logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyka do bramy skrzydłowej BFT Phobos BT A40 - opinia

glider33 07 Lis 2018 18:33 7692 10
REKLAMA
  • #1 17544583
    glider33
    Poziom 24  
    Ocena: 171
    W związku z ostatnimi kłopotami z siłownikami i centralami Nice, szukam alternatywy dla siłowników Wingo 3524 czyli głównie na słupki murowane. W oko wpadły mi siłowniki Phobos BT A40 z centralą Thalia. Siłowniki posiadają wbudowane magnetyczne wyłączniki krańcowe, które wydają się lepszym rozwiązaniem od mechanicznych krańcówek w Nice.

Producent BFT chwali się również "innowacyjnym rozwiązaniem mocowania do uchwytu słupka z trzpieniem magnetycznym, co zarówno usprawnia montaż jak i poprawia estetykę instalacji" .

Czy koledzy instalatorzy mogliby się wypowiedzieć na temat jakości oraz kultury pracy siłowników Phobos BT A40 ? O co dokładnie chodzi z tym trzpieniem magnetycznym ?

[edit]

Tutaj widać ten magiczny trzpień magnetyczny :)

https://www.youtube.com/watch?v=b0uZteujQaY
  • REKLAMA
  • #2 17545489
    tmtch
    Poziom 20  
    Ocena: 86
    Ten co jest pokazany na twoim filmie to nie jest trzpień "magnetyczny" tylko zwykły, do zamontowania siłownika do uchwytu. Na tym filmiku masz wzystko: youtube.com/watch?v=p-tC7L2Qtec
    Zamocowałem już kilka: jeśli zachowasz wymiary montażu, szczególnie poziom siłownika (drobne niescisłości wymiarów A i B są tolerowane) to odpłaci ci się taką kulturą pracy że postawiona na skrzydle bramy szklanka pełna wody nie rozleje się (tak mi jeden z klientów odbierał). Dla ciekawostki podam że do załączonych napędów miałem w komplecie dwa rodzaje mocowań: do spawania i do przykręcenia. Za ich pomocą możesz ustawić siłownik praktycznie co do milimetra.
  • REKLAMA
  • #3 17546412
    glider33
    Poziom 24  
    tmtch napisał:
    Ten co jest pokazany na twoim filmie to nie jest trzpień "magnetyczny" tylko zwykły, do zamontowania siłownika do uchwytu.
    No nie będę się kłócił bo nie montowałem, ale w 23 sekundzie filmu jest napis po włosku "inserire il perno magnetico" czyli "wsuń szpilkę (trzpień) magnetyczną(y)", a to co ty pokazałeś na filmie to zupełnie inny model siłowników, a poza tym są to siłowniki hydrauliczne.

tmtch napisał:
    Dla ciekawostki podam że do załączonych napędów miałem w komplecie dwa rodzaje mocowań: do spawania i do przykręcenia. Za ich pomocą możesz ustawić siłownik praktycznie co do milimetra.
    W zestawie z siłownikami Phobos A40 są tylko uchwyty do spawania na słupki oraz do przykręcenia na skrzydła bramy.
  • REKLAMA
  • #4 17546423
    tmtch
    Poziom 20  
    W uchwycie do bramy jest magnes który zwiera/rozwiera kontraktony przyczepione do drogi posuwu siłownika. Kontraktony te są regulowane.
  • #5 17556405
    glider33
    Poziom 24  
    tmtch napisał:
    W uchwycie do bramy jest magnes który zwiera/rozwiera kontraktony przyczepione do drogi posuwu siłownika. Kontraktony te są regulowane.
    No to ja wiem, ale to nie ma nic wspólnego z magnetycznym trzpieniem uchwytu na słupek widocznym na filmie. Po prostu jest to taki "wynalazek" że nie trzeba zakładać żadnych segerów na trzepień żeby nie wypadł.

Jak już jesteśmy przy kontaktronach to czy regulacja położeń szczególnie na zamknięciu jest dość precyzyjna tak, że skrzydła zawsze ładnie się schodzą ?
  • #6 17558373
    tmtch
    Poziom 20  
    Ładnie się schodzą, ale tylko teoretycznie. Musisz mieć oparcie. Tego typu siłowniki mają pewną "wachliwość" wynikającą z jego konstrukcji i jakkolwiek nie przeszkadza to w pkt pełnego otwarcia bramy to już w dokładnym ustawieniu zamknięte już tak. Siłownik nie ma wewnętrznej blokady posuwu, gdzie można sobie regulować długość drogi nakrętki po wałku napędowym.
  • #7 17566534
    tomek201
    Poziom 15  
    Ocena: 61
    Phobosów zamontowałem 100 szt. minimum i poza "wachwliościami" o których kolega wyżej pisał nie ma się do czego przyczepić. Jeśli nie można założyć tzw. muldy lub odbojnika na środku bramy to polecam nowe serie Kustos. Mają one poza krańcówkami magnetycznymi jak w Phobosie, ograniczniki mechaniczne.
    Co do centrali sterowniczej, powiem tyle co widzę na podstawie porównania z NICE Wingo. BFT choćby THALIA to kombajn a nie zabawka. Jak mnie ktoś z monterów poprawi i uargumentuje to stawiam browca.

Dodano po 6 [minuty]:

Aha sprostowanie. Do słupków murowanych polecam BFT Virgo. W wersji 24VDC mamy krańcówki mechaniczne i odbojniki. Wg. mnie wszystko co powinno być. Centrala Linx wg. mnie przewyższa NICE prostotą konfiguracji i możliwościami. To jest moja sugestia, każdy ma prawo do swojej!!!
  • #8 18249209
    radosnywojownik
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Czy w ww. Phobosie można ustawić lampę ostrzegawczą tak, aby mrugała, a nie świeciła światłem ciągłym?
  • REKLAMA
  • #9 18249251
    Darek0026
    Poziom 31  
    Ocena: 377
    Co się dzieje z centralami NICE? Nie montuje tej firmy więc nie jestem w temacie.
  • #10 18250247
    vakant34
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Jestem ogólnie z Phobosów bardzo zadowolony. Bezproblemowe siłowniki.
  • #11 18255101
    tmtch
    Poziom 20  
    Darek0026 napisał:
    Co się dzieje z centralami NICE? Nie montuje tej firmy więc nie jestem w temacie.

... i staraj sie ich nie montować. Czasy niezniszczalnych robo1000, pluto i spiderów dawno mineły i nie powrócą. Nietrwałe przekładnie i centrale które nie psują się tylko na stole ich projektanta. Jedyną rzeczą którą wykorzystuję od nice to... lampa ostzegawcza bo ładna w kształcie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o siłownikach BFT Phobos BT A40 jako alternatywie dla Nice Wingo 3524, zwracając uwagę na ich wbudowane magnetyczne wyłączniki krańcowe, które są uważane za lepsze od mechanicznych. Wspomniano o innowacyjnym mocowaniu z trzpieniem magnetycznym, które ułatwia montaż i poprawia estetykę. Instalatorzy podkreślają wysoką kulturę pracy siłowników, jednak zauważają pewną "wachliwość" w ich działaniu, co może wpływać na precyzję zamknięcia bramy. Wskazano również na możliwość regulacji kontraktonów oraz porównano centralki BFT Thalia z produktami Nice, sugerując, że BFT oferuje lepsze możliwości konfiguracji. Użytkownicy wyrażają ogólne zadowolenie z siłowników Phobos, podkreślając ich bezproblemowe działanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA