesiąc temu akulumator, napięcie po odpaleniu silnika 14V z małym hakiem ale niestety zostawiłem samochód na lampce do czytania i teraz pomimo przejechaniu 3kkm od tego incydentu napięcie z włączonymi światłami, nawiew na drugi "tryb" napięcie na aku po włączeniu jest 13.5V do ~13.7V
    Bez świateł, nawiewu oraz radia jest 13,85V
    Same radio, bez nawiewu 13.66V
    Same światła, bez nawiewu 13.6V
    Problem może leżeć po stronie aku?
    Czy poprostu alternator nie doładowywuje aku, 8 lat temu alternator miał regenerację
    Jakiś regulator napięcia?
  • REKLAMA
  • #2 17455049
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1654
    Fabiarz20 napisał:

Auto zapala normalnie, akumulator "ma moc" żeby kręcić rozrusznikiem? Trzyma pojemność tzn. po dłuższym postoju można normalnie odpalić auto?

Fabiarz20 napisał:
    Czy poprostu alternator nie doładowywuje aku,

Patrząc po poniższych napięcia to na pewno akumulator jest niedoładowany. Pytanie czy to wina alternatora czy samego akumulatora (może doszło do zwarcia celi i akumulator nie osiąga pełnego napięcia ładowania - miałem taki przypadek). Próbowałeś naładować akumulator do pełna prostownikiem poza samochodem?
  • REKLAMA
  • #3 17455067
    Fabiarz20
    Poziom 2  
    Xantix napisał:
    Fabiarz20 napisał:

Auto zapala normalnie, akumulator "ma moc" żeby kręcić rozrusznikiem? Trzyma pojemność tzn. po dłuższym postoju można normalnie odpalić auto?

Fabiarz20 napisał:
    Czy poprostu alternator nie doładowywuje aku,

Patrząc po poniższych napięcia to na pewno akumulator jest niedoładowany. Pytanie czy to wina alternatora czy samego akumulatora (może doszło do zwarcia celi i akumulator nie osiąga pełnego napięcia ładowania - miałem taki przypadek). Próbowałeś naładować akumulator do pełna prostownikiem poza samochodem?

Tak auto normalnie ma moc, po postoju 20/30 min napięcię spada do 12.7V po nocy utrzymuje 12.11V
    Nie doładowywałem jeszcze go prostownikiem, doładuję i jeżeli no będzie podobnie oddam go na gw
  • #4 17455079
    elektronikq
    Poziom 25  
    Ocena: 614
    Kiedyś mierzyłem napięcie ładowania w skodzie felicji i było 13,8V więc może Skody tak mają.
    Napięcie max ładowania przy akumulatorze bezobsługowym to 14,4V a napięcie jakie ma naładowany akumulator to 12,5-12,6V po wył. silnika i odczekaniu dłuższej chwili. Przy rozruchu napięcie nie powinno spadać poniżej 10V.
    Może masz jakiś prąd upływu i ono Ci rozładowuje akumulator? 12,11V oznacza akumulator niedoładowany.
  • REKLAMA
  • #5 17455120
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1654
    Fabiarz20 napisał:
    po nocy utrzymuje 12.11V

Za nisko. Po całej nocy sprawny aku powinien utrzymać około 12.6 V.

Fabiarz20 napisał:
    Nie doładowywałem jeszcze go prostownikiem

Doładuj do pełna i zostaw na dobę. Jeśli po 24 h akumulator nie utrzyma 12.6 V to znaczy, że jest uszkodzony.
  • #6 17456494
    Fabiarz20
    Poziom 2  
    Xantix napisał:
    Fabiarz20 napisał:
    po nocy utrzymuje 12.11V

Za nisko. Po całej nocy sprawny aku powinien utrzymać około 12.6 V.

Fabiarz20 napisał:
    Nie doładowywałem jeszcze go prostownikiem

Doładuj do pełna i zostaw na dobę. Jeśli po 24 h akumulator nie utrzyma 12.6 V to znaczy, że jest uszkodzony.

Dzisiaj po 18h stania mam 12.37V
    Podładuję go pod koniec tygodnia
    I teraz odnośnie ładowania akulumator
    Centra 74ah 680A czyli najlepiej ustawić prostownik na 6-6.8A i zostawić na 10h?

Dodano po 7 [minuty]:

elektronikq napisał:
    Kiedyś mierzyłem napięcie ładowania w skodzie felicji i było 13,8V więc może Skody tak mają.
    Napięcie max ładowania przy akumulatorze bezobsługowym to 14,4V a napięcie jakie ma naładowany akumulator to 12,5-12,6V po wył. silnika i odczekaniu dłuższej chwili. Przy rozruchu napięcie nie powinno spadać poniżej 10V.
    Może masz jakiś prąd upływu i ono Ci rozładowuje akumulator? 12,11V oznacza akumulator niedoładowany.

No nie spada poniżej 10V
    Dajmy na to że coś ciągnie mi prądu jak to sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #7 17457377
    elektronikq
    Poziom 25  
    Ocena: 614
    Dajmy na to że coś ciągnie mi prądu jak to sprawdzić?
    Bierzesz odłączasz jedną klemę np, - akumulatora. Bierzesz amperomierz i jedną końcówką do zacisku - akumulatora a drugą do odłączonego przewodu gdzie był przed chwilą podłączony biegun ujemny akumulatora. I patrzysz na prąd. Oczywiście po podłączeniu prąd pobierany może być nawet 1 A. Włączają się zegary, jakieś lampki ale poczekaj minutę a dla pewności kilka i zobacz jak jest prąd jak w samochodzie są powyłączane wszystkie rzeczy i samochód jest zamknięty.

Tak jak kolega powiedział najpierw go doładuj. Czyli ładuj go zwykłym prostownikiem aż napięcie sięgnie 14,4V w starszych prostownikach napięcie trzeba samodzielnie pilnować woltomierzem.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem niedoładowania akumulatora w samochodzie SKODA Fabia 6Y 1.4TDI. Użytkownik zauważył, że napięcie akumulatora po uruchomieniu silnika wynosi 14V, ale po włączeniu świateł i nawiewu spada do 13.5V-13.7V. Uczestnicy sugerują, że akumulator może być niedoładowany, a przyczyną może być alternator lub uszkodzenie samego akumulatora. Rekomendowane jest naładowanie akumulatora prostownikiem oraz sprawdzenie, czy nie występuje prąd upływu, co można zrobić za pomocą amperomierza. Wskazano również, że sprawny akumulator powinien utrzymywać napięcie około 12.6V po dłuższym postoju.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA