Dziękuję za bardzo szybką odpowiedź i pomoc. Problem jest jednak w tym, że raczej płyta jest uszkodzona. Kość z biosem jest 256kb i jak ją przełożę do innej płyty na podobnych chipsetach to ta druga płyta odpala. Próbowałem ten bios na innej kości (128kb), wgrał się , lecz płyta dalej się nie odzywa. Zero reakcji. Zasilacz normalnie odpala, brak obrazu i głośniczek milczy.
Pomiędzy pierwszym a drugim PCI masz opis ustawienia zworek dla wyboru częstotliwości, gdzieś jest także dla wyboru procesora, powinien być i mnożnik - przejżyj płytę.
where can I find the PDF of the manual of this main board ?
I have this Main Board but can't see 32 Mb of ram.
Which is the max ram supported by this main board ?
Witam ponownie. Po kilku zmianach karta post wyświetla błąd: bE08. Co to może być?
Akt.
Po wielkiej "bitwie" ze zworkami płyta w końcu ruszyła. Tylko nie wiem dlaczego nie widzi wogóle pamięci cache. Pomimo wszystkich dostępnych ustawień opisanych na płycie.
W końcu udało mi się odpalić tą płytę. Prawdopodobnie uszkodzona była kość biosu. Po kupnie nowej (zamiennik 29F010) wszystko zaczęło działać. Mam tylko pytanie: jaką maksymalnie pojemność hdd jest w stanie obsłużyć taka płyta?
Dziękują wszystkim za pomoc i jeżeli ktoś ma podobny problem to pisać śmiało.
Bios wgrałem ten od Ciebie. Zrobiłem kopię ze starej swojej kości, ale nie rozumieć dlaczego ma ona (ta kopia) 256kb, tak, że nie mogę jej wgrać. Pytanie brzmi jak spatchować ten bios, lub gdzie znaleźć po spatchowaniu? No chyba, że jest jakiś nowszy, ale do tej płyty nic nie mogę wygrzebać z netu (dokładnie jest to model J437-A). Jeżeli masz takowy lub wiesz jak to zrobić to bardzo bym prosił. Jeszcze jedna ciekawostka: bios nie pozwala na ustawienie daty powyżej roku 2000......Czyżby milenijny problem???
Uzyj http://bios.rom.by/ROMutils/BIOS_Patcher/bp-4_23.rar powinien naprawic obsluge "duzych" dyskow, przy okazji wyswietli limit.
Program wymaga dodatkowo:
rom.by/Award/patcher/cbrom.rar
rom.by/Award/patcher/lha.rar
rom.by/Award/patcher/real_microcodes.rar
Jak masz troche czasu i w biosie jest jeszcze troche miejsca to mozna dodac plop -> https://www.plop.at/en/bootmanager/rom.html jak modul i przy jego pomocy np. bootowac z cd itp.
Wgrałem bios od całkiem innej płyty, ale na tych samych chipsetach. Działa bardzo dobrze (nawet uaktywniły się złącza ISA, w których system nie widział żadnych kart na poprzednim biosie), obsługuje dyski do 8Gb, ma ustawienia auto do wykrywania dysków. Lecz został ostatni problem: nie mogę uaktywnić portów szeregowych (rs232). W biosie niby są włączone a myszki nie widzi (mysz sprawna).
Wszystko śmiga jak należy. Nie chcę otwierać nowego tematu i zapytam tutaj, czy ktoś może mi podpowiedzieć co to za płyta? Szukam instrukcji a nie mogę zidentyfikować producenta.
✨ Użytkownik poszukiwał wsadu BIOS do płyty głównej Jetway J437 (socket 3, 486). Otrzymał plik BIOS (P496-00H.BIN) oraz porady dotyczące sprawdzenia ustawień zworek i komponentów. Po próbach z różnymi kośćmi BIOS, użytkownik stwierdził, że płyta może być uszkodzona. Po wymianie kości BIOS na nową (29F010) płyta zaczęła działać, ale wystąpiły problemy z pamięcią cache oraz obsługą dysków twardych. Użytkownik zainstalował BIOS z innej płyty, co poprawiło funkcjonalność, ale nadal miał problemy z portami szeregowymi. W końcu udało mu się uruchomić płytę, a także zidentyfikować inną płytę główną, dla której szukał instrukcji. Wygenerowane przez model językowy.