logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WinAVR 0.7 - Niskie napięcie z LPT, programator nie działa, co robić?

strakowski 01 Kwi 2003 09:57 1924 9
REKLAMA
  • #1 163987
    strakowski
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witajcie!
    Ponieważ dopiero "wchodzę" w świat mikrokontrolerów, mam wiele pytań, ale jedna sprawa szczególnie nie daje mi spokoju. Zbudowałem programator w oparciu o schemat z helpa do programu WinAVR 0.7 i niestety nie chce działać. Pomyłka w motazu wykluczona, sprawdziłem 100 razy ;)
    Najciekawsze dla mnie jest to, że z LPT napięcie do zasilania procesora ma tylko 0,65V, wiec zakałdam, że właściwie nie jest on zasilany i nie ma prawa zadziałać programowanie. Podłączyłem zewnętrzne zailanie 5V, ale sytuacja się nie zmieniła. Może mam uszkodzony procesor??
    Mozecie się wypowiedzieć na ten temat?
  • REKLAMA
  • #2 164059
    yeeezooo
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    sprawdz bez procesora, jezeli jest ok, to mozesz miec uszkodzonego proca albo malo wydajny lpt w co watpie.
  • REKLAMA
  • #4 164106
    plowkali
    Poziom 12  
    Napięcie zasilające pojawi się po uruchomieniu programu - być może nawet tylko w momencie programowania.
    Mam podobny układ działający. Ja spróbowałbym rozłączyć kondensatory - być może któryś zwiera do masy.
  • #5 164110
    strakowski
    Poziom 12  
    Nic sie nie zmieniło, a podczas programowania spada do 0,33V. Wyjęcie kondensatora tez nie pomogło. Myślę jeszcze o opcjonalnym R i C dla resetu.
  • REKLAMA
  • #6 165578
    strakowski
    Poziom 12  
    Informuję, ze mimo podjętych prób '8535 nadal nie udała mi się zaprogramować :(
    Może ktoś z Was ma większe doświadczenie z tym procesorem? I jeszcze jedna kwestia: czy WinAVR oststecznie jest w stanie zaprogramować ten procesor?
    Moja wątpliwosc rodzi się po lekturze helpa (wersja 0.9.9.2), w której czytamy, iż nie obsługuje on tego procka, natomiast na stronie autora programu http://www.rowalt.de/mc/ można przeczytać (niestety tylko po niemiecku), ze obsługuje on wszystkie procesory z serii AT90S, ale moze się mylę.
  • #7 166641
    yeeezooo
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    w tej sytuacji mysle, ze musisz zaczac od sprawdzenia czy wogole lpt ci dziala? nie wiem jak moze jakas drukarke podepnij albo zrob jakis ukladzik plus programik do mrugania ledami jezeli bedzie oki to sprawdz jeszcze raz programator zobacz na piszczku lub omomierzem co masz miedzy plusem a masa moze jakies zwarcie lub jak kolega pisal moze jakis C przywiera lub blad ukladowy, sam robiles plytke czy to jakis kit?
  • REKLAMA
  • #8 166754
    strakowski
    Poziom 12  
    =>YeeeZooo
    Sprawdzałem, wszystko gra z portem. Mało tego, w pracy sprawdziłem na 4 nowiutkich Dellach i efekt dokłądnie ten sam. Zastanawiam się jeszcze nad obsługą portów pod W2k i XP. Uzyłem nawet programiku UserPort (15kB), ale niczego to nie zmieniło.
    Dzis zrobię inny programator.
    Dzięki za rady. Nie omieszkam poinformaować jak problem rozwiazałem
    Załączniki:
    • User_Port.zip (14.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 167251
    damdam

Poziom 34  
    Ocena: 947
    Jezeli uzywasz Win2k/XP to na bank jest to sprawa dostepu do portu. Zainstaluj BASCOMa i zobacz czy tam to dziala. U mnie tylko da sie programowac tym z BASCOMa, nawet ATMELowski ISPProg nie "halo".
    Konto firmowe:
    ACME Damian Michalski
    Boczna 3a, Żory, 44-240 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż)
  • #10 168676
    strakowski
    Poziom 12  
    No to po kłopocie :)
    Wszelkie próby z góry były skazane na niepowodzenie: uszkodzony był procesor!!!
    Zbudowałem też programator ISP z helpa MCSE (pakiet Bascom) i działają obydwa.
    W przypadku WinAVR jednak należy zastosować dołączony w poście program (User Port). Programowanie odbywałao sie pod W2k i XP.
    Dzięki za wszelkie rady i pozdrowy dla Was!!!!!
    K.

Podsumowanie tematu

✨ Autor zbudował programator ISP według schematu z WinAVR 0.7, jednak napięcie z portu LPT do zasilania mikrokontrolera wynosiło jedynie około 0,65V, co uniemożliwiało programowanie. Podłączenie zewnętrznego zasilania 5V nie poprawiło sytuacji. Sprawdzono poprawność montażu i działanie portu LPT na różnych komputerach, wykluczając uszkodzenie portu i błędy w połączeniach. Podejrzewano zwarcia kondensatorów lub błędy w układzie, jednak ich usunięcie nie pomogło. Dyskusja poruszyła także kwestię kompatybilności WinAVR z procesorem AT90S8535, który według dokumentacji WinAVR 0.9.9.2 nie jest obsługiwany, choć na stronie autora programu podano obsługę wszystkich procesorów z serii AT90S. Wskazano również, że pod systemami Windows 2000 i XP mogą występować problemy z dostępem do portu LPT, co można obejść używając oprogramowania BASCOM. Ostatecznie problemem okazał się uszkodzony mikrokontroler AT90S8535. Po wymianie procesora i zastosowaniu programatora ISP z pakietu Bascom programowanie przebiegło pomyślnie. W przypadku WinAVR konieczne było użycie dołączonego programu User Port do obsługi portu LPT pod Windows 2000/XP.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA