logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

iiyama xub2792qsu / laptop - Jak podłączyć laptop do monitora z zachowaniem rozd

konqja 15 Lis 2018 20:21 915 8
REKLAMA
  • #1 17562216
    konqja
    Poziom 6  
    Witam,

Mam pytanie odnośnie sposobu połączenia laptopa oraz ps4 pro z monitorem.

Monitor posiada wejście hdmi, dvi oraz display port. Wejście hdmi jest zajęte przez konsolę.
    W laptopie jest wyjście hdmi i zastanawiam się jak podłączyć laptop z monitorem, aby zachować rozdzielczość 2560x1440.

Pierwsze rozwiązanie jakiego spróbowałem było połączenie za pomocą kabla hdmi - dual link DVI.
    iiyama xub2792qsu / laptop - Jak podłączyć laptop do monitora z zachowaniem rozd

Maksymalna rozdzielczość jaką byłem w stanie ustawić to full hd. Podejrzewam, że przyczyną może być jakość kabla (kosztował 8 zł), ale nie chcę inwestować w nowy jeśli się nie upewnię czy takie rozwiązanie ma szansę działać.

Innym pomysłem jaki przyszedł mi do głowy jest zakupienie switchera hdmi, aczkolwiek większość nie obsługuje rozdzielczości większej niż full hd, a nie jestem pewien czy mogę zaufać tym, które rzekomo taką obsługują.

Być może ktoś ma jakiś przetestowany pomysł jak to zrobić i jest w stanie pomóc. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam,
    Konrad
  • REKLAMA
  • #2 17562233
    kranzio
    Poziom 26  
    Ocena: 139
    Jaka maksymalną rozdzielczość może obsługiwać karta graficzna laptopa? Jaki to laptop?
  • #3 17562291
    konqja
    Poziom 6  
    Laptop to lenovo e540, a karta graficzna to NVIDIA GeForce GT 740M, która obsługuje rozdzielczości do 3840x2160. Jak podłączam monitor do laptopa za pomocą hdmi to rozdzielczość 2560x1440 jest zachowana.
  • REKLAMA
  • #4 17564910
    konqja
    Poziom 6  
    Jedyne rozwiązanie jakie znalazłem na ten czas to użycie konwertera hdmi - display port, aczkolwiek nie jestem pewien czy będzie działać. Być może mógłby ktoś wypowiedzieć się na ten temat lub zaproponować inne rozwiązanie?
  • #5 17565037
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1282
    konqja napisał:
    Pierwsze rozwiązanie jakiego spróbowałem było połączenie za pomocą kabla hdmi - dual link DVI.
    Maksymalna rozdzielczość jaką byłem w stanie ustawić to full hd.

Kolega użył przewód z końcówką DVI-I Dual Link, a wg specyfikacji wejście monitora jest standardu DVI-D Dual Link.
    Niby to samo, ale to nie jest to samo. Monitor rozróżnia jaki przewód jest podłączony. I może to być powodem nie uzyskania pożądanej rozdzielczości.

.
  • REKLAMA
  • #6 17565564
    konqja
    Poziom 6  
    Polon_us napisał:
    konqja napisał:
    Maksymalna rozdzielczość jaką byłem w stanie ustawić to full hd.

Kolega użył przewód z końcówką DVI-I Dual Link, a wg specyfikacji wejście monitora jest standardu DVI-D Dual Link.
    Niby to samo, ale to nie jest to samo. Monitor rozróżnia jaki przewód jest podłączony. I może to być powodem nie uzyskania pożądanej rozdzielczości.
    .

Z tego co mi się wydaje przewód, który wstawiłem w pierwszym poście to przewód DVI-D (dual link 24+1) i właśnie takiego przewodu użyłem. Chyba, że się mylę?
  • REKLAMA
  • #7 17566466
    Polon_us
    Poziom 42  
    konqja napisał:
    Chyba, że się mylę?

Nie, to moja pomyłka. Przy czytaniu wpisu odniosłem wrażenie, że kolega napisał DVI-I.
    A ze zdjęciami to bywa różnie.

Mam pytanie dodatkowe a propos konsoli.
    Z tego co czytam, konsola PS4 Pro może podać sygnał FullHD tylko, jeśli odtwarzanie/gra jest z płyty.
    Nie byłoby zatem sensownie przełączyć konsolę na wejście DVI, a laptop połączyć na wejście HDMI monitora?
    Proszę mnie skorygować, jesli coś znowu przeoczyłem :)
  • #8 17566688
    konqja
    Poziom 6  
    Polon_us napisał:
    konqja napisał:
    Chyba, że się mylę?

Mam pytanie dodatkowe a propos konsoli.
    Z tego co czytam, konsola PS4 Pro może podać sygnał FullHD tylko, jeśli odtwarzanie/gra jest z płyty.
    Nie byłoby zatem sensownie przełączyć konsolę na wejście DVI, a laptop połączyć na wejście HDMI monitora?
    Proszę mnie skorygować, jesli coś znowu przeoczyłem :)

Tak, o tym też myślałem. Problem tkwi w tym, że nie jestem w stanie przesłać przez DVI obrazu wraz z dźwiękiem, a do monitora podłączone są głośniki. W takim wypadku kontroler z konsoli musiałby być stale podłączony kablem AUX do monitora, czego chciałbym uniknąć.
  • #9 17566986
    Polon_us
    Poziom 42  
    konqja napisał:
    przesłać przez DVI obrazu wraz z dźwiękiem,

Fakt, nie zwróciłem na to uwagi. Dodatkowo sytuację komplikuje fakt, że konsola ma wyjście optyczne audio tylko, także bez konwersji DAC nie obyłoby się.

Cóż, pozostaje spróbować konwerter z HDMI do DP. Musi być być w tę stronę, działa on tylko w jednym kierunku.
    Nie są to tanie rzeczy, także sugerowałbym kupno w miejscu, gdzie istnieje możliwość zwrotu. Dodatkowo, konwerter musi być w stanie przenieść video w standardzie 4k.
    Proszę o tym pamiętać.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o sposób podłączenia laptopa Lenovo E540 z kartą graficzną NVIDIA GeForce GT 740M do monitora iiyama XUB2792QSU, aby uzyskać rozdzielczość 2560x1440. Monitor ma dostępne złącza HDMI, DVI i DisplayPort, z czego HDMI jest zajęte przez konsolę PS4 Pro. Użytkownik próbował połączenia przez kabel HDMI-DVI, ale uzyskał tylko Full HD. Inne rozważane opcje to zakup switchera HDMI lub konwertera HDMI-DisplayPort. W dyskusji podkreślono znaczenie użycia odpowiednich kabli (DVI-D vs DVI-I) oraz problem z przesyłaniem dźwięku przez DVI. Sugerowano również, aby konwerter HDMI-DisplayPort był w stanie obsługiwać 4K i był kupiony w miejscu z możliwością zwrotu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA