logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Studio] Interface Audio - jaki nabyć, jak podłączyć

mryankes 02 Lis 2018 13:36 1986 8
REKLAMA
  • #1 17533655
    mryankes
    Poziom 7  
    Witam mam problem w stworzeniu odpowiedniego nagłośnienia w studio. Przybliżę problem... Mianowicie posiadam
    Mikrofon Samson C01U Pro (out USB)
    Mikrofon Tracer TEAM TRAMIC45436 (out Jack standard)
    Głośniki Creative Inspire A120 2.1
    Słuchawki Słuchawki nauszne CREATIVE Aurvana Live2 / 2x
    Oraz kabinę akustyczną
    Wiec moje założenia są takie żeby osoba będąca w kabinie słyszała mnie z mikrofonu Tracer i na odwrót oczywiście z możliwością wyciszenia Tracera podczas nagrywania w kabinie. Głośniki rozstawione w pokoju do roli ogólnego odsłuchu podczas masteru.
    Więc teraz moje pytanie jest takie. Z tego co wyczytałem będzie potrzebny interface audio lecz nie znalazłem żadnego do którego będzie można wpiąć mikrofon USB, i wnioskuję że będą potrzebne jakieś adaptery zapewne. Jest wstanie mi ktoś pomóc? xd

EDIT: Znam cene interface'ów Audio, więc jakby był jakiś do 300 zł (co jest ciężkie) bym był w niebo wzięty :3
  • REKLAMA
  • #2 17552447
    mryankes
    Poziom 7  
    Zmieniliśmy mikrofon z samsona na AKG PERCEPTION 120, więc jaki polecacie interface? Bo granicach 300-400zł?

EDIT: Sądzicie że Behringer U-PHORIA UMC204HD podoła?

Jeśli chciałbym mieć odsłuch w czasie rzeczywistym, oraz podłączyć do niego słuchawki oraz głośniki.
  • #3 17611942
    Cookieqk
    Poziom 10  
    Z całym szacunkiem daleko temu do studia, no ale...
    Po pierwsze - co będzie nagrywane?
    Po drugie - po kiego wała ta kabina?
    Po trzecie - "Głośniki rozstawione w pokoju do roli ogólnego odsłuchu podczas masteru" - proszę...
    Po czwarte - wszystko nie tak.
    No ale... odpowiadając na zadane pytanie - przy poprzednim setupie interfejs audio z technicznego punktu widzenia NIE był potrzebny (zakładając że bazą do nagrywania jest komputer z wbudowaną wielokanałową kartą dźwiękową, gdzie kanały można sobie przypisywać dowolnie jako wejścia/wyjścia). Przy obecnym układzie bez interfejsu (lub miksera) mikrofonu pojemnościowego nie ma do czego podłączyć. I tak, umc 204 wystarczy, 202 też. Potrzebne są - 2 wejścia mikrofonowe (w tym co najmniej 1 z zasilaniem phantom), 1 wyjście stereo, 1 wyjście słuchawkowe.
  • REKLAMA
  • #4 17612430
    mryankes
    Poziom 7  
    Dziękują za szczerą odpowiedź!
    Z czasem dowiadujemy się dowiadujemy się więcej i uświadamiamy sobie że popełniliśmy parę niepotrzebnych błędów, ale jak to się mówi niewiedza boli.
    Więc tak, sprzęt nam się trochę zmienił, ponieważ doszło:
    - Mikrofon RODE NT1
    - Interface Audio Behringer U-PHORIA UMC204HD
    - Mixer Xenyx 802
    Założenia są takie żeby nagrywać tylko wokal. Dowiedzieliśmy się że zrobienie tej kabiny było błędem, gdyż z takimi wymiarami dźwięk brzmi jak "z puszki". Jest może jakaś alternatywa dla tej kabiny? Żeby również uzyskać dobrą jakość, będąc w niewygłuszonym pomieszczeniu?
    Co do odsłuchu podczas masteru to będzie robiony na słuchawkach, aczkolwiek z opcją włączenia również na głośnikach.
    Zmieniliśmy setup z tego względu na to że karta dźwiękowa w naszym laptopie była strasznie fatalna, a zewnętrzna załatwiła problem.
    Zastanawialiśmy się nad przeniesieniem realizatorki do innego pomieszczenia, lecz jak to wszystko zaaranżować żeby miało ręce i nogi i żebyśmy nie popełnili znowu takiego błędu jak z tą kabiną...
  • REKLAMA
  • #5 17626225
    Cookieqk
    Poziom 10  
    Dobra jakość w przypadku nagrywania głosu to składowa:
    Wokal + pomieszczenie => mikrofon => preamp w interfejsie
    Zakładając, że wokal jest ok, sprzęt też macie w porządku, to pozostaje kwestia pomieszczenia. W tym przypadku wystarczy redukcja pogłosów i niechcianych dźwięków (hałasu z zewnątrz plus hałas z pomieszczenia).
    Pogłosy można załatwić bardzo łatwo panelami z wełny mineralnej. Do amatorskiego - domowego studia wystarczy kilka sztuk takich paneli (1 szt. na ~2 mkw. pomieszczenia - minimum 6 szt.) żeby pochłonąć energię dźwięku - oczywiście to tylko teoretyczne założenia bez żadnych obliczeń, bez wnikania w akustykę pomieszczenia, ale w zdecydowanej większości przypadków się sprawdzają.
    Nie sugerujcie się tym, że w studiach jest osobno reżyserka, osobno live room i jeszcze "pińcet" innych pomieszczeń.
    W domowych warunkach wszystko się ogarnia w jednym pomieszczeniu. Hałasy od pomieszczenia same się nie tworzą, można nad nimi zapanować :-) A nie ma nic lepszego niż bezpośrednia komunikacja na linii reżyser-wokalista.
    Hałasy z zewnątrz to inna sprawa. W centrum dużego miasta może być problem, to wtedy trzeba nagrywać w porach późno-wieczornych lub nawet w nocy - znam takie przypadki. No ale jak jest głośno "od ulicy" to ciężko coś poradzić poza izolacją akustyczną pomieszczenia, która nie jest łatwa, nie jest tania i nie zawsze da 100% efektu. Czasem prościej przenieść się do innego pomieszczenia.
  • #6 17652052
    mryankes
    Poziom 7  
    Powstał nam teraz niestety nowy problem, a nie widzę chyba sensu zakładania nowego tematu, a mianowicie. Jak podłączamy mikrofon do interfejsu audio to z tego co mi wiadomo dźwięk jest mono i przy opcji direct monitor słyszymy go tylko w jednej słuchawce, z tego co się orientuje to w lewej, a jak przepinamy mikrofon do drugiego wejścia w interfejscie to analogicznie słyszymy go w drugiej słuchawce ponoć dlatego że to jest ślad mono, a nie stereo, a więc pytanie które kieruje do was brzmi następująco.
    Czy jest sens kupować rozgałęziacz xlr? żeby mikrofon był podłączony do dwóch wejść naraz, czy wtedy będzie odsłuch stereo?
    Albo czy jest jakaś inna opcja, aby uzyskać odsłuch w stereo?

EDIT: Generalnie, mamy dość moce wytłumienie oraz wygłuszenie dźwięków zewnętrznych, więc podczas nagrywania wokalu, (bo nasze studio tylko do tego służy) słabo słyszymy sami siebie co dość utrudnia sprawę, a jeśli włączymy odsłuch w czasie rzeczywistym to mamy go tylko na jedną słuchawkę, co też jest dość nieprzyjemne przy nagrywaniu.
  • #7 17673385
    ONTI
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Polecam Behringer U-PHORIA UMC204HD
  • REKLAMA
  • #8 17682755
    itsapp
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    mryankes napisał:
    Powstał nam teraz niestety nowy problem, a nie widzę chyba sensu zakładania nowego tematu, a mianowicie. Jak podłączamy mikrofon do interfejsu audio to z tego co mi wiadomo dźwięk jest mono i przy opcji direct monitor słyszymy go tylko w jednej słuchawce, z tego co się orientuje to w lewej, a jak przepinamy mikrofon do drugiego wejścia w interfejscie to analogicznie słyszymy go w drugiej słuchawce ponoć dlatego że to jest ślad mono, a nie stereo, a więc pytanie które kieruje do was brzmi następująco.
    Czy jest sens kupować rozgałęziacz xlr? żeby mikrofon był podłączony do dwóch wejść naraz, czy wtedy będzie odsłuch stereo?
    Albo czy jest jakaś inna opcja, aby uzyskać odsłuch w stereo?

EDIT: Generalnie, mamy dość moce wytłumienie oraz wygłuszenie dźwięków zewnętrznych, więc podczas nagrywania wokalu, (bo nasze studio tylko do tego służy) słabo słyszymy sami siebie co dość utrudnia sprawę, a jeśli włączymy odsłuch w czasie rzeczywistym to mamy go tylko na jedną słuchawkę, co też jest dość nieprzyjemne przy nagrywaniu.

Ciezko wywnioskować gdzie u Ciebie idzie sygnal z interface, ale zakladam, ze uzywasz jakiegos DAW, z reguly na poziomie DAW mozesz zebrac sygnal z mono do stereo jednym/dwoma kliknieciami gdzies na poziomie pojedynczej sciezki(w abletonie jest Audio From -> Extl in -> ... i do wyboru). Ewnetualnie mozesz stworzyc 2 sciezki i dla obu ustawic input z mikrofonu, i porozrzucac je na lewo i prawo panorama.

Nie wiem jak z tymi rozgaleziaczami xlr, jak i czy to dziala, ale spodziewalbym sie przynajmniej utraty jakosci sygnalu.
  • #9 17683358
    Cookieqk
    Poziom 10  
    Nie wiem jak to dokładnie wygląda u Behringera (w znaczeniu gdzie i jak to się ustawia), ale bankowo macie ustawione jedno wejście XLR na kanał lewy a drugie wejście XLR na kanał prawy, a prawidłowe ustawienie to mono - czyli sygnał wejściowy z jednego kanału XLR ma być wysyłany jednocześnie na dwa wyjścia.
    U mnie w focusrite robi się to w software - mam osobny program od produucenta.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem stworzenia odpowiedniego nagłośnienia w studiu nagraniowym, w tym podłączenia mikrofonów i interfejsu audio. Użytkownik posiada mikrofon Samson C01U Pro (USB), mikrofon Tracer TEAM TRAMIC45436 (Jack), głośniki Creative Inspire A120 2.1 oraz słuchawki CREATIVE Aurvana Live2. Wskazano, że do nagrywania wokalu potrzebny jest interfejs audio, a użytkownik rozważał Behringer U-PHORIA UMC204HD. Po zmianach sprzętowych, w tym dodaniu mikrofonu RODE NT1 i miksera Xenyx 802, użytkownik zadał pytanie o możliwość uzyskania odsłuchu stereo z mikrofonu mono. Odpowiedzi sugerowały użycie DAW do konwersji sygnału mono na stereo oraz wskazano na potrzebę odpowiedniego wygłuszenia pomieszczenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA