logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Buderus nie grzeje zgodnie z krzywą grzewczą przy -2C, tylko osiąga max temp

pepcio84 01 Gru 2018 10:51 5775 0
REKLAMA
  • #1 17597339
    pepcio84
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Witam

Mam pytanie odnośnie ogrzewania kotłem gazowym względem temp zewnętrznej.

Moje nastawy sa nastepujące

max tempertaura dla -20C jest 47
    temperatura projektowa to 50
    wplyw pomieszczenia 0
    i temp zadana 22,5

Mam pytanie dlaczego jesli temp na zewnątrz była ostatnio -2 a temp w domu wynosiła 22,3 to dlaczego piec grzał na 47C (czyli osiągnął max temp na kotle) a nie pracował według temp zewnętrznej czyli według krzywej grzewczej piec powinien grzać tak mniej więcej na 37C

Zastanawia mnie również to że jak piec tak grzeje i wejdę w ustawienie kotła na sterowniku RC35 zobaczyć tylko jakie są nastawy i nic nie zmieniam to poźniej piec już grzeje prawidłowo .
    Przy przejściu z trybu nocnego na dzienny piec grzeje z max tem na kotle zamiast grzać zaraz według krzywej grzewczej dlaczego tak jest ??

Dodano po 24 [minuty]:

I jeszcze mam jedno pytanie które nie pozwala mi zasnąć.

Jeśli na kotle ustawie temp grzania grzejniki na np 50C a pozniej na sterowniku zmienie np na max temperature grzania 47 to piec zawsze patrzy na ta temp nastawiona na kotle a nie zmienia mi jej na podstawie zmiany w sterowniku RC35 . Dlaczego tak jest i te zmiany sie nie zmieniają ??

Mysłałem że jak zmienia na sterowniku temperature max pieca to powinna sie zmienić a tak nie jest
  • REKLAMA
REKLAMA