logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Ideapad 100 - Nieprawidłowe działanie klawiatury i touchpada

kocurek9292 25 Paź 2018 21:29 1962 9
REKLAMA
  • #1 17518209
    kocurek9292
    Poziom 8  
    Dzień dobry,

mam problem z laptopem Lenovo Ideapad 100. Od kilku dni laptop w pewnym momencie jakby przestawiał klawiaturę/przyciski touchpada w inny tryb działania tzn.

* samo z siebie wyskakuje okienko przełączania (alt+tab),
    * przy przewijaniu ekranu strzałką w dół ekran odwraca się o 180 stopni,
    * nie działa większość przycisków na klawiaturze (+ te działające nie działają prawidłowo),
    * dwukrotne kliknięcie na jakąś ikonę na pulpicie (np. folder) powoduje otwarcie menu "Właściwości" danej folderu.

Taki stan rzeczy nie trwa przez cały czas - przez jakiś czas jest ok a potem nagle bez wyraźnej przyczyny wszystko wariuje, potem znowu jest okej..

Przeskanowałem system antywirusem AVG + ADW Cleanerem. Nie stwierdzili żadnych wirusów.

O co może chodzić? Ktoś ma jakiś pomysł jak sobie z tym poradzić?
  • REKLAMA
  • #2 17518268
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15519
    Odłączyć klawiaturę i sprawdzić czy problem dalej występuje.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 17519146
    kocurek9292
    Poziom 8  
    Cześć,

odłączyłem klawiaturę i problem nie występuje. Po ponownym jej włączeniu problem dalej występuje.

Proszę o pomoc.
  • #4 17519445
    MiroLord
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    Kupić nową - koszt kilkadziesiąt złotych. Jaki to dokładnie model laptopa (odczytaj z naklejki pod spodem)?
  • REKLAMA
  • #5 17519773
    kocurek9292
    Poziom 8  
    Dokładnie:
    Lenovo Ideapad 100-15IBD
    Model name: 80QQ

Szczerze to nie sądzę, żeby to było uszkodzenie mechaniczne klawiatury - raczej myślę, że problem leży gdzieś w systemie/sterownikach/ustawieniach.

Laptop jest użytkowany sporadycznie przez moją mamę, która bardzo o niego dba także klawiatura na pewno nie była uszkodzona zalaniem/stłuczeniem.
  • #6 17520138
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15519
    kocurek9292 napisał:
    myślę, że problem leży gdzieś w systemie/sterownikach/ustawieniach.

Uruchom jakiś system Live z pendrive i sprawdź czy tam także problem występuje - jeśli tak - wymiana klawiatury.
    kocurek9292 napisał:
    Laptop jest użytkowany sporadycznie przez moją mamę, która bardzo o niego dba także klawiatura na pewno nie była uszkodzona zalaniem/stłuczeniem.

To o niczym nie świadczy.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 17520973
    kocurek9292
    Poziom 8  
    sosarek napisał:
    Uruchom jakiś system Live z pendrive i sprawdź czy tam także problem występuje - jeśli tak - wymiana klawiatury.

Po uruchomieniu systemu Live z pendrive problem nie występuje. Czyli wychodzi na to, że problemem nie jest zepsuta klawiatura.

O co może chodzić?
  • #8 17520989
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 138
    Chcesz powiedzieć, że tylko czasami nie działa połowa klawiszy? Podłącz klawiaturę USB i sprawdź, oczywiście wtedy sprawdź kiedy ta w laptopie zwariuje. Jeżeli wszystko działa jak należy czasami to raczej nie jest klawiatura, jednak zalania nie można wykluczyć, ciecz mogła się przedostać na płyte główną i tam ze względu na korozję raz działa a raz nie działa. Podnieś klawiaturę i sprawdź czy nie ma śladów zalania.
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #9 17521033
    kocurek9292
    Poziom 8  
    ul1002 napisał:
    Chcesz powiedzieć, że tylko czasami nie działa połowa klawiszy?

Tak - dokładnie to chcę powiedzieć. Klawiatura działa normalnie przez np. 10 min a potem nagle przechodzi jakby w inny tryb gdzie każdy klawisz ma inne (zawsze takie samo) błędne działanie.

Gdzieś w innym temacie natknąłem się, że może to być wina starego Biosu i że należy go zaktualizować. Może być coś na rzeczy?

ul1002 napisał:
    Jeżeli wszystko działa jak należy czasami to raczej nie jest klawiatura, jednak zalania nie można wykluczyć,

W tym przypadku WYKLUCZAM zalanie w 100%. Nie tylko zalanie ale jakąkolwiek stycznośc klawiatury z wodą (czyt. czyszczenie na mokro). No chyba, że wysoka wilgotność powietrza w pomieszczeniu zalała klawiaturę..
  • #10 17521049
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 138
    Ok, czyli klawisze działają ale inaczej, z opisu wywnioskowałem, że również wywołują funkcje specjalne, ale jeśli wykluczasz zalanie bez sprawdzenia to zaktualizuj profilaktycznie BIOS, jednak dalsze spekulacje nie mają sensu bez oględzin aby wykluczyć zalanie - zasada ograniczonego zaufania.
    Zrób test z klawiaturą na USB.
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Lenovo Ideapad 100-15IBD, w którym klawiatura i touchpad działają nieprawidłowo, objawiając się losowym przełączaniem trybów, błędnym działaniem klawiszy oraz otwieraniem niezamierzonych okien. Po odłączeniu klawiatury problem ustępuje, co sugeruje, że może to być problem z oprogramowaniem lub sterownikami, a nie uszkodzeniem mechanicznym. Użytkownik przeprowadził skanowanie systemu antywirusowego, które nie wykazało wirusów. Po uruchomieniu systemu Live z pendrive problem nie występuje, co wskazuje na możliwe problemy z BIOS-em lub ustawieniami systemowymi. Użytkownicy sugerują aktualizację BIOS-u oraz testowanie klawiatury USB w celu dalszej diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA