Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Piec Vaillant turbotec pro / głośna praca pompy co/ brak zapłonu.

CichyCX 01 Lis 2018 11:14 240 0
  • #1
    CichyCX
    Poziom 8  
    Witam wszystkich forumowiczów. Posiadam piec dwufunkcyjny Vaillant turbotec pro vuw pl 202/3-3m r1, mam go od siedmiu lat i do tej pory nie sprawiał większych problemów, sam go czyszcze od początku. Problem jest z pompą wody która zaczęła bardzo głośno pracować, nie jest to regularne. Piec rozebralem i wyczyscilem, zdemontowalem pompę i również oczyscilem, wyplukalem cały układ ogrzewania i filtry osadowe. Po złożeniu ma momenty ze jej wogule nie słychać a czasami to jakby jakieś kamyczki w wirnik wpadły i je mieli... Udało mi się kupić za grosze prawie nową pompę tylko ze z opcją sterowania prędkościami przez piec a ja mam porostu na pompie przełącznik prędkości i tu jest problem jak podłączyć ta nową pompę żeby pracowała odrazu na drugim biegu, przewody z pompy to biały, czarny, zero, brązowy, niebieski. W tym niebieski jest połączony z kondensatorem. Zastanawia mnie jeszcze jedno, pompy są takie same mechanicznie a ta w moim piecu po rozebraniu wychodzi ze stojana wirnik razem z metalową jego osłoną, a w tej drugiej kupionej przeze mnie metalowa osłona zostaje w korpusie, wychodzi goły wirnik, osłona sprawia wrażenie nie demontowalnej wręcz i tu nasuwa się pytanie czy w mojej pompie to uległo odklejeniu i czasami zaczyna się obracać razem z wirnikiem i z tad ten hałas? Do tego pięć ma jeszcze problem z odpaleniem za pierwszym razem gdy temperatura na nim spadnie poniżej około 25 st. Wtedy przy uruchomieniu następuje jakby zgrzyt, nie słychać iskrownika, a po chwili wyłącza się turbina, a za dosłownie dwie sekundy ponawia próbę i zapala bez najmniejszego problemu. Tu dodam że jedynym problemem pieca do tej pory była awaria czujnika podciśnienia na turbinie, co powodowało ze wykrywal zatkanie dolotu powietrza do komory spalania i nawet nie próbował uruchomić iskrownika, po pstryknieciu palcem w aerostat problem ustepowal na jakiś czas, aż go całkiem odlaczylem ( zostawiłem oczywiście czujnik ciśnienia na wypadek zatkanego wylotu spalin) i ten problem się zakończył. Bardzo proszę o podpowiedź co do pompy, jak ja podłączyć bez sterowania obrotami, poprostu tylko zasilenia. A druga sprawa to z czym może być związane to dziwne uruchamianie się pieca i ten dziwny zgrzyt, jak elektrozawory??? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.