logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

System monitoringu dla VIESSMANN Parowat Triplex TN028 - wysyłka SMS przy zgaśnięciu

kubaol79 26 Paź 2018 18:29 1002 2
REKLAMA
  • #1 17519775
    kubaol79
    Poziom 7  
    Witam.

Mam problem z palnikiem na w kotle VIESSMAN Parowat Triplex TN 028 który ogrzewa ok 50 mieszkań na wspólnocie.
    Otóż gdy wieje silny wiatr palnik w kotle gaśnie. O awarii dowiaduje się dopiero od mieszkańców gdy kaloryfery przestają grzać a z kranu leci zimna woda.
    Pytanie moje brzmi następująco : czy ktoś zna jakiś system monitoringu który można podłączyć do regulatora ew. palnika który wysyłałby SMS na podane numery w przypadku kiedy palnik zgaśnie?
    Sygnalizacja żarówką nic nie da, bo kocioł znajduje się na zewnątrz i raczej nikt nie będzie wychodził co chwila sprawdzać czy się nie pali.

Dane techniczne:
    Kocioł: VIESSMANN Parowat-Triplex TN028
    Regulator: Dekamatik - E
    Palnik: R.B.L RS 34MZ (FAM.2)

Z góry dzięki za wszelką pomoc.

Jakub
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17519792
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1971
    W siedmiopinowej wtyczce do palnika jest sygnał awarii. Pojawia się ta 230V w momencie wystąpienia usterki.
    Podłączasz przekaźnik z cewką 230V i zwierasz nim sygnał do powiadomienia GSM
    Ja korzystam z rozwiązań Ropam
    np. BasicGSM

System monitoringu dla VIESSMANN Parowat Triplex TN028 - wysyłka SMS przy zgaśnięciu
  • #3 17523413
    kubaol79
    Poziom 7  
    Dziekuję Ci bardzo.
    Rada okazała się bardzo pomocna.
    Mój serwis już nad tym pracuje.

Pozdrawiam,

Jakub
REKLAMA