logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór automatu do bramy dwuskrzydłowej: Nice Wingo 3524 vs FAAC S418 vs BFT Kustos Ultra BT A40

lukasz133133 06 Maj 2023 10:37 1236 6
REKLAMA
  • #1 20568668
    lukasz133133
    Poziom 2  
    Witam, proszę o radę który wybrać automat do bramy dwuskrzydłowej:
    Nice wingo 3524
    FAAC s418
    Bft kustos ultra bt kit a40
    Jedno skrzydło waży gdzieś 200kg i ma 2,5 metra szerokości i otwiera się do wewnątrz.Brama idzie lekko po skosie i jedno skrzydło ma kąt około 70 stopni a drugie skrzydło 105, słupki są murowane,brak możliwości zamontowania odbojnika na środku, mieszkam na górce i nie posiadam sąsiadów dlatego czasami wieje silniejszy wiatr, stąd moje pytanie odnośnie który wybrać automat nice,faac czy może dopłacić i wybrać ten bft, większość osób poleca mi bft twierdząc że nie będę miał problemu z centralką,że nice i faac były dobre ale parę lat temu.

Wybór automatu do bramy dwuskrzydłowej: Nice Wingo 3524 vs FAAC S418 vs BFT Kustos Ultra BT A40
  • REKLAMA
  • #2 20572295
    konri75
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    FAAC - ma wbudowane blokady otwarcia i zamknięcia. Nie potrzebujesz odbojnika.
  • REKLAMA
  • #3 20572420
    lukasz133133
    Poziom 2  
    Wiem, każdy który wymieniłem ma blokady na otwarcie i zamknięcie
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 20577220
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 399
    grzechotnik napisał:
    z tych trzech to Kustos.
    Weź jeszcze pod uwagę Touska Sonika i Swinga

Ciekawią mnie takie porady. Na pewno bym się po niej zdecydował. Może jakieś argumenty?
    Nie jestem specjalistą, ale mogę Ci zasugerować, żebyś nie patrzył tylko na cenę i jakość, ale też funkcje jakie ma, mi to akurat trafiło się dobrze przypadkiem, bo o to nie pytałem.
    Ja kupiłem FAAC G-Bat300 (nie pasuje do Twojej bramy, ale nie o to chodzi) ze względu na dobrą cenę i długowieczność bo siłowniki 230V mają taką zaletę, ale....
    Miała mi tylko otwierać i zamykać bramę z pilota co już było mega udogodnieniem przy ruchliwej ulicy niż stanie i blokowanie aut w poprzek ulicy podczas otwierania jej ręcznie.
    Drugi wyjazd i żona zapomniała zamknąć bramy, więc trochę lipa zostawić podwórko otwarte. Ustawiłem czasowe zamykanie bramy, gdzie brama się sama zamyka po czasie lub po przejechaniu samochodu lecz ma to wadę, że nie można zostawić na stałe bramy otwartej a przydaje się to kiedy ktoś przyjedzie za dłuższą chwilę bądź wjeżdża więcej aut, w dwóch centralach od FAACa da się to zrobić, żeby połączyć te dwie funkcje tak że sama się zamykała lecz żeby też jak chcę została na stałe otwarta, podobno nie wszystkich centralach da się tak zrobić, u mnie wyszło 455D i 452MPS.
    Może na początku Ci się to nie wydawać potrzebne, ale z czasem jak użyjesz jej parę razy dojdzie do głowy myśl, że mogłoby być bardziej komfortowo.
    Ja obecnie (już nie pilotem) muszę tylko otworzyć bramę, potem się już sama zamyka.
  • #6 20577630
    lukasz133133
    Poziom 2  
    Automat już zamontowany, wybór padł na bft,mam blisko do firmy która montowała, także w razie awarii szybko podjadą,jakbym nawet chciał dodatkowy pilot,to koszt 50zł i nie muszę płacić za programowanie bo zawsze gdzieś w pobliżu przejeżdżają i zrobią to za darmo,a automat zobaczymy po pierwszej zimie jak sobie poradzi, na razie chodzi bardzo płynnie bez żadnych szarpnięć,także dzięki za podpowiedzi
  • #7 20577905
    grzechotnik
    Poziom 27  
    Ocena: 423
    gadek80 napisał:
    grzechotnik napisał:
    z tych trzech to Kustos.
    Weź jeszcze pod uwagę Touska Sonika i Swinga

Ciekawią mnie takie porady. Na pewno bym się po niej zdecydował. Może jakieś argumenty?
    Nie jestem specjalistą, ale mogę Ci zasugerować, żebyś nie patrzył tylko na cenę i jakość, ale też funkcje jakie ma, mi to akurat trafiło się dobrze przypadkiem, bo o to nie pytałem.
    Ja kupiłem FAAC G-Bat300 (nie pasuje do Twojej bramy, ale nie o to chodzi) ze względu na dobrą cenę i długowieczność bo siłowniki 230V mają taką zaletę, ale....
    Miała mi tylko otwierać i zamykać bramę z pilota co już było mega udogodnieniem przy ruchliwej ulicy niż stanie i blokowanie aut w poprzek ulicy podczas otwierania jej ręcznie.
    Drugi wyjazd i żona zapomniała zamknąć bramy, więc trochę lipa zostawić podwórko otwarte. Ustawiłem czasowe zamykanie bramy, gdzie brama się sama zamyka po czasie lub po przejechaniu samochodu lecz ma to wadę, że nie można zostawić na stałe bramy otwartej a przydaje się to kiedy ktoś przyjedzie za dłuższą chwilę bądź wjeżdża więcej aut, w dwóch centralach od FAACa da się to zrobić, żeby połączyć te dwie funkcje tak że sama się zamykała lecz żeby też jak chcę została na stałe otwarta, podobno nie wszystkich centralach da się tak zrobić, u mnie wyszło 455D i 452MPS.
    Może na początku Ci się to nie wydawać potrzebne, ale z czasem jak użyjesz jej parę razy dojdzie do głowy myśl, że mogłoby być bardziej komfortowo.
    Ja obecnie (już nie pilotem) muszę tylko otworzyć bramę, potem się już sama zamyka.

z 25letniego doświadczenia, pozatym, nie gniewaj się, wiekszość czasu spedzam na montażach, nie przy klawiaturze.........................

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał porady dotyczącej wyboru automatu do bramy dwuskrzydłowej, rozważając modele Nice Wingo 3524, FAAC S418 oraz BFT Kustos Ultra BT A40. Waga jednego skrzydła wynosi około 200 kg, a jego szerokość to 2,5 metra. Użytkownik zwrócił uwagę na trudne warunki montażowe, w tym brak możliwości zamontowania odbojnika oraz silne wiatry. W odpowiedziach podkreślono, że FAAC ma wbudowane blokady otwarcia i zamknięcia, co eliminuje potrzebę odbojnika. Użytkownik zdecydował się na BFT Kustos Ultra BT A40, doceniając bliskość serwisu oraz łatwość w programowaniu dodatkowych pilotów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA