logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brama przesuwna, napęd CAME BX-78 słabo rusza na mrozie.

stanislaw1954 01 Gru 2018 12:53 2601 6
REKLAMA
  • #1 17597554
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4625
    Witam.
    Brama z napędem CAME BX-78. przy temp dodatnich pracowała prawidłowo. Jak pojawiły się mrozy(- kilkanaście) brama nie chce ruszyć , albo "namyśla się " kilkanaście sekund. Gdy lekko pomóc ręką, dalej działa prawidłowo. Po otwarciu, do samoczynnego zatrzymania, z powrotem startuje normalnie.
    Założyłem nowy kondensator, ale start po kilku godzinach nieużywania taki jak opisałem. Co można z tym zrobić?
    Brama długa 9,5 m- w świetle, między słupkami 7m.
  • REKLAMA
  • #2 17597631
    luk9753
    Poziom 24  
    Ocena: 147
    Mierzyłeś miernikiem pojemność nowego kondensatora ? Miałem kilka sytuacji ze nowe które leżały po kilka lat na sklepie nie miały tej pojemności którą mieć powinny, bo objaw klasyczny dla kondensatora. Czy przeprowadzałeś regulację siły w centrali siłownika ?
  • REKLAMA
  • #3 17597680
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Nie mierzyłem pojemności nowego kondensatora. U[quote="luk9753"]Czy przeprowadzałeś regulację siły w centrali siłownika ?
    Uznałem, może zbyt pochopnie, że jeśli przy starym brama już nie chciała ruszać z innych położeń też , to nowy jedynie na całkiem zamkniętej i po po dłuższym staniu .
    luk9753 napisał:
    Czy przeprowadzałeś regulację siły w centrali siłownika ?
    Nie przeprowadzałem regulacji siły, jedynie rozkręciłem sprzęgło i ponownie zakręciłem zgodnie z opisem., ale to nic nie dało.
  • REKLAMA
  • #4 17598072
    Darek0026
    Poziom 31  
    Ocena: 378
    Możliwe że masz sporo wilgoci w środku i mechanizm przy mrozie zamarza.
  • #5 17598837
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2111
    Came BX? Niby jak miałby zamarzać ten napęd???
    Na 99% kondensator do wymiany. Typowy problem wielu napędów w pierwsze mrozy.
  • REKLAMA
  • #6 17600708
    luk9753
    Poziom 24  
    Ocena: 147
    andrzej lukaszewicz napisał:
    Came BX? Niby jak miałby zamarzać ten napęd???
    Na 99% kondensator do wymiany. Typowy problem wielu napędów w pierwsze mrozy.
    A wiele razy miałem takie przypadki, w pracujących już kilka lat napędach gdy uszkodzi się uszczelniacz między przekładnią a kołem napędowym w efekcie woda dostaje się do przekładni tworząc ,,błoto" które skutecznie przy minusowym temperaturach powoduje zgęstnienie tej substancji i osłabienie a w niektórych przypadkach wręcz unieruchomienie napędu.
  • #7 17602243
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Przy wymianie kondensatora ułamała się lutowana końcówka przewodu do silnika. Nie zauważyłem tego i wsunąłem przewód w izolacji w kostkę. Dzisiaj poprawiłem to połączenie i brama startuje prawidłowo. Mam nadzieję, że przy mrozach też tak będzie.
    Stary/ wymieniony kondensator ma pojemność w/g miernika 14,6 µF, czyli już nie ma deklarowanej pojemności.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z bramą przesuwną napędzaną przez CAME BX-78, która działa prawidłowo w dodatnich temperaturach, ale ma trudności z uruchomieniem w mrozie. Po wymianie kondensatora, brama nadal nie startuje od razu, a po lekkiej pomocy ręką działa normalnie. Użytkownik nie mierzył pojemności nowego kondensatora ani nie przeprowadzał regulacji siły w centrali. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z wilgoci w mechanizmie lub uszkodzenia uszczelniacza, co prowadzi do zamarzania. Po poprawieniu połączenia przewodu do silnika, brama zaczęła działać prawidłowo, a stary kondensator miał pojemność 14,6 µF, co wskazuje na jego uszkodzenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA