logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Instalacja płyty indukcyjnej w mieszkaniu z 1 fazą - jakie bezpieczniki, moc?

Veterinarius 30 Lis 2018 18:09 9507 22
REKLAMA
  • #1 17596143
    Veterinarius
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam,

1. Mieszkanie w starej kamienicy.
    2. Z puszki na korytarzu do rozdzielni w mieszkaniu pociągnięta 1 faza.
    3. Kable wszędzie miedziane.

Mieszkanie dopiero co nabyłem i mam w generalnym remoncie, ogarniam właśnie kuchnię. Marzy mi się indukcja.
    Z rozdzielni domowej pociągnąłem kabel dedykowany tylko i wyłącznie pod indukcję 5 x 4 mm2. Piekarnik będzie na zupełnie innym obwodzie.

Niestety pozostaje kwestia 1 fazy. Niestety trzech z jednej się nie wyczaruje. W związku z tym odwieczne pytanie:
    - jaki bezpiecznik na tym obwodzie?
    - czy faktycznie moc kuchenki nawet na kablach o takich przekrojach będzie bardzo ograniczona?
    - ogólnie co byście polecali w takiej sytuacji? celować w indukcję wyłącznie pod 230V?

Wybaczcie prostotę pytań. Jestem laikiem.
    Dzięki za wyrozumiałość.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17596151
    PPK
    Poziom 30  
    Ocena: 424
    https://www.euro.com.pl/plyty-do-zabudowy,nap...VSeaaCh1B-A1TEAAYAiAAEgIkoPD_BwE&gclsrc=aw.ds

Prąd (kable/bezpieczniki) w przybliżeniu Moc (1kW=1000W)/230V
    Ale ze względu na starą instalację, polecam coś PONIŻEJ 5,5kW.
  • REKLAMA
  • #3 17596174
    Veterinarius
    Poziom 6  
    Dzięki.

A czy w takich płytach moc jest z góry ograniczona sprzętowo? Jakie ma to przełożenie na efektywność gotowania?

Czy skoro położyłem już kable o takich przekrojach (5x4), to nie są one w stanie udźwignąć większej mocy kuchenki?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17596193
    Janusz_W
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Po prostu dokonaj zakupu płyty 1-fazowej i po kłopocie. Niestety moc ograniczona do 3500 wat czyli bezpiecznik 16 A (tyle jest w specyfikacji płyty). Na instalacji domowej zwykle jest 25 A (czasem 32A) więc nie będzie kłopotu. Jedyny problem to taki, że nie uruchomisz naraz wszystkich 4 pól na pełnej mocy. Sama kuchenka na to nie pozwoli. Ale używam to od 3 lat i nie ma problemu...
  • Pomocny post
    #5 17596199
    PPK
    Poziom 30  
    W starym budownictwie, piony były liczone na 25A na mieszkanie. Oczywiście możesz kupić coś mocniejszego ale.....:
    1 Sprawdzić przekroje kabli na pionach. Minimum to 2,5mm2 dla miedzi. I niestety, czasami tak robili.
    2. Nie używać 4 "grzałek" jednocześnie.... :)
    3. 4mm2 to aż nadto tyle tylko czy piony nie mają mniejszych przekrojów.....
  • #6 17596400
    Veterinarius
    Poziom 6  
    PPK napisał:
    W starym budownictwie, piony były liczone na 25A na mieszkanie. Oczywiście możesz kupić coś mocniejszego ale.....:
    1 Sprawdzić przekroje kabli na pionach. Minimum to 2,5mm2 dla miedzi. I niestety, czasami tak robili.

Do rozdzielni mieszkaniowej z korytarza idzie potężna żyła (4 mm) na pewno, nawet nie wiem czy nie grubsza. I miedziana. Na korytarzu przed wejściem do mojego mieszkania jest z kolei bezpiecznik 25A z tego co widzę.

Czyli w razie czego mogę dać 32A ? Czy wtedy mogę sprzętowo nie ograniczać kuchenki ? A jak to się ma do obciążenia innych urządzeń w czasie pracy takiej płyty ?
  • Pomocny post
    #7 17598024
    Barthezz1976
    Poziom 19  
    Ocena: 163
    Moc podana na indukcji to jest moc szczytowa, czyli gdy masz uruchomione wszystkie 4 palniki na boostera. Jest to po prostu niemożliwe, o ile nie prowadzisz gastronomii.

Ja średnio na pole grzewcze mam moc 500-800 wat. Podczas gotowania niedzielnego obiadu, gdzie w ruch idą 4 palniki moc nie przekracza 2 kW. Jakbym odpalił boostera o mocy 2 kW na pole grzejne to podejrzewam, że mógłbym podawać węgiel na obiad.
  • Pomocny post
    #8 17598271
    PPK
    Poziom 30  
    Veterinarius napisał:
    PPK napisał:

Do rozdzielni mieszkaniowej z korytarza idzie potężna żyła (4 mm) na pewno, nawet nie wiem czy nie grubsza. I miedziana. Na korytarzu przed wejściem do mojego mieszkania jest z kolei bezpiecznik 25A z tego co widzę.

Czyli w razie czego mogę dać 32A ? Czy wtedy mogę sprzętowo nie ograniczać kuchenki ? A jak to się ma do obciążenia innych urządzeń w czasie pracy takiej płyty ?

Samodzielnie NIE WOLNO ci zmieniać bezpiecznika głównego. Następne bezpieczniki powinny być maksymalnie o stopień niższe czyli u ciebie, 20A. 20A to w przybliżeniu 4,6kW. Zapytaj zresztą elektryka (administratora) budynku, może pozwolą ci na coś więcej. Podpinamy się ZA LICZNIKIEM. Michalprezes1 opisał ci dokładnie i ma 100% racji.
    Inne urządzenia w trakcie pracy kuchni na FULL, OSTROŻNIE. Nowe żelazka mają nawet 3kW.
  • #9 17598956
    Veterinarius
    Poziom 6  
    Czyli w takim razie dobrze rozumiem, że w moim przypadku jeśli łączne obciążenie na przewodzie głównym do rozdzielni w mieszkaniu przekroczy 4.6kW to wywali mi bezpiecznik na korytarzu?

A jak wygląda procedura dostępu do większej mocy na mieszkanie?

Ile z reguły zakład energetyczny / elektryk / administrator (bo jeszcze nie wiem kto dokładnie za to odpowiada) pozwala zwiększyć moc, jeżeli technicznie jest to jedna faza?
  • Pomocny post
    #10 17598963
    Barthezz1976
    Poziom 19  
    Ocena: 163
    Podłącz normalnie na kablu 2,5mm i tyle. Ja mam 1 fazę na kuchnię + 2 pokoje i indukcja działa jak złoto. Zabezpieczenie 16 amper - ani razu nie wybiło. Indukcja ma olbrzymią moc w porównaniu do gazu czy płyty ceramicznej. Jak będziesz korzystał to będziesz narzekał czemu nie da się ustawić niższej mocy niż 1 :) a najlepiej podłącz sobie watomierz to się sam przekonasz ile prądu używasz przy gotowaniu. U mnie na jedno pole nie przekraczam 1 kw, a najczęściej jest to 500 Wat. Boostera nie używam, bo mi od tej mocy pogięło garnki.
  • #11 17599023
    Veterinarius
    Poziom 6  
    Muszę już ją podłączyć na kablu 5x4mm - taki już położyłem w tynku pod indukcję. Kurdę, jako, że lubię się wkręcać w nowe tematy i to moje pierwsze mieszkanie pierwszy remont to dużo czytam. Spokojnie, nie będę sam grzebał. Zatrudnię fachowca, ale lubię być świadomy, o czym do mnie gada (lubię rozumieć temat) i mieć pewność, że nie pierdzieli mi baśni rodem z tysiąca i jednej nocy (jak ostatnio fachowiec od innej kwestii) - stąd moje pytania.

Schemat w rozdzielni ogólnie na dzień dzisiejszy planuję (przy założeniu, że zostaje 1 faza) w ten sposób (kable już położone):

25A -- 4 mm2 --> licznik -- 4 mm2 --> rozdzielnia w mieszkaniu ->

-- > antyprzepięciówka B+C -> różnicówka -->

-> 20A - Obwód 1: (całe mieszkanie) oświetlenie górne + kinkiety - 1.5 mm2
    -> 20A - Obwód 2: (całe mieszkanie) gniazdka elektryczne na urządzenia niskoprądowe (lodówka, RTV, komputery, ładowarki etc.) - 2.5 mm2
    -> 20A - Obwód 3: (kuchnia) pralka + zmywarka + czajnik - 2.5 mm2
    -> 20A - Obwód 4: (łazienka) jedyne gniazdko pod kocioł gazowy - 2.5 mm2
    -> 20A - Obwód 5: (kuchnia) indukcja - 5x4 mm2 (w planie miał tu być jeszcze piekarnik elektryczny, ale chyba 1 faza zmusza mnie do osobnego obwodu na niego, albo podciągnięcie go na obwód gniazdek - dobrze rozumuję ?)

Co o tym myślicie? Czy zacząć się w tygodniu orientować w PGE nad możliwością 3 faz?
  • REKLAMA
  • #12 17599230
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Witam !
    Zabezpieczenie dla przewodu 1,5mm2 to max 10A
    Nic nie stoi na przeszkodzie aby stosując przewód 1,5mm2 zastosować bezpiecznik 6A
    np. oświetlenie każdego pomieszczenia osobny obwód elektryczny i zabezpieczenie 6A

Zabezpieczenie dla przewodu 2,5mm2 to max 16A

Każde urządzenie takie jak czajnik bezprzewodowy, pralka,piekarnik, zmywarka, muszą pracować na osobnych obwodach elektrycznych.
  • #13 17599400
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    Veterinarius napisał:

Niestety pozostaje kwestia 1 fazy. Niestety trzech z jednej się nie wyczaruje.

A dlaczego nie? Energetyka bardzo chętnie wymienia liczniki na trójfazowe. Uzgodnij więc z zarządcą wymianę zasilania Twojej instalacji na trójfazową i już! Da się!
  • #14 17599427
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3853
    Veterinarius napisał:
    20A - Obwód 1: (całe mieszkanie) oświetlenie górne + kinkiety - 1.5 mm2
    -> 20A - Obwód 2: (całe mieszkanie) gniazdka elektryczne na urządzenia niskoprądowe (lodówka, RTV, komputery, ładowarki etc.) - 2.5 mm2
    -> 20A - Obwód 3: (kuchnia) pralka + zmywarka + czajnik - 2.5 mm2
    -> 20A - Obwód 4: (łazienka) jedyne gniazdko pod kocioł gazowy - 2.5 mm2

Jedna wielka bzdura.
    W krótkim czasie pożar i inne przypadłości. Zatrudnij osobę kompetentną bo ty nie masz pojęcia co wyczyniasz. Instalacja elektryczna to nie lego, te klocki się zupełnie inaczej układa. Co do indukcji, dowiedz się o swój przydział mocy i możliwość zwiększenia. W mieszkaniu nie musisz mieć trzech faz, nawet lepiej jak jest jedna. Ważne żeby prundu było dość. Jak ci dadzą przydział na 11kW na jedną fazę to starczy spokojnie. Tylko przewody nie te. Przekroje zasilające mieszkanie są za małe. Ibtakie szybkie pytanko, w jakim układzie sieci zasilane jest twoje mieszkanie?

Dodano po 52 [sekundy]:

W skrócie, ile przewodów ma pion na klatce?
  • #15 17599602
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3509
    Veterinarius napisał:
    1. Mieszkanie w starej kamienicy.
    3. Kable wszędzie miedziane.
    Marzy mi się indukcja.
    Mam indukcje na jednej fazie w starym budynku.
    Veterinarius napisał:
    Istotne jest co pociągnąłeś z WLZ do rozdzielnicy.
    Powinno być 3x6, najlepiej 5x6(3fazy w przyszłości)
    Veterinarius napisał:
    Z rozdzielni domowej pociągnąłem kabel dedykowany tylko i wyłącznie pod indukcję 5 x 4 mm2.
    Wystarczyło 5x2,5.
    Indukcja Bosch jest zasilana dwoma obwodami 5x2,5 wystarczy.
    Veterinarius napisał:
    Niestety pozostaje kwestia 1 fazy. Niestety trzech z jednej się nie wyczaruje. Jaki bezpiecznik na tym obwodzie?
    W obwodzie płyty dwa bezpieczniki B16A
    Veterinarius napisał:
    czy faktycznie moc kuchenki nawet na kablach o takich przekrojach będzie bardzo ograniczona ?
    Nie będzie ograniczona.
    Jak przekroczysz prąd zabezpieczenia przelicznikowego to wyłączy zasilanie.
    Wyłącznik instalacyjny 25A to 30A na krótki czas.
    Bezpiecznik topikowy 25A pozwala na znaczne, znacznie więcej.
    Veterinarius napisał:
    ogólnie co byście polecali w takiej sytuacji? celować w indukcję wyłącznie pod 230V ?
    Nie ma indukcji na 230V !!!!
    Każda indukcja posiada dwa niezależne obwody na 230V 16A.

Z bezpiecznikiem przedlicznikowym 25A daje się "żyć".
    Indukcja to nie jest grzejnik – maksymalne moce są wykorzystywane na krótki czas.
    Na bezpieczniku 25A nie będziesz mógł jednocześnie prać, piec w piekarniku + czajnik elektryczny + komputer.
    Daje się „żyć’ ale urządzeń trzeba rozsądnie używać.

Dodano po 7 [minuty]:

kortyleski napisał:
    W mieszkaniu nie musisz mieć trzech faz, nawet lepiej jak jest jedna. Ważne żeby prundu było dość. Jak ci dadzą przydział na 11kW na jedną fazę to starczy spokojnie.
    Gdzie ty żyjesz kolego ? To nie jest Anglia ani Irlandia.
    Kolego kortyleski pisz z sensem. Nie wiesz to nie pisz.
    Na jednej fazie dadzą maksymalnie bezpiecznik 25A = ok.5,7kW.
  • #16 17599631
    Waski85
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Najgorsze w tym wszystkim jest to, że nawet tak spierdykana instalacja, będzie dumą inwestora i będzie się nią można pochwalić z hasztagiem bohater domu. Wszystko działa i RCD wybija jak się naciśnie przycisk test więc na pewno jest dobrze.
    Zaczynasz przygodę z elektryką od projektowania a to tak jak by studia lekarskie zaczynać od operacji neurologicznej. Nie tędy droga jeżeli chcesz, żeby to miało ręce i nogi.
    Wezwij elektryka, niech ci zaproponuje rozwiązanie i wtedy je daj do oceny. Na pewno dostaniesz odpowiedź.
  • #17 17599946
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3853
    CYRUS2 napisał:
    Gdzie ty żyjesz kolego ? To nie jest Anglia ani Irlandia.
    Kolego kortyleski pisz z sensem. Nie wiesz to nie pisz.
    Na jednej fazie dadzą maksymalnie bezpiecznik 25A = ok.5,7kW.

Ja ubolewam że w domku jednorodzinnym mam jedną fazę. Czasem w warsztacie przydały by się trzy. Ale... Topik 63A jako przedlicznikowe, wlz 2x 16 cu. Przydział 12kW. Polska pod warszawą. Zewt mnie obsługuje. Wydeptałem milion ścieżek po otwocku, instalację oczywiście ja siam. Pomiary też. Chodzi indukcja, pralka zmywarka. W warsztacie czasem spawarka czasem dmuchawa 3kW. Nigdy nie wyzwoliło mi przedlicznikowego. Można?
  • #18 17600067
    mychaj
    Poziom 35  
    Ocena: 940
    Też mam jednofazowo 25 A w starej kamienicy, WLZ 10mm, indukcja na 3 x2,5 zabezpieczenie C16A, blacoutów nie zaliczam, płyta automatycznie sama redukuje moc gdy za mocno ją rozkręci żona, normalne gotowanie to max 5 poziom na 10.
  • #19 17601727
    CYRUS2
    Poziom 43  
    kortyleski napisał:
    Ja ubolewam że w domku jednorodzinnym mam jedną fazę. Czasem w warsztacie przydały by się trzy. Ale... Topik 63A jako przedlicznikowe, wlz 2x 16 cu. Przydział 12kW. Polska pod warszawą. Zewt mnie obsługuje. Można?
    Kolego,przeczytaj post tematowy.
    Autor mieszka w starej kamienicy.
    Nawet na zabezpieczenie 32A może nie liczyć.
  • #20 17603122
    Veterinarius
    Poziom 6  
    Dzięki za ogrom odpowiedzi.
    Czy ktoś się orientuje jak wygląda procedura zamiany licznika i doprowadzenia zasilania trójfazowego do mieszkania w kamienicy i jaki to jest orientacyjny koszt?
  • #21 17606696
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Veterinarius napisał:
    Dzięki za ogrom odpowiedzi.
    Czy ktoś się orientuje jak wygląda procedura zamiany licznika

Musisz wystąpić do ZE o warunki podłączenia.
    Veterinarius napisał:
    i doprowadzenia zasilania trójfazowego do mieszkania w kamienicy
    Warunki z ZE musi zaakceptować administrator budynku.
    Administrator powie gdzie się podłączyć do instalacji budynku.

Opłata jednorazowa za zwiększenie mocy nie jest duża. Zależy od ilości lokali w budynku.
  • #22 17606741
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3524
    Cytat:
    Opłata jednorazowa za zwiększenie mocy nie jest duża. Zależy od ilości lokali w budynku.
    A ja myślałem, że zgodnie z taryfikatorem Dystrybutora energii elektrycznej.
    A tu proszę - ważna ilość lokali mieszkalnych. Aż strach pomyśleć, ile kosztuje w Jamniku przy Kijowskiej 12 w Warszawie.
  • #23 18116798
    Veterinarius
    Poziom 6  
    Płyta Electrolux EIV634. Możliwość podpięcia na 1 lub 2 fazy.

Przy jednej fazie ( tak mam w mieszkaniu ) pełna moc możliwa na 2 polach grzewczych jednocześnie, na dwóch pozostałych zostaje wtedy ograniczona do mniej więcej połowy na każdym. W domu działa dużo innych sprzętów. Nie miałem sytuacji wybicia bezpieczników. Płyta jest sama na osobnym bezpieczniku i kablach o przekroju 4.

Nie odczuwam obnizenia komfortu użytkowania z powodu ograniczenia 2 pól do połowy. Moja druga połówka również. Jak dla mnie płyta na jednej fazie ma jak najbardziej sens.

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie instalacji płyty indukcyjnej w mieszkaniu z jednofazowym zasilaniem. Użytkownik zadał pytania dotyczące doboru bezpieczników oraz mocy płyty indukcyjnej w kontekście starej instalacji elektrycznej. Ustalono, że dla obwodu jednofazowego z przewodem 5x4 mm2 zaleca się bezpiecznik 16 A, co ogranicza moc do około 3,5 kW. Użytkownicy podkreślili, że płyty indukcyjne mają moc szczytową, ale w praktyce nie wykorzystuje się pełnej mocy wszystkich pól jednocześnie. Wskazano również na możliwość zwiększenia mocy zasilania w budynku, co wymaga zgody administratora i dostawcy energii. Pojawiły się sugestie dotyczące zakupu płyty jednofazowej oraz konieczności ostrożnego korzystania z innych urządzeń elektrycznych w tym samym czasie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA