logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Komputer się resetuje przy obciążeniu - błąd kernel-power 41 (63)

lukaszem93 20 Lis 2018 18:27 5820 10
REKLAMA
  • #1 17573230
    lukaszem93
    Poziom 6  
    Witam, wszystkich mam pewien problem, od pewnego czasu mój komputer miewa " napady resetu" najczęściej dzieje się to przy jakimś obciążeniu, np. podczas gry w FiFA 19 lecz zdarza się to również w innych nieoczekiwanych momentach, gdy próbowałem wykonać test power supply w OCCT komputer znów się zresetował. Czy jest to wina zasilacza? lub jak ewentualnie mogę to sprawdzić tak abym mógł wam to przedstawić i uzyskać jakieś porady? Dodaje załączniki, proszę o pomoc i pozdrawiam
    Komputer się resetuje przy obciążeniu - błąd kernel-power 41 (63) Komputer się resetuje przy obciążeniu - błąd kernel-power 41 (63) Komputer się resetuje przy obciążeniu - błąd kernel-power 41 (63)
  • REKLAMA
  • #3 17573730
    młody14
    Poziom 37  
    Ocena: 230
    @lukaszem93Napisz również markę model i moc zasilacza. Przydałoby się też sprawdzić jego napięcia lecz nie programem a miernikiem. R9 2xx (niestety nie jest podany dokładny model na screenach) może pobierać spore ilości prądu i przez to zasilacz może też nie wyrabiać.
  • REKLAMA
  • #4 17573846
    lukaszem93
    Poziom 6  
    Niestety nie posiadam miernika. Karta graficzna to Radeon r9 270 od xfx, zasilacz to thermaltake tr2 450w bronze, zestaw ten mam około 3 lata, dodam jeszcze, że te sytuacje występowały w przeszłości ale sporadycznie, myślałem, że to może coś z ustawieniami zasilania w panelu sterowania, natomiast w tym tygodniu dzieje się to regularnie, w związku z czym postanowiłem poradzić się specjalistów, bo trochę się boję o sprzęt z powodu takich nagłych restartów jednostki..
  • REKLAMA
  • #6 17573963
    lukaszem93
    Poziom 6  
    Niestety nie posiadam, wszystkie te diagnozy próbuję zrobić, że tak powiem na "sucho".. gdybym miał 80% pewności, że to zasilacz wymieniłbym na coś mocniejszego, może te 450w to za mało, znajomy miał sprzęt bardzo podobny do mojego różniła się tylko grafika, reszta podzespołów była taka sama, nie miał żadnych problemów, może mój zasilacz po prostu powoli chce zakończyć swoją użyteczność? dziwna sprawa, że to wygląda jakby miał jakieś napady, raz przez tydzień jest spokój, a później nagle codziennie przez jakiś okres postanawia się zresetować przez co mi przybywa siwych włosów..
  • #8 17574138
    lukaszem93
    Poziom 6  
    Nie wiem czy na coś się zdadzą te moje zdjęcia, ale może akurat

Komputer się resetuje przy obciążeniu - błąd kernel-power 41 (63) Komputer się resetuje przy obciążeniu - błąd kernel-power 41 (63) Komputer się resetuje przy obciążeniu - błąd kernel-power 41 (63) Komputer się resetuje przy obciążeniu - błąd kernel-power 41 (63)
  • REKLAMA
  • #10 17577650
    lukaszem93
    Poziom 6  
    Komputer się resetuje przy obciążeniu - błąd kernel-power 41 (63) Komputer się resetuje przy obciążeniu - błąd kernel-power 41 (63)

Dodano po 12 [godziny] 52 [minuty]:

Czy to wygląda na wadliwy zasilacz?

Dodano po 2 [godziny] 10 [minuty]:

Przy kolejnej próbie wykonania testu power supply w OCCT, komputer ponownie się zresetował, Panowie czy to najprawdopodobniej zasilacz? czy może inne podzespoły? karta graficzna?
    EDIT. Przy próbie testu Gpu w OCCT równiez reset w tym samym momencie, nagle pojawia się jakby czerwony fullscreen z programu i komputer zamiera.. ręce mi opadają

Dodano po 14 [godziny] 9 [minuty]:

Z ciekawości zrobiłem test CPU w OCCT, w tym przypadku komputer się nie resetuje, załączam screen z temperaturami z HWMONITOR, Panowie proszę o jakieś porady czy najprawdopodobniej jest to zasilacz? Komputer się resetuje przy obciążeniu - błąd kernel-power 41 (63) Komputer się resetuje przy obciążeniu - błąd kernel-power 41 (63)
  • #11 17586337
    lukaszem93
    Poziom 6  
    Wymiana zasilacza

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który resetuje się przy obciążeniu, co objawia się błędem kernel-power 41 (63). Resetowanie występuje głównie podczas gier, takich jak FIFA 19, oraz podczas testów zasilacza w OCCT. Użytkownik podejrzewa zasilacz, którym jest Thermaltake TR2 450W Bronze, oraz kartę graficzną Radeon R9 270 od XFX. W odpowiedziach sugerowane jest sprawdzenie napięć zasilacza oraz kondensatorów wewnątrz zasilacza. Użytkownik nie ma miernika, ale dostarcza zdjęcia oraz wyniki testów SMART dysku. Po dalszych testach, resetowanie występuje również podczas testów GPU, co potwierdza podejrzenia o wadliwy zasilacz. Ostatecznie, zaleca się wymianę zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA