logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak prawidłowo podłączyć programator Legrand D22 - schemat z rysunkiem

realizator 01 Lis 2018 16:26 1932 22
REKLAMA
  • #1 17532197
    realizator
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam!
    Czy mogę podłączyć programator Legrand D22 tak jak na poniższym rysunku?
    Dziękuje i pozdrawiam!

Jak prawidłowo podłączyć programator Legrand D22 - schemat z rysunkiem
  • REKLAMA
  • #2 17532278
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4291
    Programator powinien sterować stycznikami a nie załączać bezpośrednio odbiornik.
    Wtedy jedno zabezpieczenie obwodu sterującego (programator i styczniki) i dwa zabezpieczenie obwodów odbiorników.
  • #3 17532310
    realizator
    Poziom 11  
    W dokumentacji napisano iż urządzenie posiada dwa przełączniki 16 A. Zamierzam nim sterować kominkiem elektrycznym. Z początku miał to realizować zwykły programator podłączany do gniazdka sieciowego, ale uznałem, że estetyczniej będzie wyglądał programator na szynie DIN w rozdzielnicy.
  • REKLAMA
  • #5 17532332
    realizator
    Poziom 11  
    Nie bardzo rozumiem. Skoro urządzenie posiada dwa kanały po 16A, to rozumiem, że każdy kanał podpinam osobno do zabezpieczenia B16. Rozumiem także, że kanały mogą pracować na osobnych fazach.

Zamysł jest taki, aby jeden kanał programatora załączał jedno gniazdko, drugi kanał załączał drugie gniazdko. Gniazdka te (na pewno jedno, drugie opcjonalnie) zostaną wykorzystane pod elektryczne ogrzewanie.
  • #6 17532345
    kkas12
    Poziom 43  
    Ale kominek jest jednym urządzeniem i dwa obwody doń wprowadzone mogą być przyczyną nieszczęścia. Tu wskazane jest użycie dwutorowego wyłącznika nadmiarowoprądowego.
    Sorry kolego, ale uważam iż lepiej będzie jeśli zajmie się tym osoba wykwalifikowana wiedząca co w trawie piszczy.
  • REKLAMA
  • #7 17532356
    realizator
    Poziom 11  
    Drogi kolego,
    myślę, że powinieneś się wstrzymać z ocenami. Do elektrycznego kominka będzie podłączony tylko jeden obwód. Rozumiem, że do programatora mogą być wprowadzone dwa obwody, ale powinien być zastosowany dwutorowy wyłącznik nadprądowy by w razie incydentu na jednym został odłączony też drugi. Dobrze rozumiem?

Ewentualnie, mogę też zrealizować wszystko na jednym obwodzie zabezpieczonym pojedynczym B16 i chyba po kłopocie.

Aby nie było wątpliwości: jeden kanał (obwód) do sterowania kominkiem, drugi do sterowania innym urządzeniem. Zakładając że każde z urządzeń będzie miało pobór mocy nie większy niż 2000 W.
  • Pomocny post
    #8 17532405
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4791
    realizator napisał:
    Rozumiem także, że kanały mogą pracować na osobnych fazach.

Nie mogą. W żadnym wypadku.

realizator napisał:

Aby nie było wątpliwości: jeden kanał (obwód) do sterowania kominkiem, drugi do sterowania innym urządzeniem. Zakładając że każde z urządzeń będzie miało pobór mocy nie większy niż 2000 W.

Zjarasz to znacznie szybciej niż się spodziewasz.
  • #9 17532416
    kkas12
    Poziom 43  
    Źle rozumujesz i bardzo skąpisz informacji.
    Najpierw piszesz o kominku teraz o kominku i drugim urządzeniu a styczniki o których wspomniałem ignorujesz.
    A dwutorowym wyłacznikem na pewno jednego obwodu nie wyłaczysz.
    Wiec kumaty elektryk chyba jednak wskazany.
  • #10 17532423
    realizator
    Poziom 11  
    A jeżeli wykorzystam tylko jeden kanał do sterowania jednym urządzeniem. Drugi kanał niepodłączony. Wtedy raczej nie powinno być problemów.
  • #11 17532441
    kkas12
    Poziom 43  
    Ja powoli zaczynam dochodzić do wniosku, że niestety nie ogarniam twego toku rozumowania.
    Wydajesz siedem stówek na astronomiczny programator mający sterować kominkiem i jeszcze czymś owianym tajemnicą a skąpisz paru złotych na dwa styczniki i zabezpieczenia 6A (1 szt) i 16A (dwie sztuki jeśli dwa odbiorniki).

Wyjaśnij dokładnie czym ma ten programator sterować.
  • #12 17532449
    retrofood
    realizator napisał:
    A jeżeli wykorzystam tylko jeden kanał do sterowania jednym urządzeniem. Drugi kanał niepodłączony. Wtedy raczej nie powinno być problemów.

Kolego, dla elektryka bardzo ważna jest na przykład informacja o charakterze przełączanego obciążenia, a Ty żadnych takich informacji nie podajesz. Wszystko tajne/poufne jakbyś co najmniej miał tym ustrojstwem wystrzeliwać "patriota" na wschodnią stronę. Dlatego też zawiedziesz się na swoim pomyśle, bo tylko wydaje Ci się, że dużo wiesz.
  • #13 17532456
    realizator
    Poziom 11  
    Kupiłem kominek elektryczny. Maksymalna moc 2000W. Sprzedawca polecił zakup programatora - takiego podpinanego pod gniazdko elektryczne (w liroy merlin około 50 zł). Jednak uznałem iż chcę schować gniazdko za kominkiem i wpięty programator by przeszkadzał. Zatem chciałem wstawić programator w rozdzielnicy na szynę DIN. Programator jednokanałowy Orno na szynę DIN w LM kosztuje też około 50 zł. Jednak postanowiłem kupić coś lepszego. To lepsze ma dwa kanały, więc zacząłem się zastanawiać nad wyprowadzeniem gdzieś drugiego gniazdka, które też mogłoby być programowalne. Dlatego pytam jak można to zrealizować.
    Może po prostu trzeba zrezygnować z tej koncepcji i wykorzystać ten programator tylko do załączania pojedynczego urządzenia (tego kominka)

Poniżej nota katalogowa urządzenia.
    Link

Dodano po 6 [minuty]:

Przepraszam Was. Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem i w ostatnim poście wyjaśniłem idee. Programator udało mi się kupić w dość okazyjnej cenie.
  • #14 17532476
    kkas12
    Poziom 43  
    To lepsze jest programatorem astronomicznym, czyli posiada trwale wpisane w pamięć wschody i zachody słońca wszystkich dni w roku. Stworzono go do sterowania oświetleniem, gdyż do tego celu znakomicie się nadaje. A dwa kanały są po to aby była możliwość ewentualnego wyłączenia części oświetlenia o określonej porze.
    W twoim przypadku jego zastosowanie to kompletny przerost formy nad treścią.

Jest mnóstwo prostych jednokanałowych programatorów czy to analogowych, czy to cyfrowych montowanych na szynie TH35.
    Jednak stycznik i tak wskazany, gdyż uszkodzenie zestyków programatora (powód nieistotny) jest równoznaczne z jego wyrzuceniem na złom.
  • #15 17532500
    realizator
    Poziom 11  
    Akurat moja wersja nie jest programatorem astronomicznym a programatorem tygodniowym. Całą rozdzielnice mam wykonaną na komponentach marki Legrand, stąd wybór ;) Dziękuje za pomoc i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #16 17532511
    retrofood
    realizator napisał:
    Kupiłem kominek elektryczny. Maksymalna moc 2000W. Sprzedawca polecił zakup programatora - takiego podpinanego pod gniazdko elektryczne (w liroy merlin około 50 zł). Jednak uznałem iż chcę schować gniazdko za kominkiem i wpięty programator by przeszkadzał. Zatem chciałem wstawić programator w rozdzielnicy na szynę DIN. Programator jednokanałowy Orno na szynę DIN w LM kosztuje też około 50 zł. Jednak postanowiłem kupić coś lepszego. To lepsze ma dwa kanały, więc zacząłem się zastanawiać nad wyprowadzeniem gdzieś drugiego gniazdka, które też mogłoby być programowalne. Dlatego pytam jak można to zrealizować.
    Może po prostu trzeba zrezygnować z tej koncepcji i wykorzystać ten programator tylko do załączania pojedynczego urządzenia (tego kominka)

Nie bardzo rozumiem ideę czasowego sterowania kominkiem elektrycznym, wg mnie bardziej optymalny byłby termostat. Ale kto bogatemu zabroni. Dlatego wg takiej zasady, porada sprzedawcy była optymalna. Bo nie wymaga ingerencji w instalację elektryczną, wszystko dzieje się na poziomie użytkownika. Tym bardziej niezbyt fortunny jest pomysł sterowania innym odbiornikiem. A co jeśli jutro Ci się to znudzi? Znów instalacja do przeróbki? Poza tym, jak kolega wyżej napisał, awaria jednego z przekaźników ustrojstwa spowoduje konieczność wymiany całego programatora, czyli dwa urządzenia będą pozbawione zasilania. Jeśli nie są to ważne odbiorniki, to pies je drapał, ale tak się nie myśli o instalacji. To takie gimnazjalne podejście do tematu.
  • #17 17532566
    realizator
    Poziom 11  
    Sterowanie czasowe z uwagi na taryfikację nocną u dostawcy energii :)
    Dzięki wielkie wszystkim, nastraszyliście mnie trochę :)
    Rozumiem zatem, że najlepiej jest wstawić programator i dwa styczniki. Styczniki sterowane 230, gniazdka do styków stycznika i nie przejmuję się obciążeniem do 16A :)
  • #18 17532579
    retrofood
    realizator napisał:
    Sterowanie czasowe z uwagi na taryfikację nocną u dostawcy energii :)

Gdybyś to napisał w pierwszym poście, cała dyskusja miałaby zupełnie inny charakter.
  • #19 17532593
    kkas12
    Poziom 43  
    Ale termostat i tak wskazany.
    Programator poda napięcie wtedy gdy taniej a termostat utrzyma temperaturę na zadanym poziomie.

Chyba, że kominek będzie grzał od 22 do 6 rano.
    Tylko po co?
  • #20 17532621
    realizator
    Poziom 11  
    Kominek ma wbudowany termostat. Natomiast będzie służył jako dogrzanie i może się np. włączyć na godzinę w porach tańszej taryfikacji :)
    Z racji tego że chatka jest piętrowa, to zastanawiam się nad postawieniem jakiegoś grzejnika na drugiej kondygnacji i ten z kolei mógłby załączać drugi kanał programatora :) Dwa styczniki i koniec ;)

Dodano po 1 [minuty]:

PS. W celu rehabilitacji narysuję schemat :) :)
  • #21 17549761
    realizator
    Poziom 11  
    Rozumiem, że mogę rozwiązać problem następująco. Jedna faza odpowiada za automatykę - przez programator steruje cewką jednego i drugiego stycznika. Natomiast styczniki mogą załączać osobną fazę.

Zastosowany stycznik:
    Link
  • #23 17549794
    realizator
    Poziom 11  
    kkas12 napisał:
    Właśnie o tym pisałem.

dzięki raz jeszcze ;)

Dodano po 47 [sekundy]:

Programator załącza styczniki.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia programatora Legrand D22 do elektrycznego kominka. Użytkownik pyta o możliwość podłączenia zgodnie z zamieszczonym schematem. Odpowiedzi wskazują, że programator powinien sterować stycznikami, a nie bezpośrednio odbiornikami. Użytkownik planuje używać dwóch kanałów programatora, z których jeden ma sterować kominkiem, a drugi opcjonalnie innym urządzeniem. Wskazano na konieczność zastosowania odpowiednich zabezpieczeń oraz styczników, aby uniknąć uszkodzeń. Użytkownik rozważa również zastosowanie termostatu oraz podłączenie drugiego gniazdka. W końcu, użytkownik decyduje się na podłączenie jednego kanału do kominka, a drugiego do innego urządzenia, z zastosowaniem styczników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA