logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zapowietrzająca się pompa c.o.

jaras99 02 Lut 2017 02:11 13821 14
REKLAMA
  • #1 16246639
    jaras99
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Mam problem z elektroniczną pompą c.o. Wcześniej pompa była założona na powrocie ale nie bardzo ten układ zdał egzamin, więc w tym roku została założona na zasilanie. Mój problem polega na tym, że przy temperaturach powyżej 75 stopni na piecu pompa zapowietrza się i zwalnia do najniższej mocy i co za tym idzie temperatura na piecu wzrasta bo grzeją tylko 2 kaloryfery. Przy pompie nie ma żadnego odpowietrznika ani nie idzie też wymusić szybszej pracy jak jest zapowietrzona więc jedynym sposobem jest poluźnienie śrubunku za nią albo próbowanie obniżenia temperatury na piecu. Szukając rozwiązania zamontowałem separator, ale pomógł on tylko na sporadyczne piszczenie pompy. Nie mam już pomysłu co zrobić, żeby się nie zastanawiać za każdym razem jak mnie nie ma w domu czy pompa czasem nie zechciała sobie zwolnić, więc proszę Was o pomoc co może, być przyczyną.

Zapowietrzająca się pompa c.o. Zapowietrzająca się pompa c.o. Zapowietrzająca się pompa c.o.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16246704
    hemicznyali
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    jaras99 napisał:
    Mam problem z elektroniczną pompą c.o.

To nie jest problem z pompą a z instalacją.
    Instalacja jest zamulona lub jest zatkany filtr jeżeli takowy jest.
    Pytanie w jakim celu utrzymujesz temperaturę powyżej 70 stopni?
    W systemie otwartym przy pompce zamontowanej na zasilaniu przy temperaturze ok 70 stopni to zjawisko zawsze będzie występować ponieważ nie ma sposobu na całkowite usunięcie powietrza z instalacji.
  • REKLAMA
  • #4 16246774
    daro31ie
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 647
    hemicznyali napisał:
    jaras99 napisał:
    Mam problem z elektroniczną pompą c.o.

To nie jest problem z pompą a z instalacją.
    Instalacja jest zamulona lub jest zatkany filtr jeżeli takowy jest.
    Pytanie w jakim celu utrzymujesz temperaturę powyżej 70 stopni?
    W systemie otwartym przy pompce zamontowanej na zasilaniu przy temperaturze ok 70 stopni to zjawisko zawsze będzie występować ponieważ nie ma sposobu na całkowite usunięcie powietrza z instalacji.

To układ otwarty czy zamknięty?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16246791
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Ocena: 560
    Poziomy odcinek instalacji ,tam gdzie jest pompa,tworzy tzw.syfon powietrzny.Niepotrzebnie jest wstawione kolano za pompą[te skierowane w dół.
    Załóż odpowietrznik koło pompy.Możesz go wstawić na miejsce tego półcalowego kolanka z korkiem.
  • Pomocny post
    #6 16246826
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #7 16246835
    Daros1234
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Wykręć to kolano z ręcznym odpowietrznikiem za pompą i zamontuj rurkę 10-15cm a na niej zamontuj odpowietrznik automatyczny powinno pomóc.Ale najlepszym rozwiązaniem było by podniesienie rur poza pompą aby nie schodziły w dól tylko szły w poziome.Pracowałem trochę przy instalacjach c.o. i zawsze poza pompą montowaliśmy odpowietrzniki automatyczne jeśli rury szły w poziomie jeśli w pionie to już nie.
  • Pomocny post
    #8 16247826
    hemicznyali
    Poziom 15  
    daro31ie napisał:
    To układ otwarty czy zamknięty?

I to jest dobre pytanie, powinien to być układ otwarty ze zdjęć można wywnioskować że tak jest.
    A to nie jest najważniejsze.
    jaras99 napisał:
    Wcześniej pompa była założona na powrocie ale nie bardzo ten układ zdał egzamin,

W pierwszej kolejności musimy znaleźć przyczynę tego że gdy pompa była na powrocie układ nie pracował poprawnie, a właściwie jak się można domyśleć nie pracował.
    Jeżeli znajdziemy przyczynę tego stanu problem sam się rozwiąże, ale żeby się to stało potrzeba więcej danych o instalacji.
    Te kilka zdjęć nic nam nie mówi.

Dodano po 10 [minuty]:

Kraniec_Internetów napisał:
    Wiekszość nowoczesnych pomp ma system samoodpowietrzania który pracuje poprawnie tylko, gdy pompa jest zamontowana pionowo, a woda płynie w górę.

Niestety to twierdzenie jest błędne, przynajmniej w tym przypadku ponieważ ta pompa nie posiada samo odpowietrzania. Pompy z separatorem posiadają odpowietrznik automatyczny.
  • Pomocny post
    #9 16248721
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2576
    Tą instalację autor chyba sam budował. Instalacja jest kompletnie skopana, książkowy przykład jak się tego nie robi.
    Pompa zawsze będzie się zapowietrzać, ponieważ układ rur tworzy syfon w najwyższym punkcie. Ręczny odpowietrznik zamontowany niezgodnie ze sztuką (nie wykonuje się na poziomych odcinkach rur). Proponowane wcześniej odpowietrzniki automatyczne przed pompą to błąd, ponieważ mogą powodować zapowietrzenie instalacji (zaciągać powietrze).
    To samo naczynie wzbiorcze. Na rurze wzbiorczej zamontowany zawór, natomiast rury bezpieczeństwa nie ma.
    Pragnę także zaznaczyć że w pomieszczeniu brakuje kratki wentylacyjnej - musi ona być na kominie wentylacyjnym umieszczonym w bezpośrednim sąsiedztwie kanału dymowego kotła, kanał wentylacyjny komina nie może być użyty do wentylacji pozostałych pomieszczeń.
  • Pomocny post
    #10 16249202
    VPS
    Poziom 25  
    Ocena: 230
    W twoim wypadku ten separator powietrza powinien być zamontowany poziomo przed pompą.
    Przesuń pompę w lewo, separator poziomo za pompą.
    Przed pompą powinien być filtr siatkowy, za pompą brak jest zaworu zwrotnego oraz zaworu odcinającego.
    Zapowietrzająca się pompa c.o.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 16251016
    tgo1
    Poziom 14  
    To może być kawitacja. Spróbuj zmniejszyć moc pompy przy wyższych temperaturach pieca.
    Nawet przy 70 stopniach na piecu woda może się gotować w okolicach pompy przez nagłą zmianę ciśnienia, powstaje para i masz problem. Bardzo ciężko się z tym walczy. Nawet termometr
    przed pompą /zwężenie/może to powodować.
  • #12 16256290
    jaras99
    Poziom 9  
    Dziękuję wszystkim za rady. Pompa przed zamontowaniem separatora była zamontowana pionowo i efekt był taki sam. Instalacja była budowana przez jakiegoś majstra sporo lat temu, ręczny odpowietrznik był dołożony tej zimy przy montażu separatora, ale faktycznie się zgodzę, że nie był to dobry pomysł. Naczynie wzbiorcze już od dawna jest do wymiany i stąd ten zawór. Zdarza mi się podwyższać temperaturę, ponieważ mam problem z dwoma ostatnimi grzejnikami, które grzeją tylko jakieś 15 cm z góry nawet po zakręceniu wszystkich innych kaloryferów i nie dogrzewają mi pomieszczeń. Myślicie, że może to być problem ze zbyt niskim ciśnieniem czy bardziej z zamuleniem instalacji?
  • Pomocny post
    #13 16256504
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 16256893
    jaras99
    Poziom 9  
    Zawór oczywiście jest odkręcony, Założony jest, bo zdarzało się, że lekko przeciekał zbiornik i przy wygaszonym piecu łatwo było go ściągnąć do pospawania. Będzie wymieniony ale najwcześniej po zimie.
  • #15 16257003
    hemicznyali
    Poziom 15  
    Kurtka na wacia napisał:
    A co do samej pompy którą masz zamontowaną to ja jakoś nie mam przekonania. Znajomy taka zamontował ale szybko z niej zrezygnował na rzecz standardowej ze sztywno określonymi prędkościami obrotowymi. Ta elektroniczna zachowywała się nieprzewidywalnie. Efektem były właśnie niedogrzane grzejniki. Niby były tam różne tryby pracy ale jakoś to działało niepewnie.

Tego typu pompy są dobre ale nie w takich instalacjach, szkoda pompy do tej instalacji. Tak swoją drogą zastanawia mnie fakt że ludzi stać na taki wydatek tzn. zakup pompy separatora z odmulaczem którego nie potrafią nawet prawidłowo zamontować a nie stać ich na modernizację instalacji o którą aż się prosi! W tym przypadku to reanimacja nieboszczyka inaczej tego nie można nazwać.
    I choćby człowiek chciał pomóc to nie da rady bo nie wie ile jest niespodzianek w tej instalacji.
    Pozdrawiam wszystkich.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z elektroniczną pompą c.o., która zapowietrza się przy temperaturach powyżej 75 stopni, co prowadzi do obniżenia jej mocy i niewystarczającego ogrzewania kaloryferów. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, takie jak montaż automatycznego odpowietrznika, poprawa układu instalacji, usunięcie zatorów, a także sprawdzenie poprawności montażu pompy. Wskazano na możliwość kawitacji oraz konieczność wymiany naczynia wzbiorczego. Użytkownik potwierdza, że instalacja była budowana przez fachowca, a ręczny odpowietrznik został dodany niedawno. Wskazano również na problemy z ciśnieniem i zamuleniem instalacji jako potencjalne przyczyny problemów z grzejnikami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA