logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Focus 1.8 tddi 2000r - Gaśnie, zapala się kontrolka świec żarowych.

kamska 17 Lis 2018 12:56 2967 7
REKLAMA
  • #1 17565475
    kamska
    Poziom 10  
    Ocena: 24
    Witam,

Temat dotyczy Ford Focus 1.8 Tddi 90km z 2000r, auto zimne pracuje ok, po przejechaniu kilku kilometrów przy wyzszych obrotach zapla się kontrolka świec żarowych i auto gaśnie, po odpaleniu pracuje chwile i znów to samo. Im cieplejszy silnik, tym gorzej...jak stygnie znów pracuje a tak naprawde nawet się nie rozgrzewa, bo jezdze po 1,5km w jedna strone.

To co zrobiłem:
    - wymieniłem filtr paliwa
    - wymieniłem pedał przyspieszenia- gazu
    - pompa wody ( od kilku miesiecy obieg cieczy stał)
    - wywaliłem termostat

Forda posiadam od prawie 10 lat, niestety od 3ech sluzy mi tylko do i z pracy czyli 3km na kółku i na te dzienne potrzeby jest ok, ale jesli pojadę gdzieś dalej, to odmawia posłuszenstwa- pali się kontrolka świec i gaśnie.

Szkoda mi go, tyle lat mi służył... do maja mam OC i przegąd, wiec jeszcze bym pomęczył. Nie mam elektryka z kompem na miejscu, a Fordem poza miasto nie wyjadę a nie chce generować kolejnych kosztów.

Proszę o pomoc i sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 17565985
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1157
    Zapalająca się kontrolka świec żarowych oznacza problem z układem wtryskowym. Możliwe, że pompa się kończy.
  • REKLAMA
  • #3 17566012
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3412
    Zrób diagnostykę czy są jakieś błędy.
  • REKLAMA
  • #5 17592544
    kamska
    Poziom 10  
    Auto umarło całkowicie, już nie odpala. Próbowałem dać mu paliwa bezposrednio ze słoika , omijajac filtr i wyraźnie pobiera a i tak nie pali.
    Co do diagnostyki, to nie mam czym wykonać. A sąsiedni servis Bosch woła 100zł za sama diagnozę. Może można taniej kupić jakieś złącze?
  • #7 17594071
    kamska
    Poziom 10  
    Pewnie dlatego, że po sąsiedzku :).
    Auto kasacja daje mi 600zł, przyjadą i zabiorą, z OC dostanę ponad 300zł, to już prawie 1000zł, czyli diagnoza 10% auta i teraz kolego odpowiedz sobie czy do duzo???

Hm... a jednak szkoda i żal... Może w niedziele znajomy podjedzie z profesjonalnym sprzętem i mi go zdiagnozuje. Czy jest sens?
    Udało mi się odpalić, pochodził 30seknd, w garażu biała chmura zgasł i po chwili znów odpalił, po czym umarł- do rozładowania aku.
    Wszystko wskazuje na sterownik, regeneracja 300zł, hm... sam nie wiem...z jednej strony z głupoty kusi mnie by reanimować trupa, a z drugiej rozsądek przemawia by oddać go do kasacji.
  • REKLAMA
  • #8 17597991
    kamska
    Poziom 10  
    Temat do zamknięcia.
    Zabrali rano szczurka, dali 600zł bez targowania i wrzucili na lawetę, zostanie poddany recyklingowi.
    Taki niedobry jestem ;(. Cały tydzień reanimowałem biedaczka i odpalał tylko na kilka sekund, a dziś rano zagadał i wyjechał z garażu, o własnych siłach ujechał 300m pod samą lawetę, to jego ostatni zasłużony wysiłek, po prostu odszedł z honorem.

Z wielkim żalem i smutkiem...temat do zamknięcia-nierozwiązany.

pozdro.
    Załączniki:
    • Ford Focus 1.8 tddi 2000r - Gaśnie, zapala się kontrolka świec żarowych. szczur.jpg (5.46 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Fordem Focus 1.8 Tddi z 2000 roku, który po przejechaniu kilku kilometrów gaśnie, a kontrolka świec żarowych się zapala. Po wymianie filtra paliwa, pedału gazu, pompy wody oraz usunięciu termostatu, problem nadal występuje. Użytkownik nie ma możliwości przeprowadzenia diagnostyki, a sąsiedni serwis żąda 100 zł za diagnozę. Po pewnym czasie auto całkowicie przestało odpalać, a użytkownik rozważa kasację pojazdu. Ostatecznie, po próbach reanimacji, auto zostało zabrane na złom.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA