logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak to jest z tymi roletami? Dwie rolety sterowane jednym przyciskiem.

Sickboy 12 Lis 2018 23:03 4350 8
REKLAMA
  • #1 17556126
    Sickboy
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Założyli mi zewnętrzne rolety. Tak się sklada, że mam w kuchni okno narożne. Na to przyszły dwie rolety. Montażysta mi nie powiedział, że muszą być dwa osobne przewody więc poprowadziłem jeden. Sterowane będą centralnie przez sterowniki f&f str-421. I tu pytanie - czy mogę te dwie rolety dać na jednym przewodzie i jednym sterowniku?
    Są to rolety z krancowkami - działa to super. Do tego są tej samej długości więc...
  • REKLAMA
  • #2 17556363
    kranzio
    Poziom 26  
    Ocena: 139
    Jeden sterownik jedna roleta.
  • REKLAMA
  • #3 17556417
    adversus
    Poziom 32  
    Ocena: 597
    Teoretycznie nie powinno być problemu i wszystko będzie działac poprawnie, z tym że zawsze obie rolety będą dziać razem. Jeś to nie przeszkadza, to ok.
    Może też kolega wykorzystać sterowniki bezprzewodowe i umieścic je przy kazdej z rolet, zasilić z tego jednego przewodu i też będzie działąc, tyle że będzie można sterowac każdą z osobna.
  • REKLAMA
  • #4 17556463
    Sickboy
    Poziom 12  
    kranzio napisał:
    Jeden sterownik jedna roleta.

Możesz jakoś uzasadnić?

Mi to jakoś nie przeszkadza iż obie będą działać razem. Ba, cały dół będzie działał razem. Nie chce mi się biegać od rolety do rolety i je opuszczać. A do bezprzewodowego nie jestem przekonany...
  • #5 17556515
    RebellionArts
    Poziom 23  
    Ocena: 149
    To jest raczej proste że niż Ci się wydaje ..
    Załączniki:
    • FF STR-421 230V A080526 pdf.pdf (233.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 17556586
    kranzio
    Poziom 26  
    Ocena: 139
    A przepraszam ucięło mi dalszą część. Jeden sterownik jedna roleta chodziło mi o to, że jakbyś chciał sterować obiema roletami osobno. A tak to może być jeden sterownik podnosi lub opuszcza dwie rolety.
  • #7 17556594
    michualex

Poziom 24  
    Ocena: 134
    Jeżeli chcesz sterowaac dwoma roletami jednym przyciskiem to jedną z rolet musisz odseparować od drugiej przekaźnikami na zamykanie i otwieranie.
    Konto firmowe:
    MK ALARMY
    Widziszewo, Długa 3, Kościan, 64-000 | Tel.: 663XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mkalarmy.pl
  • #9 18624347
    Sickboy
    Poziom 12  
    Teoretycznie nie powinno być problemu a jednak jeden silnik padł... Nie wiem, czy to przez to czy nie. Wymienili na gwarancji - tyle dobrego. Czy znowu padnie to nie wiem, bo pociągnąłem drugi kabel do tej rolety - osobny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował zewnętrzne rolety w kuchni, które mają być sterowane centralnie przez sterownik f&f str-421. Pojawił się problem z podłączeniem dwóch rolet do jednego przewodu. Odpowiedzi sugerują, że teoretycznie można podłączyć obie rolety do jednego sterownika, jednak będą one działać jednocześnie. Alternatywnie, można zastosować bezprzewodowe sterowniki przy każdej roletce, co umożliwi ich indywidualne sterowanie. Wskazano również, że niektóre instrukcje, jak np. dla silników Portos, zabraniają łączenia rolet razem. Użytkownik zauważył, że jeden z silników uległ awarii, co może być związane z podłączeniem obu rolet do jednego silnika, ale po wymianie na gwarancji zdecydował się na osobne okablowanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA