logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alternatywne metody utwardzania kleju UV - świetlówka zamiast lampy

Kolomanolo 25 Lis 2018 20:32 5052 1
REKLAMA
  • #1 17585408
    Kolomanolo
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Szukalew w sieci ale nie znalazłem jakiś konkretnych rad dotyczących utwardzania kleju UV bez użycia specialnych lamp UV.
    Metoda której użyłem nie nadaje się pewnie do użycia profesjonalnego ale dla kogoś kto chce bez kupowania specjalnej lampu UV utwardzic klej może się przydać.
    Musiałem przykleić 4 krążki że stali nierdzewnej o średnicy 60mm do szklanego blatu.
    Szklany blat o grubości 10mm zrobiony że szkła przyciemnionego tz antisol grafit, szkło hartowane.
    Klej bliżej nie określonej firmy z alledrogo foty może coś więcej powiedzą.
    Próbowałem utwardzac za pomocą niebieskiej diody Led ale po 30 min naświetlania zero efektu.
    I wyczytałem w sieci że niektóre niskiej jakości świetlówki kompaktowe (a mam parę takich z Ali) są szkodliwe dla zdrowia bo emitują zbyt dużo UV.
    No i spróbowałem, po 20 min naświetlania klej się na tyle utwardzil że nie byłem w stanie oderwać krążka.
    Świetlówka to coś o bliżej nieznanej firmie o mocy 20W coś w tym stylu:
    https://allegro.pl/swietlowka-kompaktowa-spiral-t2-20w-2700k-e27-i6447881561.html
    Alternatywne metody utwardzania kleju UV - świetlówka zamiast lampyDSC_00..JPG (2.7 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Alternatywne metody utwardzania kleju UV - świetlówka zamiast lampyDSC_00..JPG (2.41 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Alternatywne metody utwardzania kleju UV - świetlówka zamiast lampyDSC_00..JPG (2.7 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Alternatywne metody utwardzania kleju UV - świetlówka zamiast lampyDSC_00..JPG (3.01 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Alternatywne metody utwardzania kleju UV - świetlówka zamiast lampyDSC_00..JPG (889.6 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Pozdr.
  • REKLAMA
  • #2 17586042
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1700
    Każda świetlówka emituje UV, to wynika z jej zasady działania. Tak samo ktoś może nie mieć świetlówki w domu (ja np. nie mam żadnej), jak i lampy UV i co wtedy ma zrobić? Zaryzykowałbym stwierdzenie, że łatwiej w domu o lampę UV niż o świetlówkę, szczególnie gdy w domu jest kobieta, która sama sobie robi paznokcie.
    Jak trzeba kupić, to lepiej lampę UV, bo klej utwardzi się w kilkanaście sekund, a nie w 20 minut. Niewykluczone, że szybciej byłoby gdyby wystawić klejone elementy na działanie promieni słonecznych.
    Znacznie rozsądniej (i prościej) jest używać klejów, które jesteśmy w stanie utwardzić bez kombinowania.
REKLAMA