logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie mikrofonu i słuchawek do interfejsu audio

chcestarynick 07 Wrz 2022 12:57 1263 9
REKLAMA
  • #1 20180205
    chcestarynick
    Poziom 2  
    Witam forumowiczów,
    Jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o tematykę audio.
    Na początek w skrócie. Mam mikrofon, chcę dokupić słuchawki i tani interfejs audio.
    Posiadam mikrofon Tracer Studio Pro i jak widać w tym wątku https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3769051.html mikrofon ten bardzo wiele zyskuje na jakości po podłączeniu nawet do taniego interfejsu audio. Takowy chciałbym właśnie zakupić. Do tego planuję zakupić już jakieś słuchawki ze (jak mi się wydaje) średniej półki cenowej, a konkretnie myślałem o Beyerdynamic DT770 Pro. I tutaj pytanie, czy mogę wtedy do interfejsu takiego jak np. Behringer UMC202HD podłączyć zarówno mikrofon jak i owe słuchawki zyskując przy tym na jakości dźwięku? Chętnie wysłucham też wszelkich wskazówek i sugestii odnośnie tego sprzętu. Powiedzmy, że mój budżet na słuchawki+interfejs audio to 1000/1100 zł.
  • REKLAMA
  • #2 20180272
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2052
    Witam,
    szukaj w instrukcji co i jak mozesz podlaczac:
    https://mediadl.musictribe.com/media/PLM/data...C404HD_UMC204HD_UMC202HD_UMC22_UM2_QSG_WW.pdf
    Nie do konca moge sie wypowiedziec o poprawie jakosci dzwieku, wszystko zalezy od ustawien, co dalej chcesz z tym dzwiekiem zrobic i wlasnych upodoban = jednemu moze ta barwa odpowiadac innemu nie.
    Osobiscie "sluchalem" wielu mikrofonow i sluchawek zanim cos dla siebie wybralem, kazde urzadznie ma wlasne brzminie ktore musisz zaakceptowac.
    Moze okresl jaki jest cel podlaczenia mikrofonu i sluchawek do takiego interface, co chcesz uzyskac? Moze rozwaz prosty mikser z USB.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 20180281
    chcestarynick
    Poziom 2  
    Z tym dźwiękiem tak naprawdę nie robię dalej nic, ale dużo czasu spędzam na rozmowach online ze znajomymi, gramy razem, czasem słucham muzyki na komputerze. Można powiedzieć, że chciałem poprawić jakość swojego mikrofonu, który jednak trochę szumi; powiedzmy, że dbam o komfort moich rozmówców. A co do słuchawek, to doszedłem do wniosku, że pora na zmianę i chcę przesiąść się ze słuchawek z Auchan za 40zł na coś lepszego. Mikrofon potrafi brzmieć jak tutaj https://youtu.be/JQe4ciQF9R8?t=224 , w tym samym filmiku w piątej minucie słychać też jak brzmi po podłączeniu bezpośrednio do komputera (jak u mnie).
  • Pomocny post
    #4 20180302
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    jezeli chodzi o materialy a YT to badz ostrozny, nie podwzajac kompetencji autora uwzglednij ze to co dotarlo do ciebie w postaci dzwieku jest juz wielokrotnie "przetworzone", nie do konca wiadomo co i jak bylo podlaczone i ustawione. Nie musisz uzyskac takic samych rezultatow u siebie.
    Rozwaz:
    - zakup dobrej karty dzwiekowej, zapewni poprawe jakosci dzwieku, mozesz dodac oprogramowanie zawierajace algorytmy kompresji dzwieku (dosc czesto stosowane w przypadku "poprawy" brzmienia mowy)
    - interface audio moze byc ale to bedzie chyba drozsze i nie do konca moze spelnic twoje oczekiwania, to rozwiazanie bardziej jak chcesz cos dalej z materialem dzwiekowym robic.
    Pozdrawiam
  • #5 20180413
    chcestarynick
    Poziom 2  
    Wiadomo, że na YT można sobie trochę podkoloryzować pewne rzeczy, może być to też spowodowane samym YT itd.
    Ale z drugiej strony autor posta, do którego link umieściłem w pierwszej swojej wypowiedzi był bardzo zadowolony z kupna taniego (ok. 370zł) interfejsu Behringer UMC202HD.
    Do zakupu interfejsu skłania mnie właśnie zasilanie phantom, którego nie ma (jak rozumiem) w przypadku "zwykłej" karty dźwiękowej. Bo sam mikrofon Tracer Studio Pro jest (podobno) mikrofonem pojemnościowym i o wiele lepiej sprawuje się o wiele lepiej (opieram to na kilkunastu komentarzach posiadaczy owego mikrofonu wraz z zasilaniem phantom). We wspomnianym wcześniej poście autor pisał też, że "interfejs audio koniecznie z phantomem albo zasilacz phantom i dobrej klasy karta dźwiękowa... chociaż lepiej chyba ten pierwszy wariant, bo mamy pewność że pozbywamy się niepotrzebnych zakłóceń z komputera". Choć, jak już mówiłem, nie znam się kompletnie na temacie i nie wiem ile ma wspólnego z prawdą "pozbywanie się niepotrzebnych zakłóceń z komputera" w ten właśnie sposób.
  • REKLAMA
  • #7 20180444
    chcestarynick
    Poziom 2  
    No tak, zgadza się. Tak jak napisałem, cytowałem post do którego link wkleiłem w swojej pierwszej wypowiedzi tutaj. Czy jest Pan w stanie się jakoś odnieść do tego? Ma Pan jakieś swoje zdanie na ten temat?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 20180466
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    jezeli autor postu rozwiazal sposob podlczenia i jest z niego zadowolony mozesz podazyc jego droga.
    Osobiscie nie stosowalem tego typu polaczen i zastosowan, ciezko mi sie odniesc czy to cie zadowoli.
    Moze napisz do tego autora i popytaj jak to sie sprawuje.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #9 20180496
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1695
    Mój młody używa UMC22 z XM8500 na pałąku do grania w gierki online z kumplami.
    Słuchawki - jakieś Beyerki.
    W obie strony działa to bardzo dobrze. Przy słuchaniu muzyki jest wyraźna poprawa dźwięku w stosunku do wbudowanej karty dźwiękowej.
    Michał
  • #10 20182723
    POMOCRTV
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Miałem ostatnio okazję sprawdzać i testować mikrofon Tracker Studio Pro (dlatego podpinam się do tego postu).
    Trafił się jako uszkodzony, ale okazało się, że problem wynikał z podłączeń do sprzętu, które nie obsługuje mikrofonów pojemnościowych. Przy okazji rozrysowałem sobie schemat i zobaczyłem, że producent troszkę oszukuje, żeby mikrofon wyglądał na bardziej profesjonalny. Na płycie elektroniki widać centralnie zalany układ scalony U1, którego tak naprawdę nie ma. Dla potwierdzenia przeprowadziłem prześwietlenie X-RAYem. Układ wzmacniacza zrobiony jest na jednym tranzystorze, w załączniku dołączam schemat dla zainteresowanych. Podłączenie mikrofonu i słuchawek do interfejsu audio
    Załączniki:
    • schemat.rar (1.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje informacji na temat podłączenia mikrofonu Tracer Studio Pro oraz słuchawek Beyerdynamic DT770 Pro do interfejsu audio Behringer UMC202HD. Chce poprawić jakość dźwięku podczas rozmów online i słuchania muzyki. Forumowicze sugerują, aby zwrócić uwagę na zasilanie phantom, które jest niezbędne dla mikrofonów pojemnościowych, oraz rozważają alternatywy, takie jak karty dźwiękowe. Wskazują również na różnice w jakości dźwięku w zależności od sprzętu i ustawień. Użytkownik jest zachęcany do kontaktu z innymi, którzy testowali podobne konfiguracje.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA