logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stary osprzęt hydro i dziwne połączenia - czyli trochę zagadka trochę porada

awo 02 Lis 2018 00:58 606 5
REKLAMA
  • #1 17533042
    awo
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Szanowne grono.

Muszę pomóc zwalczyć temat pompy wody i zbiornika hydro na działce.
    Nie znam historii instalacji. Zastałem to w takim stanie i pytanie co można z tego zrobić?

#1 - Dziwne podłączenie do studni.
    Ze studni elastyczną instalacją PE mam podłączony trójnik z zaworem. Bezpośrednio ze studnii było połączenie do pompy. Zawór otwierał rurę plastikową która kończy się w innym pomieszczeniu i jest obcięta. Pompa jest na poziomie gruntu, ta plastikowa rura kończy się około 1m nad ziemią w czymś ala kuchnia gdzie jest normalny kran na instalacji ściennej.
    Połączenie studnia-pompa jest dla mnie oczywiste. Ale poco boczne zamykane odejście w górę do kuchni? Pompa wody tam nie poda więc do czego mogło to służyć?

#2 - Stara pompa z Grudziądza.
    Pompa jest stara (przynajmniej optycznie) może w weekend uda się dostać do tabliczki znamionowej ale wg. różnych zdjęć wygląda jak tzw. KS3 / KS4.
    Silnik i pompa na jednej ramie + zasialnie na 4 złącze siłowe.
    Jak teraz sprawdzić czy pompa jest sprawna bez uszkodzenia jej?
    Najlepiej na krótko bez podłączania do studni itp. Podać wodę lejkiem i poprostu włączyć? Czy też może jakieś lepsze podejście zanim ją zatrę. Nie wiem nawet czy silnik działa.

#3 - Stary zbiornik.
    Mam tam też stary zbiornik hydro. Nie wygląda na ocynk (jest malowany), nie ma też otworu do czyszczenia.
    Na samej górze jest manometr. Po jednej stronie trochę poniżej czasy (2/3 wysokości zbiornika) jest chyba wyłącznik ciśnieniowy (czerwony z obciętymi kablami). Do tego normalne wejście i wyjście wody w dolnej części. Pod spodem jest rura z zaworem jak zgaduje do zlewania.
    I zagadka... pod wyłącznikiem ciśnieniowym poniżej tak 1/3 wysokości zbiornika jest krótka mała rurka wychodząca ze zbiornika. Nie widać gwintu.
    Co to może być?
    Na ile bezpieczne / zdrowe może być używanie takiego starego zbiornika?

Pomóżcie proszę zgadnąć co to za "pępek" ma ten zbiornik +jak sprawdzić pompę + po co komu rura bocznikująca połączenie studnia-pompa?

W okolicy żaden majster nie chce podjechać bo nie ma czasu... więc chcę to rozgryźć do wiosny sam. Albo zacząć zbierać na pompę + zbiornik.

Dzięki za pomysły.

PS: Dodaje jeszcze zdjęcia - z telefonu, w pośpiechu ale widać +- stan pompy. Oraz ten pępek ;-)

• REKLAMA
  • #2 17533081
    stasiekb100
    Poziom 31  
    Ocena: 457
    1 do zalewania pompy
    2 sprawdzić ręcznie czy się obraca, włączyć na chwilę sprawdzić kierunek obrotów, nalać wody do rury ssącej, włączyć, sprawdzić czy pompuje
    3 rurka mogła być jako dolne przyłącze wzkaźnika poziomu wodu, lub służyć do pompowania powietrza do hydrofora.
  • REKLAMA
  • #3 17533087
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 989
    3. Obstawiam tylko wskaźnik poziomu wody, ciśnienia https://www.google.com/search?tbs=simg:CAESlw...AgDEAE&biw=1440&bih=664#imgrc=F76fG_2qSrQ-uM:

awo napisał:
    Na ile bezpieczne / zdrowe może być używanie takiego starego zbiornika?
    Wybuchnąć nie wybuchnie, ale jak to ze starym zbiornikiem, może już przegnitym, zrobi się dziurka, to wysika nią całą wodę. Na tyle niebezpieczne, na ile posika nią po elektryce, i nie dostaniesz przypadkiem strugą po oczach.
    Czy zdrowe ? Zależy jaką wodę masz na działce i jak długo rdzewiał sobie zbiornik. Osobiście nie używałbym jej do picia, nie przepłukawszy wcześniej zbiornika np podlewaniem.
    Pod taki zbiornik podłączaliśmy "normalną" pompę https://www.google.com/search?client=firefox-......0...1c.1.64.img..0.3.277...0.0.LLunBOE0llU, ale ze względu na zimy i zajmowane miejsce, na koniec została sama pompa. Mała, bez piep*zenia, łatwo dała się demontować na okres zimowy - nieogrzewane pomieszczenie.
  • REKLAMA
  • #4 17533213
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4791
    stasiekb100 napisał:

2 sprawdzić ręcznie czy się obraca, włączyć na chwilę sprawdzić kierunek obrotów, nalać wody do rury ssącej, włączyć, sprawdzić czy pompuje

Nie. Najpierw należałoby sprawdzić silnik, czyli stan izolacji (chociażby induktorem) oraz stan - ciągłość uzwojeń. Pompę natomiast można sprawdzać, ale na 95% niezbędne będzie przetoczenie wirników oraz wymiana uszczelnień.

Dodano po 2 [minuty]:

awo napisał:

Mam tam też stary zbiornik hydro. Nie wygląda na ocynk (jest malowany), nie ma też otworu do czyszczenia.

Jeśli nie jest to oryginał to i tak wygląda na zbiornik ciśnieniowy. Nie powinno z nim być kłopotów. Najwyżej problemy z utrzymaniem czystości wody.
  • REKLAMA
  • #5 17533352
    awo
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    stasiekb100 napisał:
    1 do zalewania pompy
    3 rurka mogła być jako dolne przyłącze wzkaźnika poziomu wodu, lub służyć do pompowania powietrza do hydrofora.

Ad 1 - Właśnie o tym myślałem. Tylko po co ciągnąć to do około pomieszczenia + przez ścianę do kuchni? Gdyby poszło do łażienki gdzie jest bojler to jeszcze można zrobić prawie perpetum mobile... zlewam wodę z bojlera do zalania pompy. Ale w kuchni?
    Chyba że chodzi oto żeby jak się jedzie na działkę zalać ssanie z butelki 5L którą przywozi się z domu bez potrzeby łażenia o chlapania przy elektryce.

Ad 3 - Czyli musia tam trafić jakiś zawór i podłączenie do kompresora?

Dodano po 2 [minuty]:

g107r napisał:

Też sprawdzałem na zdjęciach ale wszystkie wskaźniki poziomu wody miały wejście i wyjście. U siebie mam u góry ten wyłącznik ciśnieniowy. I wszystkie które to miały wyglądały na ocynk. Mój tak nie wygląda :-(

Dodano po 6 [minuty]:

retrofood napisał:

Nie. Najpierw należałoby sprawdzić silnik, czyli stan izolacji (chociażby induktorem) oraz stan - ciągłość uzwojeń. Pompę natomiast można sprawdzać, ale na 95% niezbędne będzie przetoczenie wirników oraz wymiana uszczelnień.

W sumie o tym nie pomyślałem aby sprawdzić zwykłym miernikiem czy jest ciągłość i czy podobne są wartości z omomierza. Na induktor to trzeba to już gdzieś wozić po warsztatach i pewnie taniej wyjdzie kupić nowy zestaw ze wschodu :-(
  • #6 17533414
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4791
    awo napisał:
    Na induktor to trzeba to już gdzieś wozić po warsztatach i pewnie taniej wyjdzie kupić nowy zestaw ze wschodu :-(

Bez przesady, induktor może w kieszeń nie wchodzi, ale waży pół kilo, nie tyle co zestaw. Nie masz jakiegoś znajomego elektryka w pobliżu?
REKLAMA