logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Orange 1Gb/s: Speedtest 350Mb/s, pobieranie gier 150Mb/s - co robić?

Adek6221 18 Sty 2025 07:41 429 7
REKLAMA
  • #1 21398039
    Adek6221
    Poziom 2  
    Cześć,
    Mam podpisaną umowę w Orange, oferta do 1 Gb/s. Czy to normalne, że speedtest pokazuje pobieranie 350 Mb/s, ale gry pobierają się maksymalnie 150 Mb/s? Czy takie coś powinienem zareklamować? Totalnie się na tym nie znam, router jest prosto od nich.
    Dziękuję za pomoc, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21398049
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 21398050
    Adek6221
    Poziom 2  
    >>21398049
    O Jezu, tutaj nie wiem, czy przez WiFi. Sprawdzałem to na komputerze stacjonarnym, który jest na kablu podpięty do routera. Jak się odłączy router, to internetu nie ma wcale na PC.
  • REKLAMA
  • #5 21398055
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21398078
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    Adek6221 napisał:
    Cześć,
    Mam podpisaną umowę w Orange, oferta do 1gb na sekundę. Czy to normalne, że speedtest pokazuje pobieranie 350mb/s, ale gry pobierają się maksymalnie 150mb/s? Czy takie coś powinienem zareklamować? Totalnie się na tym nie znam, router jest prosto od nich.
    Dziękuję za pomoc pozdrawiam

Orange CI gwarantuje połączenie 1gbit między Twoim routerem a ich routerem. Nie gwarantuje Ci takiej prędkości pobierania z każdego serwera na swiecie. To zależy od woli właściciela tego serwera i wszystkich sieci różnych operatorów pomiędzy. Bardzo niewiele serwisow/serwerów dostarczy Ci dane z taką prędkością.
    Speedtest to generalnie test prędkości tego kawałka pomiędzy Twoim routerem a ichnim routerem. Po kablu powinien być ciut szybszy niż 350. Może nie 1000 ale okolice 900+ powinny być. Jeśli to nie jest jakiś 15letni komputer który tyle nie wyrabia to certyfikowany speedtest wykonany po kablu powinien być podstawą do uzasadnionej reklamacji.
    Ale 150 < 350. Jeśli nawet łącze jakoś niedomaga i je Orange naprawi to pewnie Ci ta gra nie pojdzie wincyj niz te 150 tak czy siak.

Obecnie w PL widać walkę operatorów o klientów poprzez oferowanie coraz wyższych prędkości, które w praktyce są nie do wykorzystania. W 99% 100/100 jest wystarczające. Nie zatka tego 2 strumienie video w 4k plus praca zdalna, Plus gra on line.
    Wyższe predkosci do to specyficznrj pracy z wielkimi plikami po upewnieniu się ze druga strona będzie tyle nadawać.
  • #7 21398084
    Adek6221
    Poziom 2  
    >>21398078
    Rozumiem, wcześniej też miałem umowę z Orange, akurat na DO 600 Mb/s i na każdej stronie szybkość pobierania wynosiła 450/500 Mb/s, na tym samym komputerze. Co prawda komputer ma już swoje lata, ale gry takie jak np. Overwatch chodzą normalnie na 150 fps. Teraz na nowej umowie i nowym ich routerze 1 Gb/s pokazuje 250 Mb-350 max. A wcześniej gra pobierała się na 250-300.
  • #8 21399147
    jarek7714
    Poziom 27  
    Ocena: 119
    Adek6221 napisał:

Mam podpisaną umowę w Orange, oferta do 1 Gb/s. Czy to normalne, że speedtest pokazuje pobieranie 350 Mb/s, ale gry pobierają się maksymalnie 150 Mb/s? Czy takie coś powinienem zareklamować? Totalnie się na tym nie znam, router jest prosto od nich.
    Dziękuję za pomoc, pozdrawiam
    Jeżeli masz modem Funbox6/to prędkość można zmierzyć w urządzeniu i już przy opcji 600Mbps można było zgłaszać reklamację (przy tej wersji modemu oni sami zdalnie szybko powinni ogarnąć).
    m.jastrzebski napisał:

Orange CI gwarantuje połączenie 1gbit między Twoim routerem a ich routerem. Nie gwarantuje Ci takiej prędkości pobierania z każdego serwera na swiecie. To zależy od woli właściciela tego serwera i wszystkich sieci różnych operatorów pomiędzy. Bardzo niewiele serwisow/serwerów dostarczy Ci dane z taką prędkością.
    Speedtest to generalnie test prędkości tego kawałka pomiędzy Twoim routerem a ichnim routerem. Po kablu powinien być ciut szybszy niż 350. Może nie 1000 ale okolice 900+ powinny być. Jeśli to nie jest jakiś 15letni komputer który tyle nie wyrabia to certyfikowany speedtest wykonany po kablu powinien być podstawą do uzasadnionej reklamacji.
    Ale 150 < 350. Jeśli nawet łącze jakoś niedomaga i je Orange naprawi to pewnie Ci ta gra nie pojdzie wincyj niz te 150 tak czy siak.
    Tu chyba jest inny problem/@sarkotka1 już przy prędkości 600Mbps miał problem z wysyceniem łącza. Ja mam prędkość 600Mbps i speedtest wyciąga za każdym razem 5% na plus download i od 5-20% na plus na upload.
    m.jastrzebski napisał:
    W 99% 100/100 jest wystarczające. Nie zatka tego 2 strumienie video w 4k plus praca zdalna, Plus gra on line.
    Wyższe predkosci do to specyficznrj pracy z wielkimi plikami po upewnieniu się ze druga strona będzie tyle nadawać.
    Pod warunkiem ze serwery dostawców oferują podobne parametry (ja mam 600, ping 5ms-a Netflix dostaje czkawki... ).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z prędkością internetu w ofercie Orange do 1 Gb/s, gdzie speedtest pokazuje 350 Mb/s, a pobieranie gier osiąga maksymalnie 150 Mb/s. Odpowiedzi sugerują, że prędkości mogą być normalne w przypadku pobierania z różnych serwerów, jednak dla połączenia kablowego powinny być wyższe. Użytkownik powinien wykonać certyfikowany speedtest oraz rozważyć reklamację, jeśli wyniki są znacznie poniżej oczekiwań. Wskazano również, że prędkości pobierania mogą być ograniczone przez serwery gier oraz inne czynniki zewnętrzne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA