logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak aktywować detekcję przeszkód w silniku Mobilus bez radiówki?

Artur1385 05 Lis 2018 19:14 4464 23
REKLAMA
  • #1 17540616
    Artur1385
    Poziom 6  
    Ocena: 5
    Zmieniłem silnik rolety na Mobilus bez radiówki z detekcją przeszkód. Na wyłączniku posiadam radiowe sterowanie ale jest firmy Inel sterowanie pilotem działa krańcowki są ustawione nie działa niestety funkcja detekcji przeszkód o ile się nie mylę obecnie jest ustawienie ręczne z ustawionymi krańcówkami, a przy ustawieniu ręczny niestety nie działa funkcja detekcji przeszkód. Próbując postępować według instrukcji Mobilus nie da się aktywować funkcji detekcji przeszkód nie da się też ustawić krańcówek za pomocą wyłącznika. Może ma ktoś jakiś pomysł jak ustawić w moim przypadku krańcówki za pomocą kabla z silnika Mobilus,albo gdzie popełniłem błąd że funkcja detekcji przeszkód nie działa? Bardzo proszę o pomoc

Moderowany przez Marek J.:

Proszę podać model napędu Mobilus i sterownika Inel, oraz sposób podłączenia. 3.1.15. Nie pytaj od razu na forum, jeśli samemu nic wcześniej nie sprawdziłeś lub nie podjąłeś próby samodzielnej diagnozy. Pamiętaj, że porady są udzielane w sposób zdalny przy braku fizycznego dostępu do urządzenia, problem musi być bardzo dobrze opisany i zrozumiany przez użytkowników, a tytuł powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.

• REKLAMA
  • #2 17542852
    Artur1385
    Poziom 6  
    Silnik do rolet Mobilus Zephir NHK radiówka w wyłącznik Inel ST-01R podłączenie w załączniku. Problem polega na tym że nie potrafię ustawić krancowek ani nie działa funkcja detekcji przeszkód.
    Załączniki:
    • Jak aktywować detekcję przeszkód w silniku Mobilus bez radiówki? IMG_20181106_191807.jpg (2.75 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 17543104
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 947
    Jeżeli to Zephir NHK to:
    Artur1385 napisał:
    Zmieniłem silnik rolety na Mobilus bez radiówki z detekcją przeszkód

To jest zwykły silnik z mechanicznymi krańcówkami i możliwością otwierania "korbką".
    Artur1385 napisał:
    niestety nie działa funkcja detekcji przeszkód.
    I nie będzie działała bo jej tam nie ma...(ktoś komuś kit wcisnął?).
    Artur1385 napisał:
    Problem polega na tym że nie potrafię ustawić krancowek
    W internecie pełno jest instrukcji a nawet filmów na Youtube jak ustawić wyłączniki krańcowe w rolecie ze zwykłymi mechanicznymi krańcówkami ( sprawdzałem, wystarczy poszukać). I nie ustawia się ich przełącznikiem tylko pokrętłami w napędzie .
    Silnik z detekcją powinien mieć oznaczenie SENSO....
  • #4 17543214
    Artur1385
    Poziom 6  
    Faktura w załączniku mechanicznych krancowek nie ma bo nie ma otworów na ustawienie krancowek poprzedni taki miałem więc wiem jak wygląda silnik z mechanicznymi krancowkami. W silniku tym jest przycisk który mruga na czerwono jak się podnosi czy opuszcza rolete.
    Załączniki:
    • Jak aktywować detekcję przeszkód w silniku Mobilus bez radiówki? Screenshot_20181106-220430.png (154.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #6 17543268
    Marek J.
    No to może ustal z kimś co naprawdę kupiłeś. Możesz sprawdzić sam na naklejce silnika. Na pewno to nie jest Zephir NHK jeżeli nie ma w nim otworu sześciokątnego do otwierania korbą. A może kupiłeś napęd nie z detekcją tylko z przeciążeniówką? Tak czy inaczej jak nie będzie wiadomo z czym mamy do czynienia to ciężko jest pomóc. Dla pytających robimy prawie wszystko, ale w sprawie cudów zostaje tylko najbliższa parafia....
  • #7 17543289
    Artur1385
    Poziom 6  
    Jest z detekcja napewno po pierwszym podłączeniu detekcja działała niestety nie mogłem ustawić krancowek. Próbowałem ustawić krancowki za pomocą wyłącznika ustawił się ale nie ma na takim ustawieniu detekcji przeszkód. Stąd moje pytanie jak ustawić krancowki i aktywna detekcja przeszkód
  • #8 17543334
    Marek J.
    Artur1385 napisał:
    Stąd moje pytanie jak ustawić krancowki i aktywna detekcja przeszkód

Sprawdź co masz (model/typ) i dopiero napisz ... Po ilości żył w przewodzie wydaje mi się że masz EP (przeciążeniówka a nie detekcja).
    Tak czy inaczej musisz kupić przewód programujący lub podłączyć napęd przez zwykły przełącznik G/D do celów programowania, a dopiero potem podłączyć do Inela
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 17543816
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Po symbolu, jest to silnik z awaryjnym otwieraniem do rury.
  • Pomocny post
    #11 17544794
    Marek J.
    Artur1385 napisał:
    Mobilus M35 ERS 13NM bez radia

Sorki, ale wg mojej wiedzy i danych katalogowych mobilusa nie ma takich...
    Te napędy mają radio i to dwukierunkowe i wychodzi z nich pięć przewodów.
    Chyba, że coś się zmieniło...Sprawdzałeś na 100% ? Cztery przewody wychodzą z napędów EPR z przeciążeniówką. Spróbuj zaprogramować krańcówki korzystając z instrukcji od EPR. Wtedy być może dowiesz się co masz ( czytaj: co tak naprawdę Ci sprzedano)
    Ciekawa sytuacja tak w ogóle. Na fakturze co innego niż myślałeś i w rzeczywistości jeszcze co innego niż chciałeś :D
  • #12 17544870
    Artur1385
    Poziom 6  
    Jest 5 przewodów 5 nie podłączony tak zwany ochronny. Poprzedni monterzy wbili silnik na siłę w rurę więc nie mam możliwości podejrzenia modelu, też nie potrafili sobie poradzić z ustawieniem krancowek i detekcji. Szczerze mówiąc też już nie mam sił do tego. Jutro mają przyjechać bardziej ogarnięty w temacie ekipa. Jeśli zrobią to tam znać co i jak. Dzięki za pomoc
  • Pomocny post
    #13 17544912
    Marek J.
    Nie ma za co... Sorki, ale ciężko jest pomóc "zdalnie" jak się nie wie z czym mamy do czynienia... Poza tym wbijanie napędu "na siłę" jest niedopuszczalne...
  • REKLAMA
  • #14 17545118
    Artur1385
    Poziom 6  
    A takie pytanie dotyczące elektryki niewiem czy mogę tutaj dodać? Otóż mam na balkonie włącznik świateł na zewnątrz oswietlajacych podwórko ale jest to na piętrze. I chodzi mi o to czy mogę do tego wyłącznika podpiac jakąś radiowke żeby móc tym światłem sterować z pilota?
  • #15 17545146
    Marek J.
    Artur1385 napisał:
    A takie pytanie dotyczące elektryki niewiem czy mogę tutaj dodać?

Możesz. Są sterowniki do oświetlenia np. taki:
    https://www.proxima.pl/produkt/sterownik-ln_l-18/
    Przykład to odbiornik działający w systemia Nice Flor, ale są w Proximie też inne systemy w zależności jakimi pilotami dysponujesz (np. wolne przyciski w pilocie do bramy).
  • #16 17555157
    Artur1385
    Poziom 6  
    Wracając do silnika mobilus bo nadal nie działa. silnik napewno jest z detekcja przeszkód krancowki ustawiam na kablach wyłącznik wychodzą dwa niebieskie kable te dwa niebieskie spinać razem czarny kabel sterowanie Góra rolety brązowy kabel sterowanie dół rolety i dwie fazy bo ten silnik tak potrzebuje jedna stała faza czyli te dwie fazy mam wpiete w wago i wychodzi jeden kabel który przykładam na sterowanie dół roleta opuszcza się na dół. Ustawiam krancowki czyli wyłączam zasilanie znowu włączam i znowu wyłączam i znowu włączam roleta robi sekwencje krótkich ruchów Góra dół następnie dioda świeci na zielono wtedy do fazy przykładam brązowy kabel sterowanie dół na 5 sekund roleta robi sekwencje mikro ruchów Góra dół puszczam brązowy kabel i znowu na 5 sek przytyłam brązowy kabel sterowanie dół po 5 sek roleta schodzi na dół odlanczam brązowy kabel roleta ustawia dolna krancowek po 15 sek bezczynności roleta idzie do góry ustawia górna krancowke na odbojnikach zapamiętuje ustawienie sekwencja mikroruchow Góra dół. Krancowki ustawione poprawnie. Problem się zaczyna gdy do wyłącznika podpinam radiowe sterowanie Inel ST-01 R po podpieciu i wciśnięciu dół roleta schodzi na dół ale gdy przycisne przycisk Góra roleta powinna się zatrzymać roleta niestety nadal schodzi na dół. I tak samo z radiowka nie działa poprawnie detekcja przeszkód. Gdy jest wyłącznik zamontowany bez tej radiowki wszystko działa poprawnie. W załączniku wysyłam zdjęcia podpięcia radiowki z wyłącznikiem.
    Załączniki:
    • Jak aktywować detekcję przeszkód w silniku Mobilus bez radiówki? IMG_20181103_132215.jpg (2.63 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak aktywować detekcję przeszkód w silniku Mobilus bez radiówki? IMG_20181106_191807.jpg (2.75 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak aktywować detekcję przeszkód w silniku Mobilus bez radiówki? IMG_20181103_132227.jpg (2.49 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak aktywować detekcję przeszkód w silniku Mobilus bez radiówki? IMG_20181103_132236.jpg (2.59 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 17555691
    Marek J.
    Artur1385 napisał:
    Jutro mają przyjechać bardziej ogarnięty w temacie ekipa.

A ekipa była? Stwierdziła jaki to typ silnika?
  • #18 17555710
    Artur1385
    Poziom 6  
    Była ekipa ale też nic nie dokazali to już 3 ekipa która się poddała. A sprzedawca stwierdził że to nazwa robocza silnika to Zefir Es. Po ustaleniu jest to Mobilus bez radiowki z detekcja przeszkód.

Dodano po 11 [minuty]:

Dokładnie ten silnik posiadam
    Załączniki:
    • Jak aktywować detekcję przeszkód w silniku Mobilus bez radiówki? Screenshot_20181112-204431.png (280.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 17555870
    Marek J.
    Artur1385 napisał:
    Jest 5 przewodów 5 nie podłączony tak zwany ochronny.

Silniki EP mają cztery żyły nie pięć...
    Artur1385 napisał:
    Jest z detekcja napewno po pierwszym podłączeniu detekcja działała niestety nie mogłem ustawić krancowek.

Silniki EP mają przeciążeniówkę nie detekcję.
    Masz instrukcję? Dzwoniłeś do sprzedawcy lub mobilusa?
    Może określ się ostatecznie co masz, a czego nie masz...Znowu zgadujesz? Na instrukcji powinien być typ i model.
    Jeżeli silnik ma sterowanie wewnętrzne z podtrzymaniem, to nie będzie reagował (lub będzie reagował błędnie) na polecenia Inela...
  • #21 17555873
    Artur1385
    Poziom 6  
    No właśnie o to chodzi ze wyłącznik z radiowka inela nie rozlancza nie zatrzymuje rolety. Dowiedziałem się że krancowki można podpiąć besposrednio od kabli z silnika wiem że fazę trzeba na stałe do gniazdka podpiac ale co dalej niewiem. Wtedy wywołuje się że roleta z góry na dół obniża się takimi mikroruchami do samego dołu stawia dolina krancowek i idzie do góry i ustawia górna. Tylko niewiem w jaki sposób to zrobić.

Dodano po 4 [minuty]:

Mam na 100% ten silnik i ta radiowke jak w załączniku sprzedawca mówi co innego infolinia Mobilusa co innego.
    Załączniki:
    • Jak aktywować detekcję przeszkód w silniku Mobilus bez radiówki? Screenshot_20181112-211305.png (436.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak aktywować detekcję przeszkód w silniku Mobilus bez radiówki? Screenshot_20181112-204431.png (280.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 17555897
    Marek J.
    Artur1385 napisał:
    Dowiedziałem się że krancowki można podpiąć besposrednio od kabli z silnika wiem że fazę trzeba na stałe do gniazdka podpiac

To jakieś herezje, lub Twoja interpretacja...Myślę, że ten temat nie ma sensu. Musisz poszukać naprawdę kogoś lokalnie kto się zna gdyż "zdalnie" się nie da. Najpierw zatrudniłbym detektywa który ustali jaki masz ten silnik. Już trzy razy był zmieniany model i nadal nie ma pewności.
  • #24 17555910
    Marek J.
    To jest instrukcja od ERS a masz podobno EP?
    Oddaj silnik z tytułu niezgodności, reklamuj, nie wiem. Albo rozbierz roletę i daj zdjęcia z naklejki znamionowej i wyprowadzenie przewodów.
    Póki co ten temat nie ma sensu. Sorki.
    Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmienił silnik rolety na model Mobilus bez radiówki z detekcją przeszkód, jednak napotkał problemy z ustawieniem krańcówek oraz aktywacją funkcji detekcji. W dyskusji pojawiły się różne opinie na temat modelu silnika, z sugestiami, że może to być model Zephir NHK, który nie obsługuje detekcji przeszkód. Użytkownik potwierdził, że silnik ma detekcję, ale nie udało mu się ustawić krańcówek za pomocą wyłącznika. Wskazano, że do programowania krańcówek może być potrzebny przewód programujący lub podłączenie do standardowego przełącznika. Użytkownik zasygnalizował, że silnik był montowany na siłę, co utrudnia identyfikację modelu. Ostatecznie ustalono, że silnik to Mobilus bez radiówki z detekcją przeszkód, ale użytkownik nadal nie potrafił go poprawnie skonfigurować.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA