logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant Turbo Tec Pro – brak ciepłej wody, kody F.75 i F.22, lokalizacja czujników

llambada 12 Paź 2025 23:33 243 3
REKLAMA
  • #1 21718556
    llambada
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Kocioł Vaillant Turbo Tec pro , dwufunkcyjny - wiekowy. Stopniowo pojawiał się problem aż został. Brak ciepłej wody używkowej. Po odkręceniu kranu włącza się tylko pompa i wentylator . Ale kiedy chodzi ogrzewanie kaloryferów to woda ciepła jest - przez jakiś czas póki wszystko jest ciepłe, po kilku minutach już się nie włącza. kody błędów - F.75 brak skoku ciśnienia w obiegu oraz F.22 brak ciśnienia. Który to jest czujnik ciśnienia a który ten od skoku ciśnienia ? Gdzie szukać przyczyny ?
  • REKLAMA
  • #2 21718594
    Jar-Woj
    Poziom 26  
    Ocena: 314
    Obawiam się, że nie mam optymistycznych wiadomości,
    miałem awarię pieca Vaillant turboTec pro VUW PL 202_3-3M R1 objawiającą się podobnie jak opisana powyżej, okazało się, że była ona spowodowana uszkodzeniem w części cyfrowej płyty głównej.
    Niestety Vaillant nie udostępnia dokumentacji serwisowej ani schematów płyt, musiałem zacisnąć zęby i przełknąć koszt nowej płyty,
    autoryzowany serwis Vaillanta dwa lata temu sobie zażyczył 1200zł za płytę + 200zł za wymianę.

ii_turbote..pro.pdf (3.77 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21718807
    llambada
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    >>21718594
    jakieś pół roku temu miałem podobny przypadek - ale nieco inaczej się objawiał - raz działał raz nie , sam doszedłem do tego że uszkodzona była płyta, kupiłem używaną za 100 zł, sam założyłem - bo to nie problem - i pół roku działał bez problemu , teraz objawy są nieco inne.
  • #4 21730901
    DARIUS67
    Poziom 25  
    Ocena: 337
    Podałeś tylko nazwę handlową nie symbol kotła ale po usterkach domyślam się że chodzi o suw 240/3-3 .Czujnik ciśnienia znajduje się przy trójniku po lewej stronie to taki czarny z wtyczką z czterema przewodami. Co do usterki to może być usterka tego czujnika lub zabrudzenie gniazda tego czujnika albo zużyta pompa albo tylko brak ciśnienia w naczyniu przeponowym.
REKLAMA